Lidská práva na Slovensku v ohrožení? Do funkce krajského lídra nastupuje Marian Kotleba.

Muž s útočnou extremistickou rétorikou se ujme významné politické funkce v banskobystrickém regionu.
Extremistické, protiromské a homofobní výroky. To jsou charakteristiky Mariána Kotleby, který bude v pátek 20. prosince uvedený do funkce předsedy Banskobystrického samosprávného kraje.

Amnesty International vyzývá předsedu Ĺudové strany Naše Slovensko Kotlebu, aby ve své nové funkci ctil principy lidských práv tak, jak je ukládá slovenská ústava a mezinárodní dohody, které se Slovensko zavázalo dodržovat. Namísto restriktivního jazyka by se měl snažit o rovnocenný dialog s lidmi v kraji.

Amnesty vyzývá samosprávu, slovenskou vládu i další subjekty, které mají pravomoci uskutečňovat integrační politiku, aby ji reálně naplňovaly tak, aby se propast mezi Romy a majoritní společností ještě více neprohlubovala a neposilovalo se mezietnické napětí.

30.3.2017

Průzkum Romey o inkluzi: nejvíc vadí Romové a hendikepovaní

6.4.2017

Romové v Evropě stále bojují o svá práva

Amnesty International připomíná Mezinárodní den Romů, který připadá na 8. dubna.

31.1.2017

Na jaké vzdělání mají právo romské děti? Minisertsvo školství zveřejnilo nová data

Jak si v současnosti stojí romské děti na poli českého vzdělávání.

30.4.2016

Přes 600 studentů se během 2 let potkalo s Amnesty živou knížkou.

Projekt "Živé knihovny Amnesty International – čtením k otevřenosti" je u konce, lidskoprávní vzdělávání v Amnesty ale jede dál.