Etiopie: Eskinder Nega propuštěn!

Úspěch

Minulý týden etiopský novinář a vězeň svědomí Amnesty International Eskinder Nega vyšel z vězení jako svobodný člověk, když jemu a dalším 745 vězňům udělili vládní milost. 25. března byl znoviu vzat do vazby, nicméně 5. dubna 2018 se stal znovu volným.

Propuštěni byli také opoziční politici a vězni svědomí Amnesty International Andualem Arage a Bekele Gerba.

V Amnesty International máme radost, že je Eskinder Nega po téměř sedmi letech konečně na svobodě. Ve vězení byl kvůli vymyšlenému obvinění z terorismu. Doufáme, že propuštění tohoto odvážného novináře, spolu se stovkami dalších vězňů, svědčí o tom, že v Etiopii z hlediska lidských práv svítá na lepší časy.

Etiopská vláda musí ukázat dobrou víru a osvobodit stovky dalších vězňů svědomí, kteří zůstávají za mřížemi pouze proto, že využívali své právo na svobodu projevu.

Úřady musí také podniknout kroky k reformě právního systému, v němž bylo umožněno svévolně zadržovat a mučit disidenty. Dobrým začátkem by bylo přezkoumání rozsáhlého a drakonického protiteroristického zákona, který je používán na nespravedlivé a bezohledné zbavování svobody mnoha disidentů.

Pokud etiopská vláda myslí vážně, že otočí list, musí nařídit nestranné a nezávislé vyšetřování mučení a jiného špatného zacházení s vězni a stíhání těch, kteří jsou za tyto činy odpovědní.

POZADÍ PŘÍPADU

Eskinder Nega byl uvězněn 14. září 2011 krátce po etiopském novém roce, a to za projevy a psaní článků kritizujících vládu, ve kterých vyzýval k dodržování práva na svobodu projevu. Byl souzen za podporu terorismu a 27. června 2012 byl shledán vinným z „přípravy a podněcování k teroristickým činům“, „činnosti v teroristické organizaci“ a „velezradu“. Dostal 18 let vězení.

V době zatčení byl Eskinder Nega redaktorem novin Satanaw. Byl zatčen poté, co zveřejnil článek o arabském jaru, ve kterém se ptal, zda se v Etiopii může ujmout podobné prodemokratické hnutí. Na základě protiteroristického zákona byl obviněn z poskytování podpory teroristům a odsouzen na 18 let vězení.

2.1.2018

Tyden.cz o výzvě OSN Saúdské Arábii: Propusťte disidenty

29.12.2017

iHned.cz: Na internet ve Vietnamu bude dohlížet 10000 inspektorů

27.12.2017

Maraton psaní dopisů: Kdo nám píše?

Shackelia Jacksonová z Jamajky posílá dopis všem, kdo se jí snaží pomoct v rámci Amnesty kampaně Maraton psaní dopisů.

27.12.2017

Rafis Kašapov je na svobodě

Dne 27. prosince 2017 byl tatarský aktivista Rafis Kašapov propuštěn z vězení poté, co si odpykal tříletý trest. Ten si vysloužil za kritiku ruského prezidenta Vladimira Putina a vládu Ruské federace, zejména kvůli jejich současnému přístupu k Ukrajině.