Etiopie: Eskinder Nega propuštěn!

Úspěch

Minulý týden etiopský novinář a vězeň svědomí Amnesty International Eskinder Nega vyšel z vězení jako svobodný člověk, když jemu a dalším 745 vězňům udělili vládní milost. 25. března byl znoviu vzat do vazby, nicméně 5. dubna 2018 se stal znovu volným.

Propuštěni byli také opoziční politici a vězni svědomí Amnesty International Andualem Arage a Bekele Gerba.

V Amnesty International máme radost, že je Eskinder Nega po téměř sedmi letech konečně na svobodě. Ve vězení byl kvůli vymyšlenému obvinění z terorismu. Doufáme, že propuštění tohoto odvážného novináře, spolu se stovkami dalších vězňů, svědčí o tom, že v Etiopii z hlediska lidských práv svítá na lepší časy.

Etiopská vláda musí ukázat dobrou víru a osvobodit stovky dalších vězňů svědomí, kteří zůstávají za mřížemi pouze proto, že využívali své právo na svobodu projevu.

Úřady musí také podniknout kroky k reformě právního systému, v němž bylo umožněno svévolně zadržovat a mučit disidenty. Dobrým začátkem by bylo přezkoumání rozsáhlého a drakonického protiteroristického zákona, který je používán na nespravedlivé a bezohledné zbavování svobody mnoha disidentů.

Pokud etiopská vláda myslí vážně, že otočí list, musí nařídit nestranné a nezávislé vyšetřování mučení a jiného špatného zacházení s vězni a stíhání těch, kteří jsou za tyto činy odpovědní.

POZADÍ PŘÍPADU

Eskinder Nega byl uvězněn 14. září 2011 krátce po etiopském novém roce, a to za projevy a psaní článků kritizujících vládu, ve kterých vyzýval k dodržování práva na svobodu projevu. Byl souzen za podporu terorismu a 27. června 2012 byl shledán vinným z „přípravy a podněcování k teroristickým činům“, „činnosti v teroristické organizaci“ a „velezradu“. Dostal 18 let vězení.

V době zatčení byl Eskinder Nega redaktorem novin Satanaw. Byl zatčen poté, co zveřejnil článek o arabském jaru, ve kterém se ptal, zda se v Etiopii může ujmout podobné prodemokratické hnutí. Na základě protiteroristického zákona byl obviněn z poskytování podpory teroristům a odsouzen na 18 let vězení.

4.7.2017

Hrdinové mezi námi

O odkazu zatčeného šéfa Amnesty Turecko Tanera Kiliçe.

3.7.2017

Liu Sia-po stále ve vězení

Velmi smutná zpráva přichází z Číny. U Liu Sia-po se rozvinula rakovina jater. Nyní je v nemocnici, přesto není, ani podmínečně, propuštěn. Rodina trvá na léčbě mimo vězení a Amnesty nadále tlačí na urychlené bezpodmínečné propuštění.

27.6.2017

Sinopsis k případu Siao-po

21.6.2017

Saúdská Arábie: Propusťte bloggera Raifa Badawího, který je po pěti letech stále za mřížemi

Pět let boje za Raífa nekončí.