Rok 2017 s Art for Amnesty

Projekt, který spojuje umění a lidská práva, znovu pomáhal.

Přesně před měsícem proběhla už čtvrtá benefiční aukce Art for Amnesty - umění za lidská práva. Akce se konala v nádherných prostorách galerie SmetanaQ a zapojilo se do ní více než 30 předních českých i zahraničních umělců a navštívilo ji 200 lidskoprávních nadšenců se zájmem o umění. Tímto děkujeme všem umělcům, dárcům, sběratelům umění a filantropům. Jen diky Vám se podařilo vybrat krásných 525 850 Kč na lidská práva! Velké díky patří také Mikoláši Tučkovi za bravurní moderování večera a Tomáši Sedláčkovi za plamenný projev o důležitosti lidských práv v dnešním digitálním světě.

Krištof Kintera, PASTA ONER, Jaromír 99, Jiří Černický, Čestmír Suška a mnozí další darovali svá díla do dražby, která proběhla na večírku s jedním spojujícím tématem: Sledování. Dohled. Kontrola. Jsme ochotni obětovat veškeré své soukromí za příslib bezpečnosti? Ředitel české sekce Amnesty Mark Martin přiblížil vtipně i mrazivě, co všechno to obnáší. A kamery na sebe nenechaly dlouho čekat. Stejně tak jako mistr české slam poetry Anatol Svahilec, který přidal lidskoprávní stand up.

Podívejte se, jak akce probíhala. Najdete se ne VIDEU?

Nebo se podívejte na FOTKY!

Pokud jste nezvládli přijít na aukci, další prodejní díla můžete najít na webu ART.AMNESTY.CZ. Zakoupením děl z naší kolekce podpoříte svobodu! A třeba ještě inspirace na prima dárek pro ty, kdo jsou tělem i duší Amnesty: Diego Schafer, uznávaný uruguayský umělec a architekt, vytvořil speciálně pro Art for Amnesty grafiku, která znázorňuje zakladatele Amnesty International Petera Benensona.

Kdo je to Peter Benenson?

Britský právník, který v roce 1961 založil Amnesty International - uspořádal první dopisovou kampaň za portugalské studenty, kteří byli tehdejším autoritářským režimem uvězněni na 7 let vězení pouze za to, že si veřejně připili na svobodu. Na grafice je znázorněn, jak zapaluje první Amnesty svíčku, která se později stala naším logem. Svíčka za ostnatým drátem symbolizuje světlo v temnotě, které lidé podepisující petice přináší do života nespravedlivě vězněných a utlačovaných lidí, jejichž práva jsou porušována.

9.11.2017

Vývoj případu - listopad 2017

V současné době je případ posuzován Regionálním státním zastupitelstvím ve Varšavě. Případ nadále sledujeme.

18.1.2017

Chelsea Manning bude volná!

Prezident Obama odpustil 17. 1. 2017 Chelsea zbytek trestu.

4.1.2017

Plány Amnesty ba rok 2017 v Českém rozhlase

Sledujte od 31. minuty.

19.1.2017

Odvolací soud posunut

Odvolací soud byl ze dneška přesunut na 16. 2. 2017.