Migranti stále uvězněni na řeckých ostrovech

  Článek

Migrace   Řecko publikován 21.12.2017

Více než 13 500 žadatelů o azyl zůstalo uvězněno na řeckých ostrovech v nehostinných podmínkách, když začala 21. prosince 2017 zima, uvedla organizace Human Rights Watch.

Řecko by s podporou partnerů z Evropské unie mělo naléhavě přepravit tisíce žadatelů o azyl na pevninu v Řecku a poskytnout jim odpovídající ubytování a přístup k spravedlivým a účinným azylovým procedurám.

Řecká vláda se na počátku prosince zavázala přesunout 5000 uchazečů o azyl z ostrovů na pevninu jako nouzové opatření před nástupem zimy. Navzdory přesunu téměř 3 000 lidí od začátku prosince je v tzv. „hotspotech“ na ostrovech Lesbos, Chios, Samos, Leros a Kos stále téměř 11 000 lidí v zařízeních s celkovou kapacitou pro pouhých 5 576 osob. Dalších více než 1000 lidí dorazilo na řecké ostrovy během stejného období.

Řecká vláda by měla v nadcházejících dnech v parlamentu projednat návrh zákona, který by urychlil azylový proces s cílem uspíšit návrat do Turecka v rámci dohody mezi EU a Tureckem. Zatímco délka azylového řízení je jedním z faktorů přispívajících k obtížím lidí na ostrovech, snižování délky azylových řízení na úkor kvality procesu by ohrozilo žadatele o azyl tak, že by jim byla odepřena ochrana, kterou potřebují, sdělila Human Rights Watch .

Zdroj: https://www.hrw.org/news/2017/12/21/greece-urgent-need-move-asylum-seekers-islands

Aktuální petice

  Řecko

Řecko: chraňte uprchlíky před nákazou COVID-19

Zatímco svět se snaží vypořádat s krizí způsobenou pandemií COVID-19, riziko nákazy pro uprchlíky na řeckých ostrovech s každou hodinu narůstá.

 

Aktuální počet podpisů: 2582 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...