Lidská práva na Slovensku v ohrožení? Do funkce krajského lídra nastupuje Marian Kotleba.

Muž s útočnou extremistickou rétorikou se ujme významné politické funkce v banskobystrickém regionu.
Extremistické, protiromské a homofobní výroky. To jsou charakteristiky Mariána Kotleby, který bude v pátek 20. prosince uvedený do funkce předsedy Banskobystrického samosprávného kraje.

Amnesty International vyzývá předsedu Ĺudové strany Naše Slovensko Kotlebu, aby ve své nové funkci ctil principy lidských práv tak, jak je ukládá slovenská ústava a mezinárodní dohody, které se Slovensko zavázalo dodržovat. Namísto restriktivního jazyka by se měl snažit o rovnocenný dialog s lidmi v kraji.

Amnesty vyzývá samosprávu, slovenskou vládu i další subjekty, které mají pravomoci uskutečňovat integrační politiku, aby ji reálně naplňovaly tak, aby se propast mezi Romy a majoritní společností ještě více neprohlubovala a neposilovalo se mezietnické napětí.

4.7.2018

Ukrajina: útok na Romy musí být rychle a spolehlivě vyšetřen

Ukrajinské orgány musí jednat rychle a rozhodně, aby postavily před soud pachatele dvou smrtelných útoků proti Romům.

20.11.2017

V Česku stále vznikají segregované romské školy. I deset let po verdiktu soudu pro lidská práva

Před deseti lety Evropský soud pro lidská práva uznal, že Česká republika diskriminuje romské žáky. Problému se věnovala mezinárodní konference Společně ve škole, kterou pořádala Nadace Open Society Fund.

21.9.2017

Student psychologie Roman Koky: Předsudky mě ženou dopředu, vzdělání je to nejdůležitější, co můžou rodiče dát svým dětem

13.11.2017

Společné vzdělávání: 10 let po mezinárodní ostudě zkouší Česká republika nový model

Před 10 lety slyšelo Česko od Evropského soudu pro lidská práva, že diskriminuje Romy ve vzdělávání.