Mladen Antonov / AFP

Thajsko: Ukončete eskalující zásahy proti poklidným protestům

  Článek

Devět aktivistů - včetně prvního člověka zatčeného za protestování po vojenském převratu v roce 2014 - čelí trestnímu řízení.


Přidali se ke stovkám lidí, kteří byli obtěžováni nebo vězněni jen proto, že za poslední tři roky otevřeně, ale pokojně protestovali proti vojenské vládě nebo její politice.

 

„Thajští vojenští představitelé nejenže nadále trestají stovky skutečných nebo domnělých kritiků dlouhodobými trestními řízeními, ale v posledních měsících vystupňovali tvrdé zákroky proti pokojnému nesouhlasu. Úřady musí dodržovat svůj slib, že zruší absurdní a neoprávněná omezení, která  nařizují již  téměř čtyři roky, a to zdánlivě ve jménu národní bezpečnosti," řekl James Gomez, ředitel Amnesty International pro jihovýchodní Asii a Pacifik.

 

Osm sociálních aktivistů se má  hlásit u policie v Bangkoku, aby zjistili, zda budou nebo nebudou obviněni z porušení nařízení o zákazu pokojného protestu. Těchto osm se zúčastnilo pokojného pochodu, který začal 18. ledna v Bangkoku na podporu řady ekonomických, sociálních a občanských práv. Devátý, Apichart Pongsakul, byl zatčen už v roce 2014. Je členem správní rady Amnesty Thajsko a čeká na soud. Je obviněný ze stejného porušení zákazu protestů.

 

„Stali se symbolem pokojného odporu proti vojenské vládě.

Neudělali nic špatného a všechna trestní řízení proti nim by měla být okamžitě zrušena a jejich odsouzení vymazána," řekl James Gomez.

 

Od převzetí moci v květnu 2014 zakázala thajská vojenská vláda pokojná "politická" shromáždění a používala nejasně formulovanou legislativu, aby se zaměřila na politickou opozici, média, akademické pracovníky a studenty, zapojené v pokojné kritice úřadů.

 

30. ledna úřady oznámily, že podají žalobu za pobuřování, protistátní agitaci a protiprávní shromáždění na aktivisty a právníka pro lidská práva. Ti všichni protestovali proti tomu, že vojenská vláda oznámila odložení všeobecných voleb do února 2019.

 

„Thajská armáda opakovaně slibovala dodržování lidských práv a umožnění mírumilovné kritiky od doby, kdy se chopila moci, ale tento slib absolutně neuvedla do reality. Mezinárodní společenství musí naléhat na úřady, aby zajistily konkrétní kroky k ukončení těchto dlouhodobých porušován lidských práv a svobod v Thajskuí," uzavírá James Gomez.

 

Aktuální petice

  Thajsko

Děti za mříže nepatří! Pomozme zastavit pronásledování mladých obránců lidských práv v Thajsku

Thajské úřady stíhají a pronásledují dětské obránce lidských práv za pokojné uplatňování jejich práva na protest. Mezi 283 dětmi, proti nimž je vedeno trestní řízení, jsou například Thanakorn „Petch“ Phiraban, bojující za práva LGBTI+ komunity, Chan Tonnamphet, aktivistka za práva původních obyvatel, a „Sand“, která je obviněna v souvislosti s účastí na protivládních protestech.

 

Aktuální počet podpisů: 1436 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...