30krát naděje v roce 2017

Úspěch

Změna je možná, zvláště když se lidé spojí a začnou jednat.
Jaké pozitivní zprávy přinesl v hnutí Amnesty International rok 2017?

Změn se v roce 2017 událo mnoho – ať už se jednalo o povzbuzující dopisy a kampaně před dveřmi velkých firem, podpora vězňů a vězeňkyň svědomí, změn zákonů jednotlivých států k lepšímu, či přijímání uprchlíků. Naděje v roce 2017 porazila strach opakovaně. A bylo to i díky vám. Přinášíme 30 příběhů, které by se bez podporovatelů Amnesty International neuskutečnily...

Leden

Usilovali jsme o propuštění vězňů v Gambii

Členové opoziční strany Amadou Sanneh, Malang Fatty a jeho bratr Alhagie Sambou Fatty byli po tříletém naléhání ze strany podporovatelů Amnesty International propuštěni. „Práce Amnesty má skutečný vliv,“ řekl Amadou Sanneh, „bez její pomoci to mohlo dopadnout hůř... Jsem za to velmi vděčný. Všichni, kdo jsme byli vězněni, si jejich práce moc vážíme.“

Více anglicky

Zlomová zpráva odhalila syrskou věznici Sajdnájá známou mučícími metodami

Na základě svědectví vězňů Amnesty vytvořila interaktivní model věznice Sajdnájá, a poprvé tak umožnila všem nahlédnout do hrozivých prostor nechvalně známého vojenského vězení, kde zmizely už stovky lidí. Snažili jsme se podrobně zdokumentovat zločiny, které byly v syrském vězení spáchány, abychom zajistili spravedlnost. Za dokument jsme byli oceněni prestižní cenou Peabody-Facebook za vynikající digitální zpravodajství. Dokumentu se dostalo velkého ohlasu i v médiích.

Aplikace anglicky

Únor

Nejdéle vězněný novinář v Uzbekistánu propuštěn

Muhammad Bekžanov byl po 17 letech propuštěn z vězení. Byl jedním z nejdéle vězněných novinářů na světě. Během Maratonu psaní dopisů v roce 2015 a nejen tehdy psalo přes 100 000 lidí dopisy a naléhalo na jeho osvobození. Jen v České republice podepsalo petici za jeho propuštění přes 5000 lidí.

Uzavření uprchlického tábora Dadáb zastaveno

Když keňská vláda oznámila, že se chystá zrušit Dadáb, největší uprchlický tábor na světě, podporovatelé Amnesty International se dali do práce a začali apelovat na keňské úřady, aby zastavily nebezpečný a násilný odsud somálských uprchlíků a pokusily se najít jiné řešení. V únoru zamítl keňský soud záměr vlády tábor uzavřít. Stalo se tak poté, co místní neziskové organizace, podporované Amnesty

International, předložily případ k soudu. Soudci ve svém rozhodnutí citovali zprávu Amnesty International. V tuto chvíli se pracuje na zastavení vystěhovávání somálských uprchlíků a zajištění náhradních řešení ze strany keňských i mezinárodních úřadů.

Březen

Potrat není zločin, uznala Argentina

Sedmadvacetiletá Belén byla podle drakonického zákona zakazujícího potraty odsouzena k osmi rokům vězení poté, co spontánně potratila v jedné z argentinských veřejných nemocnic. V březnu 2017 to byly už dva roky, které strávila ve vazbě. Na základě odvolání a mohutné kampaně Amnesty International a jejích podporovatelů nakonec nejvyšší soud Belén propustil.

Více anglicky

Vaše dopisy pomohly japonskému aktivistovi

Čtyřiašedesátiletý Hirodži Yamashiro byl den po prvním přelíčení propuštěn na kauci. Byl zatčen v roce 2016, když se účastnil protestů proti zřízení nového zařízení námořnictva Spojených států amerických poblíž japonského města Takae. Hirodži strávil v přísných vazebních podmínkách pět měsíců, aniž by mohl být v kontaktu se svou rodinou. Když byl propuštěn, mohl si přečíst více než 400 dopisů, které jste mu poslali. Děkujeme!

Duben

Irsko se přiblížilo k reformě potratů

Komise sestavená s cílem přezkoumat přísné zákony odhlasovala ženám a dívkám ústavní změnu, která jim zaručí lepší podmínky v případě potratu. Dvě třetiny Občanského shromáždění, ustaveného minulý rok, hlasovaly ve prospěch možnosti požádat o potrat. Návrhy teď poputují do Parlamentu. Taková volba odráží výsledky ankety Amnesty International, která zjistila, že 80 % Irů si myslí, že zdraví žen by mělo být při připravovaných změnách prioritou. Amnesty International informovala o strašných zkušenostech žen a dívek, které v Irsku usilovaly o potrat, a došla k závěru, že platné zákony, které omezují přístup k oficiálnímu potratu, porušují jejich práva.

Více anglicky

Rychlá pomoc našich podporovatelů zachránila v Íránu a USA lidské životy

Nejméně dva Íránci byli zachráněni před trestem smrti díky tisícům zpráv a dopisů, které lidé zaslali íránským úřadům. V únoru byl na poslední chvíli hrdelního trestu zproštěn Hamid Ahmadi a v dubnu byl Salar Šadizádí dokonce propuštěn. Oba byli za zločiny, kterých se dopustily v 17, respektive 15 letech, odsouzeni k smrti. I soud ve Spojených státech podlehl našemu naléhání a zmírnil trest Ukrajinci Ivanu Teleguzovi pět dní před plánovanou popravou. Jeho obhájce řekl, že Amnesty „upozornila na případ ohromné množství lidí, kteří tak mohli reagovat.“ Děkujeme!

Apple se stal první firmou, která zveřejnila seznam kobaltových hutí

Díky Vašim dopisům, tweetům a loňským demonstracím před prodejnami společnosti Apple při příležitosti Mezinárodního dne boje proti dětské práci, se Apple stal první firmou, která zveřejnila seznam všech kobaltových hutí, a to v souladu s mezinárodními standardy dohledů dodávek. Ačkoli nás čeká ještě spousta práce, jedná se o první krok na cestě v boji proti porušování lidských práv a zvyšování transparentnosti v kobaltovém průmyslu.

Květen

Chelsea Manningová propuštěna

Chelsea Manning byla propuštěna 17. května 2017. Stalo se tak poté, co její 35letý trest v lednu zmírnil Barack Obama, který tehdy končil v prezidentském úřadu. Byla vězněna za vypuštění přísně tajných informací, které zahrnovaly mimo jiné důkazy možných válečných zločinech páchaných americkou armádou. Přes čtvrt milionu lidí požadovalo v rámci Maratonu psaní dopisů v roce 2015 její propuštění. V dopise adresovaném Amnesty International napsala: „Podporuji vás v aktivitách, které pomáhají všude tam, kde je lidem odpírána spravedlnost, svoboda, pravda nebo důstojnost.“

Více česky

Zásadní rozhodnutí ve prospěch peruánských ochránců životního prostředí

Obžaloba vznesená proti Máximě Acuňové byla zamítnuta. Případ představuje rozhodující vítězství peruánských ochránců přírody. Po téměř pěti letech procesů v souvislosti s nepodloženými žalobami rozhodl Nejvyšší soud, že obvinění neměla skutečný základ. Ještě před rozhodnutím bylo od našich podporovatelů sebráno na 150 000 vzkazů. Naši spolupracovníci doručily krabice s dopisy Maximě osobně až domů do peruánských hor.

Více česky

Nejvyšší soud Taiwanu podpořil rovnost manželství

Tawain se stal první asijskou zemí, která legalizovala manželství osob stejného pohlaví. Stalo se tak rozhodnutím soudu. Naši podporovatelé ze 40 zemí po celém světě zasílali zprávy, ve kterých apelovaly na Taiwan, aby „řekl své ano“. Zprávy pak byly promítány během obrovského setkání naší místní pobočky a spolupracovníků. Byli jsme tak svědky celosvětové podpory. Taiwan má dva roky na to, aby ze soudního rozhodnutí udělal zákon. Naše snahy ještě zesílí, abychom se ujistili, že proces nepotrvá tak dlouho.

Červen

Tři čínští aktivisté byli propuštěni na kauci!

Hua Haifeng, Li Zhao, a Su Heng byli propuštěni na kauci. Zadrženi byli ve chvíli, když prozkoumávali pracovní podmínky v továrnách na obuv společnosti Huajian. Jejich propuštění je samozřejmě velkou úlevou, podle čínských zákonů však všichni propuštění na kauci zůstávají pod policejním dohledem. Amnesty International bude situaci sledovat. Hua Haifeng vyjádřil srdečné díky všem „kolegům z Amnesty International za to, že mě podporovali v době zadržení. Právě Vaše podpora dodala mé rodině odvahu. Za to děkuji!“

Více anglicky

Uvězněnému aktivistovi se dostalo léčby, která mu zachránila život

Kurdský opoziční aktivista žijící v Sýrii Sulejman Abdulmadžíd Oussou byl 24. června propuštěn z věznice Alaja v Kámišlí. Zatčen byl v květnu jednotkami Asajiš a následovalo věznění ve špatných podmínkách. Sulejman měl vážné problémy se srdcem a byl propuštěn za účelem léčby. Díky vaší podpoře se mu jí dostalo.

Červenec

Ekologický aktivista z Madagaskaru propuštěn

Aktivista Clovis Razafimalala je známý svým odmítáním nelegálního obchodu madagaskarského palisandru a dalších přírodních zdrojů. Byl obviněn z organizování a účasti na protestu a v září 2016 zatčen. Dalších 10 měsíců strávil na mřížemi. V červenci byl Clovis zproštěn obžaloby za protest, ale byla proti němu vznesena dvě další obvinění, za které dostal pětiletý odložený trest. Amnesty je přesvědčena, že se jedná o záměrné zastrašování, které má vyslat jasnou zprávu ostatním ekologickým aktivistům na Madagaskaru. Clovis byl jedním z cílů Maratonu psaní dopisů. Budeme i nadále usilovat o stažení obvinění. Clovis vzkázal: „Díky do Amnesty. Bez Vás bych se z vězení nedostal.“

Více anglicky

Naše zpráva donutila společnosti reagovat na zneužívání palmového oleje

Pracovníci na plantážích společnosti Wilmar v Indonésii zaznamenali zlepšení pracovních podmínek a v některých případech i zaměstnaneckých poměrů. Stalo se tak poté, co jsme na situaci upozornili zprávou. Plat zaměstnanců už není vázán pouze na výsledky, byl navýšen zhruba o čtvrtinu a většina žen dostala smlouvy na dobu neurčitou. Zlepšení nastalo po týdenní akci a kampani vůči pěti odběratelům palmového oleje Wilmaru: Colgate-Palmolive, Kellogg’s, Nestlé, Procter & Gamble a Unilever.

Srpen

Velké vítězství pro práva chilských žen

Rozhodnutí, že potrat nebude v určených případech trestný čin, představuje výhru pro lidská práva a pro ochranu zdraví žen a dívek v celém Chile. Rozhodnutí potvrzuje, že chilská ústava zaručuje právo na přístup k bezpečnému potratu v případě, že těhotenství je výsledkem znásilnění nebo incestu, život ženy je v ohrožení nebo při závažném poškození plodu. „Vítězství je odměnou za práci milionů žen napříč kontinentem,“ nechala se slyšet Erika Guevaras-Rosasová, ředitelka Amnesty International pro Severní a Jižní Ameriku.

Více anglicky

Naše práce vedla k mnohým propuštěním

Během srpna bylo propuštěno mnoho osob, jejichž případů se Amnesty zastávala. Mezi propuštěné patří například zakladatel Organizace pro sociální rozvoj Súdánu doktor Mudawi, bývalý úředník uzbeckého Ministerstva bezpečnosti a spolupracovník OSN Erkin Musajev nebo cirkusový klaun a aktivista z Palestiny Mohammad Abu Sakha.

Více česky

Vláda DRK vymýtí dětskou práci!

Vláda Demokratické republiky Kongo se zavázala vymýtit do roku 2025 dětskou práci a současně zavést doporučení, která jsme navrhli ve zprávě To je to, pro co umíráme z roku 2016. V té jsme informovali o nebezpečných a riskantních pracovních podmínkách v manuálních kobaltových dolech na jihu Konga, kde pracují tisíce dospělých, ale i dětí. Je to poprvé, co konžská vláda přiznala, že dětská práce v manuálních dolech je opravdový problém. A to díky našim kampaním.

Září

Naše akce #GiveaHome zasáhla celý svět!

V reakci na celosvětovou migrační krizi se přes tisíc umělců podílelo na více než 300 akcích v 60 různých zemích. Všichni prosazovali jediné: #GiveaHome. Spojili jsme se se společností Sofar Sounds, abychom zorganizovali pomoc pro uprchlíky z celého světa. Zorganizovali jsme stovky koncertů po celém světě, a to přímo doma u lidí. Výčet umělců sahal od začínajících po ty známé. Byli mezi nimi například Ed Sheeran, Gregory Porter, Hot Chip, Jessie Ware, Mashrou’ Leila, Thom Artway či Katarzia.

Více česky

Odmítli jsme ignorovat zločiny armády Myanmaru/Barmy

Naše vyšetřování, které zahrnovalo satelitní snímky, očitá svědectví, fotografie a videa, prokázalo, že armáda Myanmaru/Barmy užívala taktiku tzv. spálené země, a odhalila sérii hrůzných zločinů, mimo jiné genocidu, zabíjení a nezákonné zatýkání. Byli jsme první, kdo upozornil na používání protipěchotních min podél hranic s Bangladéšem. Neúnavně jsme o situaci informovali, pořádali kampaně a schůzky, abychom přiblížili konec násilností, docílili rozsáhlého embarga vojenských materiálů a zajistili přístup humanitárním pracovníkům a týmu OSN zaměřenému na sběr fakt. S vaší podporou budeme trvat na tom, že viníci se budou zodpovídat.

Říjen

Ředitelka turecké pobočky Amnesty International propuštěna

Oslavili jsme propuštění Idil Eserové, ředitelky naší turecké pobočky, a dalších devíti ochránců lidských práv. Idil byla zatčena v červenci na základě směšných obvinění z teroristických aktivit v rámci rozsáhlého stíhání ochránců lidských práv v Turecku. Síla a nezdolnost, kterou ukázali všichni kolegové a kolegyně z turecké pobočky Amnesty, je rozhodně inspirativní.

„Věřím, že organizace, jakou je Amnesty International, budou ve světě, ve kterém sílí roztříštěnost a xenofobie, stále důležitější,“ napsala Idil z vězení. „Myslím, že náš případ posílil solidaritu mezi lidskoprávními organizacemi, a to mě těší.“ Děkujeme všem zúčastněným, jejichž práce a vytrvalost k úspěchu přispěla. Do budoucna budeme usilovat o propuštění Tanera Kiliçe, předsedy správní rady turecké pobočky, jakož i dalších nespravedlivě vězněných.

Velká radost při propuštění Ibrahíma Halawy

Propuštění irského občana a vězně svědomí Ibrahíma Halawy bylo společným úspěchem všech, kteří o něj usilovali, aby ukončili Ibrahímovo čtyřleté trápení za mřížemi egyptského vězení. Ve své analýze jsme došli k závěru, že byl uvězněn pouze za to, že pokojně využíval své právo na svobodu projevu a shromažďování. Díky intenzivním snahám jeho rodiny, přátel a podporovatelů Amnesty International se mohl Ibrahím opět setkat se svými blízkými v Irsku. Rodina k celému případu řekla: „Množství skvělých lidí věřilo v Ibrahímovu nevina a pomáhali jemu i nám.“

Listopad

Trest smrti pro mauritánského blogera zrušen

Bloger Mohamed Ould Šejk Mkhaïtir byl propuštěn na svobodu, když odvolací soud v Nuadhibú zrušil rozsudek smrti, který byl Mohamedovi udělen za „rouhačský“ příspěvek na Facebooku. Rozhodnutí bylo i výsledkem delegace Amnesty International vedené generálním tajemníkem Salilem Shettym, jejíž cílem bylo zmapovat situaci lidských práv v zemi.

Více anglicky

Naše zpráva žene Shell k zodpovědnosti

V nově vydané zprávě jsme popsali podíl společnosti Shell na hrubém porušování lidských práv v nigerijském Ogonilandu v devadesátých letech. Důkazy použité ve zprávě pocházejí z tisíců stran interních dokumentů firmy, svědectví, našich i různých dalších zdrojů. Ve zprávě jsme žádali, aby úřady Nigérie, Spojeného království a Nizozemska zahájily vyšetřování, které by rozhodlo, zda má být Shell obviněn ze zločinu. Okamžitě přinesla výsledky – prokurátor oznámil, že se jí bude zabývat. Amnesty International aktivně podporovala obránkyni lidských práv Esther Kiobel, když se snažila, aby Shell nesl odpovědnost za své činy. V červnu Esther zahájila právní kroky proti Shellu v Nizozemsku, když firmu obžalovala z účasti na zabití jejího muže a dalších osmi Ogonů, které se odehrálo v Nigérii v roce 1995. Nepolevíme, dokud Esther nedostane odpovědi, na které má právo.

Více anglicky

Největší hráči průmyslu zahájili vyšetřování dětské práce

Uveřejnili jsme novou průběžnou zprávu, která navazuje na zprávu z roku 2016, kde jsme upozornili na jasný vztah mezi některými velkými firmami, které provozují kobaltové doly v Kongu, a porušováním lidských práv. Je zjevné, že vydání zpráv nejsou dotčeným společnostem lhostejné. Na základě naší zprávy zahájila společnost London Metal Exchange, která je zodpovědná za určování celosvětových cen kovů, vyšetřování, které mělo za cíl zjistit, zda se kobaltem dobývaným dětmi neobchoduje i v Londýně, a požádala své členy, aby dodali podrobnosti o všech dodávkách.

Norští studenti se zastali Taibeh

Tisíce mladých lidí se v Norsku účastnilo demonstrace projevující solidaritu s osmnáctiletou Taibeh Abbasiovou, která žije ve strachu z deportace do Afghánistánu, země, ve které nikdy nebyla. Jejich apel směrem k norské vládě byl jasný: nechte mladé Afghánce, jako je Taibeh, v bezpečí a nenuťte je opustit Norsko, jakmile dosáhnou 18 let.

Více anglicky

Odhalili jsme nezákonné mučicí vybavení na veletrhu v Paříži

Na pařížském veletrhu s policejní a vojenskou výbavou Milipol jsme odhalili nabídku nelegálního mučicího vybavení. Našli jsme ostnaté obušky, elektrizované kleště a vesty nebo kotníková pouta. Produkty nabízeli prodejci z Číny. Dovoz a vývoz mučicích nástrojů byl v EU zakázán v roce 2006. Minulý rok EU zakázala i jejich vystavování na veletrzích. Jednali jsme rychle a předložili výsledky našeho šetření. Stánek s dotyčným zbožím byl zavřen, úřady zahájily vyšetřování a o celé záležitosti informovala světová média.

Prosinec

Vaše slova změnila životy

Prosinec znamená naši každoroční kampaň Maraton psaní dopisů. A každý rok je vaše podpora víc než úžasná. Například minulý rok jste napsali neskutečné 4 660 774 dopisů, e-mailů, tweetů a dalších jiných vzkazů. Ve zprávách byla slova podpory, která znamenala opravdovou změnu pro všechny, za jejichž práva jsme psali. Americký aktivista Edward Snowden, kterému jsme v rámci akce také psali, řekl: „Pokorně a srdečně vám chci poděkovat za neochvějnou snahu a podporu.“ Jen Edward dostal 710 024 dopisů ze 110 zemí!

Austrálie schválila rovnost manželství

Australský parlament schválil sňatkový zákon. Organizátorka LGBT+ sítě Nového Jižního Walesu při Amnesty International Lizzi Pricová řekla: „Jedná se o historický, velmi dlouho očekávaný okamžik. Takového výsledku jsme mohli dosáhnout jedině díky tvrdé práci, zanícenosti a odvaze velkého množství lidí. LGBT+ Australané, občanská hnutí, aktivisté a přátelé se rozhodli, dali o sobě vědět a vytvořili nezastavitelné hnutí na podporu rovnoprávnosti. Jen to je velikým důvodem k oslavám.“

Více anglicky

Zajímají vás podobné úspěchy v české sekci Amnesty? Projděte si náš KVÍZ a ohodnoťte, které aktivity jsou podle vás nejdůležitější.

21.4.2018

Česká sekce Amnesty vydává svou zprávu o činnosti.

U příležitosti Amnesty valné hromady 2018 vychází přehled o kampaních, akcích, advokační práci nebo financích české Amnesty za rok 2017 na jednom místě!

12.4.2018

Trest smrti 2017: Subsaharská Afrika je "maják naděje" pro konec poprav a trestu smrti ve světě

Rok 2017 přinesl pozitivní zprávy ohledně trestu smrti a poprav ve světě - čísla se snižují, zemí bez trestu smrti přibývá.

18.1.2017

Chelsea Manning bude volná!

Prezident Obama odpustil 17. 1. 2017 Chelsea zbytek trestu.

4.1.2017

Plány Amnesty ba rok 2017 v Českém rozhlase