© Amnesty International

Hongkong: Soud zrušil mladým prodemokratickým aktivistům trest odnětí svobody

Článek

Hongkongský nejvyšší soud zrušil tresty odnětí svobody třem předním prodemokratickým aktivistům.

„Nejvyšší soud dnes napravil nespravedlnost. Mstivá snaha vlády o tvrdší tresty dovedla trojici aktivistů až za mříže a je správné, že tento rozsudek byl zrušen,“ uvedla ředitelka Amnesty International v Hongkongu Mabel Auová. „Všechna politicky motivovaná trestní řízení, která vedou k umlčení těch, již prosazují demokracii v Hongkongu, se musejí zastavit. Neústupné stanovisko vlády vede k řízenému omezování lidských práv na pokojné shromažďování a svobodu projevu.“

Kontext

V srpnu 2017 odsoudil hongkongský odvolací soud Joshuu Wonga, Alexe Chowa a Nathana Lawa k šesti až osmi měsícům vězení za jejich účast na demonstraci, která v Hongkongu v roce 2014 vyvolala prodemokratické „Deštníkové hnutí“ (Umbrella Movement). Trojice byla propuštěna na kauci v říjnu a listopadu 2017 v očekávání odvolacího řízení.

V prvním soudním řízení byli Joshua Wong a Alex Chow shledáni vinnými z „účasti na protizákonném shromáždění“. Nathan Law byl shledán vinným z „podněcování druhých k účasti na protizákonném shromáždění“.  Při odvolání žalobci požadovali tvrdší tresty pro lídry studentů poté, co jim byl původně udělen trest bez odnětí svobody.

Aktuální petice

Hongkong, zvláštní administrativní oblast Číny

Hongkong volá o pomoc. Pomůžete?

Všečínské shromáždění lidových zástupců schválilo návrh kontroverzního zákona o národní bezpečnosti. Obránci lidských práv a prodemokratičtí aktivisté v Hongkongu se obávají, že zákon omezí jejich svobodu.

Aktuální počet podpisů: 3894 Náš cíl: 4000

Podepíšu