Etiopie: Eskinder Nega propuštěn!

Úspěch

Minulý týden etiopský novinář a vězeň svědomí Amnesty International Eskinder Nega vyšel z vězení jako svobodný člověk, když jemu a dalším 745 vězňům udělili vládní milost. 25. března byl znoviu vzat do vazby, nicméně 5. dubna 2018 se stal znovu volným.

Propuštěni byli také opoziční politici a vězni svědomí Amnesty International Andualem Arage a Bekele Gerba.

V Amnesty International máme radost, že je Eskinder Nega po téměř sedmi letech konečně na svobodě. Ve vězení byl kvůli vymyšlenému obvinění z terorismu. Doufáme, že propuštění tohoto odvážného novináře, spolu se stovkami dalších vězňů, svědčí o tom, že v Etiopii z hlediska lidských práv svítá na lepší časy.

Etiopská vláda musí ukázat dobrou víru a osvobodit stovky dalších vězňů svědomí, kteří zůstávají za mřížemi pouze proto, že využívali své právo na svobodu projevu.

Úřady musí také podniknout kroky k reformě právního systému, v němž bylo umožněno svévolně zadržovat a mučit disidenty. Dobrým začátkem by bylo přezkoumání rozsáhlého a drakonického protiteroristického zákona, který je používán na nespravedlivé a bezohledné zbavování svobody mnoha disidentů.

Pokud etiopská vláda myslí vážně, že otočí list, musí nařídit nestranné a nezávislé vyšetřování mučení a jiného špatného zacházení s vězni a stíhání těch, kteří jsou za tyto činy odpovědní.

POZADÍ PŘÍPADU

Eskinder Nega byl uvězněn 14. září 2011 krátce po etiopském novém roce, a to za projevy a psaní článků kritizujících vládu, ve kterých vyzýval k dodržování práva na svobodu projevu. Byl souzen za podporu terorismu a 27. června 2012 byl shledán vinným z „přípravy a podněcování k teroristickým činům“, „činnosti v teroristické organizaci“ a „velezradu“. Dostal 18 let vězení.

V době zatčení byl Eskinder Nega redaktorem novin Satanaw. Byl zatčen poté, co zveřejnil článek o arabském jaru, ve kterém se ptal, zda se v Etiopii může ujmout podobné prodemokratické hnutí. Na základě protiteroristického zákona byl obviněn z poskytování podpory teroristům a odsouzen na 18 let vězení.

7.12.2018

Týden.cz: Ruská policie vyšetřuje režiséra, který se zastal Sencova

7.12.2018

Slovensko by nemělo "vytahovat těžké zbraně" na pokojné aktivisty

Amnesty požaduje prošetření zadržení aktivistů Greenpeace.

3.12.2018

Napiš dopis, zachráníš život

Amnesty startuje další ročník největší lidskoprávní kampaně za nespravedlivě vězněné a perzekvované lidi MARATON PSANÍ DOPISŮ. Letošním tématem jsou statečné ženy – obránkyně lidských práv.

3.12.2018

Blesk.cz o Maratonu psaní dopisů