Amnesty vyzývá USA: Zavřete Guantánamo a ukončete pokrytectví v otázce lidských práv

  Článek

Zastavte mučení   Spojené státy publikován 20.1.2014

Je to 5 let od slibu Baracka Obamy, že zruší věznici Guantánamo. Jaká je situace?

Pokračující provoz zadržovacího tábora americké armády na základně Guantánamo na Kubě je ukázkovým příkladem dvojího metru Spojených států v otázce lidských práv – Amnesty International (AI) na to poukazuje u příležitosti uplynutí pěti let od doby, kdy americký prezident Barack Obama podepsal dekret o ukončení provozu tábora.

„22. ledna 2009 byl příslib uzavření Guantánama do jednoho roku mezi prvními oficiálními rozhodnutími nového prezidenta Obamy,“ upozorňuje Erika Guevara Rosasová, ředitelka amerického programu AI.

„O pět let později poukazuje tento slib na naprosté selhání v otázce dodržování lidských práv, které bude pronásledovat odkaz prezidenta Obamy, stejně jako se to stalo u jeho předchůdců.“

Dvanáct let poté, co byl na Guantánamo přivezen první vězeň, je na místě stále drženo víc než 150 lidí. Většina z nich bez obvinění nebo soudu. Jen několik jich stojí před soudem založeném na provizorním vojenském systému, který je na hony vzdálený mezinárodním standardům soudních procesů. Z téměř 800 zadržovaných, kteří už Guantánamem prošli, bylo vojenským tribunálem odsouzeno méně než jedno procento. Z těchto případů navíc většina procesů skončila jen díky dohodě o přiznání viny v přípravném řízení.

Spojené státy očekávají, že ostatní země udělají to, co ony samy odmítají – přijmou propuštěné zadržené, kteří nemohou být vráceni do své vlasti. V důsledku toho tak ale i ti, kteří získají soudní rozhodnutí o nezákonnosti svého zadržení, mohou být na základně nadále drženi. Příkladem může být přesun tří čínských zadržovaných (původem etnických Ujgurů) na Slovensko, který proběhl minulý měsíc. Přišel až pět let poté, co americký federální soudce rozhodl, že jejich zadržení bylo nezákonné.

Dalších víc než 70 zadržovaných, z nichž většina pochází z Jemenu, má schválen „přesun“, ale bezpečnostní situace v jejich zemích nebo jiné problémy jsou úřady považovány za důvod pozdržení jejich opuštění Guantánama.

„Vězni na Guantánamu zůstávají v naprosté nejistotě, co bude s jejich životy. Mnoho z nich je obětí závažného porušení lidských práv, včetně nuceného zmizení a mučení, ale možnost nápravy této situace je systematicky blokována a odpovědnost minimální,“ dodává Rosasová.

„Každý další rok, kdy Spojené státy operují v Guantánamu, proklamují své závazky vůči mezinárodním standardům v oblasti lidských práv. Je to výsměch. Pokud by se takového jednání dopustil nějaký jiný stát, jistě by čelil právě ze strany Washingtonu odsouzení. V současnosti už uplynula skutečně dlouhá doba, kdy mohly USA s tímto dvojím metrem něco udělat.“

Amnesty International proto vyzývá úřady Spojených států, aby zajistily nezávislé a nestranné vyšetřování všech věrohodných obvinění z porušení lidských práv na Guantánamu i jinde. Tyto nálezy by pak měly být zveřejněny a lidé zodpovědní za tyto zločiny podle mezinárodního práva postaveni před soud, bez ohledu na jejich současnou nebo dřívější pracovní pozici.

Podle Amnesty International také musí skončit tajení porušování lidských práv spáchané příslušníky americké armády a členy zpravodajské služby. „Beztrestnost za spáchání zločinů jako je mučení nebo nucené zmizení lidí zadržovaných na Guantánamu je podle mezinárodního práva nespravedlnost a USA jsou tak ve vážném rozporu se svými mezinárodními závazky,“ dodává Rosasová.

Amnesty International zároveň volá po tom, aby měly všechny oběti amerického porušování lidských práv – včetně současných i bývalých vězňů z Guantánama – skutečný a spravedlivý přístup ke smysluplné nápravě spáchaných křivd.

Aktuální petice

  Spojené státy

Amnesty vyzývá USA: Zavřete Guantánamo

Zadržovací zařízení Guantánamo na Kubě se stalo symbolem hrubého porušování lidských práv páchaného americkou vládou ve jménu boje proti terorismu. V současnosti je v něm vězněno na 40 lidí. Většina z nich bez obvinění a spravedlivého soudu. Amnesty International je přesvědčena, že vězni z Guantánama musí být souzeni ve spravedlivých soudních procesech nebo propuštěni. Amnesty dále vyzývá vládu USA, aby věznici na Guantánamu uzavřela.

 

Aktuální počet podpisů: 1495 Náš cíl: 2000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...