Lidská práva na Slovensku v ohrožení? Do funkce krajského lídra nastupuje Marian Kotleba.

Muž s útočnou extremistickou rétorikou se ujme významné politické funkce v banskobystrickém regionu.
Extremistické, protiromské a homofobní výroky. To jsou charakteristiky Mariána Kotleby, který bude v pátek 20. prosince uvedený do funkce předsedy Banskobystrického samosprávného kraje.

Amnesty International vyzývá předsedu Ĺudové strany Naše Slovensko Kotlebu, aby ve své nové funkci ctil principy lidských práv tak, jak je ukládá slovenská ústava a mezinárodní dohody, které se Slovensko zavázalo dodržovat. Namísto restriktivního jazyka by se měl snažit o rovnocenný dialog s lidmi v kraji.

Amnesty vyzývá samosprávu, slovenskou vládu i další subjekty, které mají pravomoci uskutečňovat integrační politiku, aby ji reálně naplňovaly tak, aby se propast mezi Romy a majoritní společností ještě více neprohlubovala a neposilovalo se mezietnické napětí.

6.9.2019

Romové, antisemitismus i projevy nenávisti. Výbor OSN kritizuje Česko

Kromě Evropského soudu pro lidská práva či Evropské komise přidává svou kritiku České republiky kvůli vzdělávání Romů i Výbor OSN.

13.5.2019

ŽIVÁ KNÍŽKA – VYPRÁVĚJ SVŮJ PŘÍBĚH

Česká Amnesty hledá příslušníky menšin žijících v ČR na dobrovolnou pozici živých knížek (www.amnesty.cz/vzdelavani/zive-knihy)

16.1.2019

Inkluze je o tom, aby každé dítě maximálně využilo svůj potenciál, říká romský pedagog

Je jedním z desítek Romů, kteří se rozhodli aktivně zasahovat do dění ve svém městě a vstoupili do komunální politiky. Co obnáší práce opozičního zastupitele, jsme tentokrát nechali stranou, protože Marian Dancso je zároveň jedním z mála romských pedagogů – přes 17 let působí na základní škole v litvínovském Janově. Vystudoval Střední školu lodní dopravy a technických řemesel v Děčíně, obor se zaměřením na námořní dopravu a ekonomii. Absolvoval sociální pedagogiku na Pedagogické fakultě Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, dokončuje magisterské studium. 17 let působí na ZŠ Litvínov-Janov, nyní jako učitel německého a anglického jazyka a informatiky. Čtvrté volební období byl zvolen zastupitelem Lomu, je prvním místopředsedou politického hnutí Občané městu, město Občanům (OMMO).

4.7.2018

Ukrajina: útok na Romy musí být rychle a spolehlivě vyšetřen

Ukrajinské orgány musí jednat rychle a rozhodně, aby postavily před soud pachatele dvou smrtelných útoků proti Romům.