© MARK WILSON/GETTY

Saúdská Arábie: Císařovy nové šaty?

  Článek

Generální tajemník Amnesty Salil Shetty hodnotí vyhlídky Saúdské Arábie na lepší lidskoprávní situaci.

Korunní princ Muhammad bin Salmán s prezidentem USA Trumpem, © MARK WILSON/GETTY

Saudskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán má velké plány pro své budoucí království: Slíbil, že zastaví více než půl století ultrakonzervativismu. Nabízí odvážnou novou vizi, kde má náboženská policie menší moc a ženy mají více svobody.
 

Nemůže být obviněn, že jsou jeho cíle nízké. 

Velmi brzo se začaly projevovat známky jeho rychle rostoucího vlivu. Omezení, bránící ženám řídit vozidla, budou zrušena, plány na ambiciózní nový hospodářský vývoj jsou v plném proudu, zatímco četní členové královské rodiny byli vyhnáni v rámci nedávné čistky na jeho příkaz. 

Většina z toho byla nadšeně přijata zeměmi, které chtějí těžit z hospodářských vztahů s královstvím. Ale skutečná míra toho, zda se Saúdská Arábie mění k lepšímu, není vyjádřena tím,  kolik novinových stránek je naplněno chválou, ale jak vypadá život obyčejných Saudských Arabů. 

Při posuzování úsilí korunního prince je důležité zhodnotit, nad čím převzal kontrolu. 

Saudské úřady několikrát omezily práva na svobodu projevu a pravidelně zastrašují, zatýkají a soudně stíhají  kohokoliv, kdo se odváží vyjádřit nesouhlasný názor. Nepřemýšlejí dvakrát nad tím, jestli odsoudí mladistvé na smrt za účast na protivládních protestech a pevně zakotvená  a systematická diskriminace je pro ženy a dívky každodenní realitou. Totéž platí pro šíitskou menšinu muslimů, kteří jsou v podstatě považováni za občany druhé třídy. V tomto horizontu je pozitivním znamením, že korunní princ chce být chápán jako hnací síla změn. 

Mezinárodní společenství by však nemělo upadnout do pasti slibů, které se mohou nebo nemusejí uskutečňovat, zatímco ignorují současnou realitu v zemi. 

V měsících od jmenování korunního prince jsme viděli málo, co by nás přesvědčilo, že jeho ántré je něco víc než jen bravurní PR cvičení. Ve skutečnosti  se zatím stav lidských práv v zemi ani zdaleka nezlepšil.  

Svědci potvrzují, že pokračuje vlnu zatýkání zaměřená na novináře, kritiky a náboženské vzdělance.  Prakticky všichni prominentní aktivisté občanské společnosti a obhájci lidských práv, včetně mnoha, kteří kritizovali korupci, jsou v současné době za mřížemi. Stejně jako jeho předchůdci, zdá se, že korunní princ je odhodlán rozdrtit lidskoprávní hnutí ve svém království. 

Mezi těmi, kteří byli zasaženi tvrdými zákroky policie, jsou Abdulaziz al-Shubaily a Issa al-Hamid, zakládající členové Saudské asociace občanských a politických práv (ACPRA), kteří byli zatčeni a uvězněni v září. Jejich velmi ceněná organizace, která hlásí porušování lidských práv a nabízí bezplatnou právní pomoc rodinám osob zadržovaných bez obvinění,  již dlouho působí jako "trn v oku" úřadům. 

Možná ve snaze odvrátit pozornost od probíhajících tvrdých zákroků, úřady se rozhodly vydat královský dekret umožňující ženám řídit auta ve stejném měsíci, kdy došlo k těmto zatýkáním. Tato změna je nepochybně pozitivním krokem vpřed pro saudskoarabské ženy a zadostiučinění pro mnoho lidí, kteří vedli tuto kampaň za cenu velkých osobních obětí. 

Ale tyto stejné ženy hlásily, že je neznámí lidé v telefonu varovali před veřejným komentováním situace a vyhrožovali jim rizikem výslechů. 

Existuje také málo informací o tom, jak přesně vyhláška, která má vstoupit v platnost v červnu 2018, bude provedena. Jediné, co je zatím dané, je dodržování "zavedených právních předpisů.“ Bez objasnění, co přesně to znamená. Ženy nadále žijí v rámci právního systému, který zmocňuje mužského poručníka, aby rozhodoval téměř o všech aspektech jejich životů.

Ale zdaleka největším varovným signálem, že Saúdská Arábie není připravena brát vážně lidská práva, je to, jak působí v sousedním Jemenu. 

Již dříve v listopadu 2017 OSN varovala, že Jemen je na pokraji hladomoru v rozsahu, který svět neviděl už několik desetiletí. To bylo v nemalé míře zapříčiněno akcemi koalice vedené Saudskou Arábií bojující v zemi. 

Od začátku listopadu Saúdská Arábie zpřísňuje blokádu. Zabraňuje tomu, aby se téměř veškerá potravinová pomoc dostala k hladovějícímu a trýzněnému národu. Organizace Save of Children odhaduje, že každý den umírá 130 jemenských dětí. Přestože byly znovu otevřeny klíčové přístupové trasy, existuje jen málo důkazů o tom, že je dostatečně povolená kriticky potřebná pomoc nebo zaručeno, že nebude znovu zpřísněna poté, co Hútíové získají kontrolu nad metropolí San´á. V prosinci navíc došlo k nárůstu leteckých náletů ze strany Saudy vedené koalice. 

Všechny strany konfliktu mají na svědomí zločiny, za které se mají zodpovídat, ale v boji proti hútíjským rebelům v Jemenu se Saúdská Arábie rozhodla, že kolektivní trest jemenských civilistů je přijatelnou taktikou ve válce. Ale ne, není. 

Saudskoarabské úřady nejsou nadšeny tím, že vnější svět vidí,  jak vedou tuto válku. Přesto  začínají prosakovat průkazné obrazy. Právě tyto obrazy, stejně jako obrazy skutečných reformátorů v Saúdské Arábii, kteří trpí za mřížemi, bychom měli mít na paměti, když budeme příště přemýšlet o podpoře reformních snah nového korunního prince.

---

Tento komentář byl napsán pro časopis Newsweek.

 

Aktuální petice

  Saúdská Arábie

Jejich zločin? Hájily svá práva. Teď jsou ve vězení a hrozí jim vysoké tresty

13. března 2019 začal v Rijádu soudní proces s jedenácti ženami zadržovanými od května 2018 ve vazbě bez jakéhokoliv obvinění.

 

Aktuální počet podpisů: 1993 Náš cíl: 2500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...