Lidská práva na Slovensku v ohrožení? Do funkce krajského lídra nastupuje Marian Kotleba.

Muž s útočnou extremistickou rétorikou se ujme významné politické funkce v banskobystrickém regionu.
Extremistické, protiromské a homofobní výroky. To jsou charakteristiky Mariána Kotleby, který bude v pátek 20. prosince uvedený do funkce předsedy Banskobystrického samosprávného kraje.

Amnesty International vyzývá předsedu Ĺudové strany Naše Slovensko Kotlebu, aby ve své nové funkci ctil principy lidských práv tak, jak je ukládá slovenská ústava a mezinárodní dohody, které se Slovensko zavázalo dodržovat. Namísto restriktivního jazyka by se měl snažit o rovnocenný dialog s lidmi v kraji.

Amnesty vyzývá samosprávu, slovenskou vládu i další subjekty, které mají pravomoci uskutečňovat integrační politiku, aby ji reálně naplňovaly tak, aby se propast mezi Romy a majoritní společností ještě více neprohlubovala a neposilovalo se mezietnické napětí.

16.4.2020

Hromadné protesty jako naděje pro Evropu, kde dochází k podrývání práv a soudní nezávislosti

Rok 2019: Vlády v Evropě a Střední Asii hledaly způsoby, jak narušit nezávislost soudnictví, aby se vyhnuly odpovědnosti.

2.4.2020

Evropa: Amnesty zdůrazňuje priority lidských práv pro reakce států na COVID-19

Státy musí zaručit, že reakce na COVID-19 jsou v souladu s jejich mezinárodními a regionálními závazky v oblasti lidských práv. Digitální dohled lze ospravedlnit pouze tehdy, pokud respektuje lidská práva.

13.5.2019

ŽIVÁ KNÍŽKA – VYPRÁVĚJ SVŮJ PŘÍBĚH

Česká Amnesty hledá příslušníky menšin žijících v ČR na dobrovolnou pozici živých knížek (www.amnesty.cz/vzdelavani/zive-knihy)

6.9.2019

Romové, antisemitismus i projevy nenávisti. Výbor OSN kritizuje Česko

Kromě Evropského soudu pro lidská práva či Evropské komise přidává svou kritiku České republiky kvůli vzdělávání Romů i Výbor OSN.