Turecko: Taner Kiliç byl oficiálně volný jen pár hodin!

Článek

Tanera nakonec navzdory rozhodnutí soudu 31. ledna nepropustili z vězení. Dál za ním stojí víc než milion lidí ze 194 zemí.

UPDATE 1. února 2018: Žalobce podal proti podmínečnému propuštění Tanera odvolání a ve čtvrtek odpoledne ho soud potvrdil. Taner tedy ZŮSTÁVÁ ve vězení. Další soudní stání je 21. června. Amnesty hlasitě protestuje a upozorňuje na otřesný stav turecké justice.

---

UPDATE 31. ledna 2018: Taner byl propuštěný na svobodu! Amnesty ale dál bojuje za zrušení všech obvinění proti němu a dalším obráncům lidských práv v Turecku.

----

Lidé prostřednictvím Amnesty požadují zrušení obvinění proti němu i proti 10 dalším obráncům lidských práv.

Všech 11  čelí smyšlenému obvinění z "terorismu" za to, co lze označit pouze za politicky motivované stíhání zaměřené na umlčení kritických hlasů v Turecku. Pokud by byli odsouzeni, mohli by jít do vězení až na 15 let.

„Ačkoli důkazy ukazují jasně, že je nevinný, Tanerovo propuštění je se pořád zpožďuje. Skutečnost, že strávil téměř osm měsíců za mřížemi, mluví o tom, že Turecko má špatný systém spravedlnosti a je běžné vládní bezohledné pronásledování těch, kteří se postaví za lidská práva," řekla Gauri van Guliková, ředitelka Amnesty International pro Evropu.

„Dnešní slyšení nabídne další příležitost k ukončení tohoto do nebe volajícího justičního omylu, aby setento zásadový a vášnivý obránce lidských práv mohl vrátit ke své rodině a své důležité práci. Soud musí uznat nevinným Tanera i ostatních 10 obhájců lidských práv a jednou provždy ukončit tuto frašku.“

Sledujte průběh procesu prostřednictvím Twitteru Gauri (@gaurivangulik) nebo výzkumníka pro Turecko Andyho Gardnera (@andrewegardner)

Pozadí

Předseda boardu Amnesty International Turecko, Taner Kılıç, byl zadržen 6. června 2017 a poslán do vězení o tři dny později. Deset dalších aktivistů, včetně ředitelky Amnesty International Turecko İdil Eserové, bylo zadrženo o měsíc později. Osm z nich bylo drženo téměř čtyři měsíce, než byli propuštěni na kauci po prvním slyšení v říjnu.

Všichni jsou obviňováni z "členství v teroristické organizaci", což je nepodložené tvrzení, pro které musí státní žalobce ještě poskytnout nějaké konkrétní důkazy, které by obstály v přezkoumání.

Taner Kılıç je obviněn z údajného stažení aplikace ByLock a použití pro zasílání zpráv, o níž žaloba tvrdí, že byla použita hnutím Gülen ke vzájemné komunikaci. Avšak dvě nezávislé forenzní analýzy Tanerova telefonu, pověřené Amnesty International, zjistily, že v jeho telefonu nebyla žádná stopa ByLock. Státní žalobci dosud nepředložili žádné důkazy prokazující jejich tvrzení a prokázání jakékoliv trestné činnosti.

Minulý měsíc turecké úřady připustily, že tisíce lidí bylo nesprávně obviněno ze stahování aplikace ByLock. Publikovaly seznamy obsahující čísla 11 480 uživatelů mobilních telefonů, což vedlo k hromadným propouštěním. Taner Kılıç ještě není mezi těmi, uvedenými na seznamu k propuštění.

Více než milión lidí ze       194 zemí podepsalo výzvy Amnesty International požadující propuštění Tanera Kılıçe a dalších obránců lidských práv v Turecku od doby jejich zatčení v loňském létě. Spousta známých osobností požaduje propuštění Tanera a zrušení obvinění proti Istanbulské 10 - obráncům lidských práv.

Aktuální petice

Turecko

Eren: Právníčka již 100 krát stíhaná

Právnička a bývalá editorka novin Eren Keskinová je hlasitou kritičkou tureckého státu po celá desetiletí. Proslov, který pronesla před 11 roky, rozezlil úřady. V proslovu obvinila stát ze zmasakrování 12letého chlapce Ugura Kaymaze. Podle Eren je zabití tohoto chlapce armádou jen jedna z mnoha skvrn na turecké historii a jak sama říká: „Historie je něco, za co by měly být orgány zodpovědné“. Kvůli tomuto a dalším článkům publikovaným v kurdských novinách, které editovala, byla několikrát obviněná z urážky tureckého státu a jeho prezidenta. Eren stála před soudem už více než stokrát a to především kvůli svému otevřenému postoji k situaci kurdské menšiny v Turecku. V roce 1995 strávila 6 měsíců ve vězení, protože v článku použila slovo „Kurdistán“. Celé řízení proti ní není nic jiného než obtěžování. Erenin jediný zločin je, že trvale vystupuje proti bezpráví. A čas se jí krátí. Více soudních procesů znamená, že může být kdykoli uvězněna na dlouhou dobu.

Aktuální počet podpisů: 4305 Náš cíl: 7000

Podepíšu