© Amnesty International

Maraton psaní dopisů: Kdo nám píše?

  Článek

Shackelia Jacksonová z Jamajky posílá dopis všem, kdo se jí snaží pomoct v rámci Amnesty kampaně Maraton psaní dopisů.

© Amnesty International

Shackelia Jacksonová se nevzdává. Jejího bratra v roce 2014 zastřelili policisté a ona se snaží o to, aby se vše nezávisle prošetřilo. Policie měla v hledáčku „rastafariánsky vyhlížejícího“ podezřelého z loupeže a její bratr Nakiea tomuto popisu bohužel odpovídal. V jeho malé restauraci ho policisté našli a zastřelili. 

Zabití policií je na Jamajce až příliš obvyklým jevem, zvláště pak u mladých a nemajetných mužů. Během posledních deseti let jich bylo zabito okolo 2000. Shackelia byla však odhodlaná postavit se podfinancovanému a vlekoucímu se soudnímu systému a bojovat za spravedlnost. Je jednou z hlavních postav letošní kampaně Maraton psaní dopisů. A i ona píše DOPIS - nám všem, kteří jsme jí s Amnesty pomohli v hledání spravedlnosti.

Vážení,

vypracování perfektní odpovědi by trvalo déle, než jsem předpokládala, a tak jsem  se rozhodla psát prostě od srdce.

Strávila jsem poslední tři roky mluvením jako zdrcená sestra; abych zajistila, že ostatní nezapomenou. Později jsem viděla vývoj této role; dveře jsou otevřené  pro druhé; ale já jsem vystavená hrozbám.

Smrt mého bratra Nakieho Jacksona a mé následné činy mne učinily synonymem boje, který byl větší než Nakiea, a zastavení se zdálo obtížné. 

Nicméně , ve velikosti tohoto boje a náročném posunu vpřed jsem nebyla sama, protože tady jste do něj vstoupili vy, lidé z Amnesty  International a vaši příznivci.

Jste důkazem  globální podpory, kterou jsem potřebovala, abych přepsala historii špatného a já jsem vděčná, že příběh Nakieho vás dostatečně inspiroval. To mi umožňuje stát se příjemcem vaší podpory; závazku a pohostinnosti. Udělali jste mou cestu zvládnutelnou, rozšířili naši platformu a poskytli strategické vedení a síť podpory požadovanou v tomto procesu změny.

Nakiea se stal globálním symbolem pro univerzální jazyk smrti; potřeby změny a hodnoty mezinárodního společenství; jeho trvalého tlaku a přítomnosti.

Akce na podporu Shackelie v rámci Marato nu psaní dopisů v pražském DOXu, 10. 12. 2017

Poskytli  jste mi nejen bezpečný prostor a ramena obrů, na nichž mohu stát, ale také příležitost  změnit  pohled  na Jamajku a její vedení. Rozhodovací činitelé přestali kontrolovat narativ, a  tak jme se vymanili  z nostalgie, ve které nás udržovali.

Dali jste mi zdroj naděje; znovu žít, znovu snít; moje nevinnost byla vskutku znovu vzkříšena. Udělali jste správnou věc,  že o to vše usilujete na Jamajce.

Jste skuteční hrdinové a vaše odhodlání a oddanost dodržování lidských práv a důstojnosti po celém světě se odráží v podpoře, kterou vaše kampaně získávají a pozitivní výsledky, které jste získali pro oběti bezpráví a diskriminace.

Mohla bych pokračovat, ale jsem si jistá, že podstata mé vděčnosti byla vyjádřena, a tak říkám: pokoj s vámi, buďte i nadále majákem změn a světlem na naší cestě. Jsem nadšená vyhlídkami našeho budoucího partnerství, protože to nejlepší ještě přijde.

Přeji vám vše dobré.

Shackelia

Zlomená, ne však  zničená

Aktuální petice

  Jamajka

POLICIE MI ZABILA BRÁCHU

Jsem Shackelia. Měla jsem bratra. Před pár lety ho zastřelili policisti. Proč? Nevím. A chci to zjistit. Nedovolím, aby jim to jen tak prošlo. Ale oni vyhrožují a zastrašují. Potřebuju pomoct. Shackelia Jacksonová se nevzdává. Jejího bratra v roce 2014 zastřelili policisté a ona se snaží o to, aby se vše nezávisle prošetřilo. Policie měla v hledáčku „rastafariánsky vyhlížejícího“ podezřelého z loupeže a její bratr Nakiea tomuto popisu bohužel odpovídal. V jeho malé restauraci ho policisté našli a zastřelili. Zabití policií je na Jamajce až příliš obvyklým jevem, zvláště pak u mladých a nemajetných mužů. Během posledních deseti let jich bylo zabito okolo 2000. Shackelia byla však odhodlaná postavit se podfinancovanému a vlekoucímu se soudním systémem a bojovat za spravedlnost. Shromáždila desítky rodin, kterým taky zabili blízké a znásobila tak jejich volání po spravedlnosti. Policie odpověděla rozsáhlými raziemi v jejich komunitě, které načasovala tak, aby se kryly s termíny soudních řízení. Shackelii a její rodině vyhrožovali. Shackelia se však rozhodně nechce nechat umlčet. Jak sama říká, chování policie pouze posiluje její přesvědčení o tom, že dělá správnou věc. „Bojuji, protože nemám jinou možnost. Kdybych s tím přestala, jako bych povolila policii zabít další mé bratry.“

Aktuální počet podpisů: 3466

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...