Uběhli jsme maraton. A znovu rekord!

Maraton psaní dopisů 2013 je za námi. Podívejte se, jak jsme společně dopadli.
Od 6. do 16. prosince 2013 probíhal po celém Česku Maraton psaní dopisů. Tradiční globální aktivistická akce lidskoprávní organizace Amnesty International s jasným cílem - shromáždit ve velmi krátkém období maximum dopisů na podporu konkrétních případů. Maraton je každoroční ukázkou, jakou sílu mají obyčejní lidé z celého světa, když spojí své úsilí.

V ČR Maraton pojímáme jako jedinečnou příležitost, jak zapojit jednotlivce a skupiny po celé zemi do organizování akce na podporu lidských práv. V letošním roce jsme kladli důraz na co nejširší zapojení škol a zájmových organizací.

Ve 33 městech České republiky proběhlo 74 akcí. Lehce převažovaly ty neveřejné - tedy Maratony pořádané především školami.

Celkem bylo evidováno 8094 ručně napsaných dopisů, které jsou průběžně odesílány úřadům nebo přímo vězněným či pronásledovaným osobám a jejich blízkým. Dalších 5938 lidí se zapojilo formou podepsání petice online. Minimálně několik desítek dopisů určitě ještě připojí opozdilci. Loňský rekord tudíž překonáváme o zhruba 3 tisícovky!

Po celém světě Amnesty nasbírala přes 2 miliony dopisů a online akcí.

"Děkujeme všem, kdo se s námi do pomyslného ´maratonského běhu´pustili. Síla našich akcí spočívá v jejich masivnosti a schopnosti se zmobilizovat. Společný hlas milionů lidí nelze jen tak umlčet. Díky, že jste v tom s námi," řekl Mark Martin, ředitel české sekce Amnesty International.

Jeho slova už potvrzuje vývoj některých událostí přímo z akce 2013 - Kambodžanka Yorm Bophová byla propuštěna, stejně tak jako jeden z trojice demonstrantů na moskevském Blatném náměstí. A jak dopisy a petice putují ke svým adresátům, doufáme, že úspěchů ještě přibude - stejně tak jako v minulých letech. Obecně platí, že 30 - 40% případů, za které Amnesty se svými podporovateli bojuje, se dočká pozitivního posunu ve svých kauzách.

Po celém světě se letos psalo na podporu následujících případů:

HAKAN YAMAN (TURECKO), YORM BOPHOVÁ (KAMBODŽA), 13 OPOZIČNÍCH AKTIVISTŮ (BAHRAJN), TROJICE Z BLATNÉHO NÁMĚSTÍ (RUSKO), LIDSKOPRÁVNÍ ORGANIZACE COFADEH (HONDURAS), TUN AUNG (BARMA), ESKINDER NEGA (ETIOPIE), IHAR CICHANJUK (BĚLORUSKO), DŽÁBAR MÁDŽRÍ (TUNISKO), OBYVATELÉ OBLASTI BADIA EAST (NIGÉRIE), MIRIAM LOPÉZOVÁ (MEXIKO), OBYVATELÉ VESNICE NABÍ SÁLIH (PALESTINA). Česko a Slovensko přidaly ještě podporu pro ROMSKÉ DĚTI Z LEVOČE, které na Slovensku nemají rovný přístup ke vzdělání.

Češi nejvíce podporovali Mexičanku Miriam Lopézovou mučenou vojáky, etiopského opozičního novináře Eskindera Negu, tureckého řidiče zmláceného při pouličních nepokojích Hakana Yamana nebo honduraskou lidskoprávní organizaci Cofadeh.

Zajímavá data:
  • průměrný počet dopisů v rámci jedné akce je 109

• průměrný počet účastníků jedné akce je 64 (průměrný účastník Maratonu napsal 1,7 dopisů)

• organizátoři, kteří se zapojili už v roce 2012, měli celkově o 80% dopisů více než v předchozím roce

• od 16% nejúspěšnějších organizátorů máme 70% dopisů

Nejúspěšnější pisatelská místa:

1. Gymnázium Karviná…………………….…….2200 dopisů

2. Obchodní akademie Pařížská (Ústí nad Labem)….501 dopisů

3. Gymnázium Teplice…………………………….350 dopisů

4. ZŠ TGM Otrokovice………………………….….312 dopisů

5. Gymnázium Chotěboř………………………..…300 dopisů

3.10.2017

Maraton psaní dopisů 2017

27.12.2017

Maraton psaní dopisů: Kdo nám píše?

Shackelia Jacksonová z Jamajky posílá dopis všem, kdo se jí snaží pomoct v rámci Amnesty kampaně Maraton psaní dopisů.

17.3.2017

Závěrečná zpráva z Maratonu psaní dopisů 2016

13.12.2017

Maraton psaní dopisů 2017: Amnesty pořádá největší světovou kampaň za lidská práva

Maraton psaní dopisů pokračuje - podepisujte online!