Rok 2017 s Art for Amnesty

Projekt, který spojuje umění a lidská práva, znovu pomáhal.

Přesně před měsícem proběhla už čtvrtá benefiční aukce Art for Amnesty - umění za lidská práva. Akce se konala v nádherných prostorách galerie SmetanaQ a zapojilo se do ní více než 30 předních českých i zahraničních umělců a navštívilo ji 200 lidskoprávních nadšenců se zájmem o umění. Tímto děkujeme všem umělcům, dárcům, sběratelům umění a filantropům. Jen diky Vám se podařilo vybrat krásných 525 850 Kč na lidská práva! Velké díky patří také Mikoláši Tučkovi za bravurní moderování večera a Tomáši Sedláčkovi za plamenný projev o důležitosti lidských práv v dnešním digitálním světě.

Krištof Kintera, PASTA ONER, Jaromír 99, Jiří Černický, Čestmír Suška a mnozí další darovali svá díla do dražby, která proběhla na večírku s jedním spojujícím tématem: Sledování. Dohled. Kontrola. Jsme ochotni obětovat veškeré své soukromí za příslib bezpečnosti? Ředitel české sekce Amnesty Mark Martin přiblížil vtipně i mrazivě, co všechno to obnáší. A kamery na sebe nenechaly dlouho čekat. Stejně tak jako mistr české slam poetry Anatol Svahilec, který přidal lidskoprávní stand up.

Podívejte se, jak akce probíhala. Najdete se ne VIDEU?

Nebo se podívejte na FOTKY!

Pokud jste nezvládli přijít na aukci, další prodejní díla můžete najít na webu ART.AMNESTY.CZ. Zakoupením děl z naší kolekce podpoříte svobodu! A třeba ještě inspirace na prima dárek pro ty, kdo jsou tělem i duší Amnesty: Diego Schafer, uznávaný uruguayský umělec a architekt, vytvořil speciálně pro Art for Amnesty grafiku, která znázorňuje zakladatele Amnesty International Petera Benensona.

Kdo je to Peter Benenson?

Britský právník, který v roce 1961 založil Amnesty International - uspořádal první dopisovou kampaň za portugalské studenty, kteří byli tehdejším autoritářským režimem uvězněni na 7 let vězení pouze za to, že si veřejně připili na svobodu. Na grafice je znázorněn, jak zapaluje první Amnesty svíčku, která se později stala naším logem. Svíčka za ostnatým drátem symbolizuje světlo v temnotě, které lidé podepisující petice přináší do života nespravedlivě vězněných a utlačovaných lidí, jejichž práva jsou porušována.

25.9.2018

Rusko: Lídr opozice znovu zatčen pár minut po propuštění z vazby. Vyzýval k pokojným protestům.

Amnesty žádá okamžité propuštění Alexeje Navalného.

21.4.2018

Česká sekce Amnesty vydává svou zprávu o činnosti.

U příležitosti Amnesty valné hromady 2018 vychází přehled o kampaních, akcích, advokační práci nebo financích české Amnesty za rok 2017 na jednom místě!

2.1.2018

Násilně vráceni do Severní Koreje

Lee Su-jung v Číně (24 let) a její syn (4 roky) byli násilně vráceni do Severní Koreje dne 17. listopadu po téměř dvou týdnech zadržení v Číně a jsou vystaveni riziku bezdůvodného zadržování, mučení nebo jiného nelidského zacházení, či dokonce popravy.

20.12.2017

Barma: „Pobuřující“ odmítnutí přístupu nejvyšším představitelům OSN

Jako reakci na zprávu, že orgány Barmy odmítly přístup zvláštnímu zpravodaji OSN Yanghee Leeovi, James Gomez, ředitel Amnesty International pro jihovýchodní Asii a Pacifik, řekl: „Barmská armáda tvrdí, že v posledních měsících nedělá nic špatného. Pokud ano, úřady by neměly mít co skrývat – proč tedy odmítají přístup nezávislým a nestranným vyšetřovatelům?“