Rusko: Opoziční aktivisté čelili před prezidentskými volbami obtěžování a zatýkání

Ruské úřady systematicky porušovaly práva politických aktivistů prostřednictvím svévolného zatýkání a držení ve vazbě v rámci intenzívních zákroků před prezidentskými volbami 18. března.

Použitím drakonického zákona o veřejných shromážděních se úřady úmyslně zaměřily na aktivisty, kteří volali po volebním bojkotu. Po zabraňování uskutečnění veřejných setkání, došlo během těchto zákroků také k svévolnému zadržování a obviňování z politicky motivovaných trestných činů mnohých prominentních opozičních hlasů.

Záměr Kremlu byl jasný - nejhlasitější protestující a bojkotující voleb musí být odstraněni z ulic měst během závěrečných etap prezidentské kampaně," uvedl Denis Krivošev, zástupce ředitele pro východní Evropu a Střední Asii Amnesty International.

„Zatímco se používají různé metody, úřady se obvykle obracejí na svou nejoblíbenější: svévolně házet disidenty za mříže."

Zastáncem myšlenky bojkotování voleb je bojovník proti korupci a prominentní politický aktivista Aleksei Navalnyj, kterému bylo zakázáno kandidovat za prezidenta na základě velmi nejasných důvodů. V posledních týdnech se úřady zaměřily na jeho stoupence prostřednictvím řady represivních prostředků, včetně svévolného zatýkání a držení ve vazbě.

Navalného šéf kampaně, Leonid Volkov, byl zadržen na moskevském letišti na cestě do města Ufa 22. února. Později ten den byl odsouzen na 30 dní administrativní vazby za údajné pořádání "neoprávněného shromáždění".

Obvinění se týkalo shromáždění „voličů“ dne 28. ledna, které se konalo ve více než 100 městech v Rusku na podporu Navalného nápadu volebního bojkotu. V Moskvě městské úřady svévolně odmítly Navalnému povolení uspořádat shromáždění v centru města a desítky jeho stoupenců bylo krátce zadrženo.

Podle policie spočívala Volkovova role v organizaci moskevského shromáždění z dvou re-tweetů, které nepřímo povzbuzovaly lidi k účasti. Jeden byl tweet původně zveřejněn Navalným během jeho zadržení na demonstraci v Moskvě, zatímco druhý byl odkaz na živé vysílání z událostí.

Koordinátor Navalného ústředí v Petrohradě, Denis Mikhailov, byl zadržen 31. ledna na 30 dní po "voličské stávce" ve městě, která byla také orgány zakázaná. Zpočátku byl držen za svolávání "neoprávněného shromáždění", ale byl propuštěn 2. března předtím, než byl znovu zatčen později tentýž den, tentokrát pro "účast" na akci v Petrohradě. Byl odsouzen na 25 dní ve vězení.

„Denis Mikhailov byl nejen svévolně zbaven svobody, ale byl ji zbaven dokonce dvakrát. Toto opakované narušení je ztělesněním stále více nepřátelské situace, které pokojní demonstranti čelí před volbami," řekl Denis Krivošev.

Nejméně dva další prominentní aktivisté byli zatčeni v Petrohradě za podobných okolností. Petrohradský koordinátor Hnutí otevřené Rusko (Open Russia movement) Andrei Pivovarov byl 28. února odsouzen na 25 dní administrativní vazby. Několik dní před svým zatčením Pivovarov napsal na Facebooku, že má pocit, že je pod dohledem.

26. února dostal Artyom Gončarenko, člen jiného opozičního hnutí Vesna, trest administrativní vazby na 25 dní za vystavení obrovské nafukovací kachny v okně svého bytu, když kolem procházelo protestní shromáždění. Od minulého roku se žluté kachny staly populárním symbolem opozice.

„Tato volební kampaň byla narušena rozsáhlými útoky na kritiky prezidenta Putina a represe zaměřené na umlčení opozičních aktivistů byly stále brutálnější, jak se blížil volební den," upozornil Denis Krivošev.

„Všichni demonstranti a političtí aktivisté zatčeni výlučně za mírové vykonávání svých práv na svobodu shromažďování a projevu musí být okamžitě a bezpodmínečně propuštěni," dodal Krivošev.

Pozadí

Ve svém nejnovějším veřejném prohlášení Amnesty International poukazuje na to, jak omezování svobody veřejného shromažďování, zneužívání moci ze strany policie, svévolné zatýkání, špatné zacházení, nespravedlivé procesy, vysoké pokuty a dlouhé "administrativní vazby" potlačují právo na svobodu projevu a pokojného shromažďování v Rusk

25.10.2017

Rusko: podmínky přepravy vězňů připomínají éru gulagů

Vězni v Rusku musí snášet často celé týdny otřesné podmínky, když je ve stísněných vlacích bez oken transportují do nápravných pracovních kolonií ve vzdálených částech země.

30.3.2017

Ruská federace: Zatčení členové organizace pro potírání korupce jsou vězni svědomí a měli by být okamžitě propuštěni

Zatýkání a jiné represe vůči zaměstnancům a dobrovolníkům Fondu proti korupci (ACF) jsou součástí posledního výrazného omezování práva na pokojné shromažďování a svobodu projevu v Rusku.

26.2.2017

Ildar Dadin: Dlouho očekávaná svoboda a spravedlnost pro vězně svědomí

Nejvyšší soud zrušil rozsudek a uznal právo na rehabilitaci pro Ildara Dadina, vězně svědomí, odsouzeného za opakované porušení zákonů o veřejném shromažďování. Soud uznal žádost podanou kanceláří generálního prokurátora, podle které nepředstavovalo Dadinovo jednání trestný čin.

7.6.2017

Rusko: Odsouzení knihovnice za přechovávání ‚extrémistické literatury‘ dokazuje naprosté opovrhování zákony

Odsouzení Natálie Šarinové, bývalé ředitelky Státní knihovny ukrajinské literatury v Moskvě, za přechovávání ‚extrémistické literatury‘ dokazuje naprosté opovrhování zákony a upozorňuje na vážné nedostatky v nezávislosti ruského soudnictví, upozorňuje Amnesty International.