Hongkong: Soud zrušil mladým prodemokratickým aktivistům trest odnětí svobody

Úspěch

Hongkongský nejvyšší soud zrušil tresty odnětí svobody třem předním prodemokratickým aktivistům.

„Nejvyšší soud dnes napravil nespravedlnost. Mstivá snaha vlády o tvrdší tresty dovedla trojici aktivistů až za mříže a je správné, že tento rozsudek byl zrušen,“ uvedla ředitelka Amnesty International v Hongkongu Mabel Auová. „Všechna politicky motivovaná trestní řízení, která vedou k umlčení těch, již prosazují demokracii v Hongkongu, se musejí zastavit. Neústupné stanovisko vlády vede k řízenému omezování lidských práv na pokojné shromažďování a svobodu projevu.“

Kontext

V srpnu 2017 odsoudil hongkongský odvolací soud Joshuu Wonga, Alexe Chowa a Nathana Lawa k šesti až osmi měsícům vězení za jejich účast na demonstraci, která v Hongkongu v roce 2014 vyvolala prodemokratické „Deštníkové hnutí“ (Umbrella Movement). Trojice byla propuštěna na kauci v říjnu a listopadu 2017 v očekávání odvolacího řízení.

V prvním soudním řízení byli Joshua Wong a Alex Chow shledáni vinnými z „účasti na protizákonném shromáždění“. Nathan Law byl shledán vinným z „podněcování druhých k účasti na protizákonném shromáždění“.  Při odvolání žalobci požadovali tvrdší tresty pro lídry studentů poté, co jim byl původně udělen trest bez odnětí svobody.

1.6.2020

Čína: Plán zákona o národní bezpečnosti je jasným útokem na lidská práva v Hongkongu

Čína chce dál potlačovat aktivisty a disent – tentokrát zákonem o národní bezpečnosti v Hongkongu.

10.1.2020

Dostali jsme odpověď od hongkongské vlády

Hongkongská vláda zareagovala na naši petici:

25.11.2019

Nevládní organizace žádají komisařku Michelle Bacheletovou, aby odsoudila situaci v Hongkong

21 nevládních organizací zabývajících se lidskými právy vyzvalo Vysokou komisařku OSN pro lidská práva Michelle Bacheletovou, aby veřejně odsoudila hongkongskou vládu kvůli jejímu systematickému porušování práv na svobodu shromažďování a projevu a odsoudila nepřiměřené použití síly ze strany hongkongské policie.

2.8.2019

Hongkong: Neadekvátní reakce policie na protestní akce

Hongkongská policie tvrdě zasáhla proti ustupujícím demonstrantům. Amnesty znepokojivé zásahy kritizuje a vyzývá bezpečnostní složky k tomu, aby se k občanům podobným způsobem za žádných okolností nechovala.