Írán: Zastavte tvrdé zákroky a vyšetřete smrt demonstrantů

  Článek

Íránské úřady musí zajistit právo na pokojný protest, vyšetřovat zprávy o tom, že bezpečnostní síly nezákonně používají střelné zbraně proti neozbrojeným demonstrantům a chránit stovky zadržených před mučením a jiným špatným zacházením.


Oficiální prohlášení potvrdila, že od 28. prosince bylo zabito nejméně 22 osob, včetně dvou bezpečnostních důstojníků, když tisíce Íránců srocujících se v ulicích začaly protestovat proti chudobě, korupci, politickým represím a autoritářství.

„Zástupci orgánů činných v trestním řízení mají právo bránit se a jejich povinností je chránit bezpečnost veřejnosti. Avšak zprávy o používání střelných zbraní proti neozbrojeným demonstrantům bezpečnostními silami jsou hluboce znepokojující a porušují závazky Íránu v oblasti lidských práv podle mezinárodního práva," uvedl Philip Luther, ředitel výzkumu a poradenství Amnesty International pro Blízký východ a severní Afriku.

„Íránská vláda musí okamžitě zahájit účinné a nezávislé vyšetřování vražd a dalších zpráv o nadměrné nebo zbytečné síle a postavit všechny osoby odpovědné za porušování lidských práv před spravedlnost."

Videozáznamy a svědectví očitých svědků na sociálních sítích a v médiích zobrazovaly nebo popisovaly bezpečnostní síly  používající nadměrnou a zbytečnou sílu, včetně palby munice do neozbrojených demonstrantů, bití demonstrantů a používání slzného plynu a vodních děl k rozptýlení demonstrací. Amnesty International nebyla schopna ověřit okolnosti videozáznamů nebo svědectví.

Stovky lidí v ohrožení rizika mučení

Více než tisíc lidí bylo za posledních několik dní zatčeno a zadrženo ve vězeních známých mučením a jiným špatným zacházením, přičemž mnohým z nich byl odepřen přístup k jejich rodinám a právníkům.

Aktivistická zpravodajská agentura pro lidská práva (HRANA) uvedla, že v teheránském vězení Evin od 31. prosince 2017 do 1. ledna 2018 registrovali nejméně 423 zadržených. Mnoho stovek zadržených vypovědělo, že jsou drženi v přeplněných prostorech v "karanténní části" věznice Evin, která má kapacitu pouze 180 lidí

„Íránské úřady mají záznamy o provádění masivního svévolného zatýkání pokojných demonstrantů. Vzhledem k alarmujícímu rozsahu současné vlny zatýkání je velmi pravděpodobné, že mnozí z nich jsou poklidnými demonstranty, kteří byli zadrženi svévolně a nyní se nacházejí ve věznicích, kde jsou podmínky hrozné a mučení je nástrojem k "dostání"  přiznání a potrestání disidentů," řekl Philip Luther.

„Íránské úřady musí zajistit, aby byl každý, kdo byl držen výhradně za účast na pokojných demonstracích, okamžitě a bezpodmínečně propuštěn. Všichni zadržení by měli být chráněni před mučením a jiným špatným zacházením."

Většina demonstrací se zdála být pokojných, avšak v některých případech došlo k erupci násilí demonstrantů, včetně házení kameny, žhářství a dalších škod na budovách, vozidlech a jiném majetku.

„Ti, kdo jsou podezřelí, by měli být okamžitě obviněni z jasného trestného činu a předvedeni v soudních řízeních, která splňují mezinárodní normy pro spravedlivý soudní proces nebo být propuštěni. Jejich právní status a přesné dočasné místo pobytu by měly být také okamžitě sděleny jejich rodinám,“ řekl Philip Luther.

Agresivní rétorika

Navzdory ujištění prezidenta Hasana Rúháního z  neděle 30. prosince 2017, že demonstranti mají právo kritizovat vládu, následná rétorika úřadů ukázala, že mají v úmyslu reagovat na nepokoje stále více bezohledným způsobem.

K 1. lednu vedoucí soudnictví Sadegh Larijani požadoval "silný zásah" od "všech státních zástupců".

2. ledna vedoucí revolučního soudu v Teheránu Mousa Ghanzafar Abadi varoval, že ministerstvo vnitra považuje protesty za protiprávní, a že ti, kteří pokračují v protestech, budou vystaveni tvrdým trestům. Vyhrožoval, že vůdcové a organizátoři protestů mohou být obviněni z "nepřátelství proti Bohu", které je postihováno trestem smrti, "protože jsou spojeni se zahraničními zpravodajskými službami a implementují jejich programy. "

V tentýž den iránský nejvyšší vůdce Sajjid Alí Chameneí obvinil "nepřátele" země z rozvíření těchto protestů.

Ministr pro informační a komunikační technologie Íránu Mohammad Javad Azari Jahromi 3. ledna uvedl, že populární komunikační aplikace zůstane zablokovaná, pokud nebude souhlasit s odstraněním "teroristického obsahu".

Generální ředitel společnosti Telegram uvedl, že odmítl žádost úřadů o zastavení kanálů, které pokojně propagují a podporují protesty. Aplikace sociálních médií Instagram zůstává také blokována. 31. prosince řekl ministr Jahromi, že blokování přístupu k Telegramu a Instagramu bude dočasné.

Agresivní rétorika úřadů byla doprovázena státem schvalovanými mediálními výstupy, které zveřejňují seznamy demonstrantů s jejich tvářemi a vyzývají veřejnost, aby je identifikovala a informovala o nich úřady.

„Eskalace v zastrašování demonstrantů a hrubě nepřiměřené omezení práva na svobodu projevu v posledních dnech zvyšuje obavy, že iránské úřady se mohou uchýlit k ještě více tyranštějším taktikám, aby umlčely nesouhlasné hlasy," řekl Philip Luther.

"Pokojný protest je právo a mnoho lidí v Íránu chce toto právo uplatnit. Místo volby represe a absurdního obviňování demonstrantů ze spiknutí se zahraničím, by měly íránské úřady řešit své vlastní evidence  o nedodržení řady občanských, politických, ekonomických a sociálních práv."

Pozadí

Od 28. prosince 2017 se protesty, které začaly v druhém největším městě Íránu Mašhad, rozšířily do 40 dalších měst. Slogany skandované na demonstracích vyjádřily směs ekonomických a politických rozhořčení - od stížností na chudobu, vysokou nezaměstnanost, korupci a nerovnost - po požadavky na propuštění politických vězňů a úplné odmítnutí vládnoucího politického systému, který demonstranti odsoudili jako "klerikální diktaturu."

Írán se nesetkal s protesty tohoto rozsahu od těch, které následovaly po sporných prezidentských volbách v roce 2009. Tehdy bylo zabito více než sto demonstrantů a tisíce byly svévolně zatčeni a zadrženi nebo mučeni. Mezinárodní pakt o občanských a politických právech, jehož je Írán smluvní stranou, podporuje práva na svobodu pokojného shromažďování a svobodu projevu.

 

Aktuální petice

  Írán

18 let vězení, mučení a špinavé cely. Takhle Írán trestá pokojné aktivisty

Íránská aktivistka v oblasti pracovních práv Sepideh Gholianová a její kolega Esmail Bakhshi byli v listopadu 2018 zadrženi jenom proto, že se zúčastnili pokojného protestu na podporu zaměstnanců, kterým firma nevyplácela mzdy. Po svém propuštění na kauci veřejně prohlásili, že byli ve vazbě mučeni policií. Kvůli tomu byli znovu uvězněni a po nespravedlivém soudním procesu byli oba odsouzeni k dlouhým trestům.

Aktuální počet podpisů: 1087

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...