LGBT+ komunita může mít na nadcházejícím fotbalovém šampionátu v Rusku problémy

  Článek

LGBTI Diskriminace   Rusko publikován 25.4.2018

Sáhnutí na zadek – 15 dní za mřížemi. Projevení náklonnosti – pokuta 5000 rublů. Pusa – deportace. Až takhle extrémní můžou být důsledky aplikace ruského zákona proti propagaci homosexuality. Amnesty na to poukazuje v nové kampani spojené s fotbalem.

Zákon zakazující „propagaci netradičních sexuálních vztahů mezi mladistvými“, který je známý také jako „zákon o homosexuální propagandě“, byl v Rusku schválen v červnu 2013. Do ruského správního řádu přidal článek 6.21, a stal se tak nástrojem pro trestání těch, kteří - podle úřadů - prosazovali „netradiční sexuální vztahy“.

„Amnesty má za to, že takový zákon zasahuje do práva na svobodu projevu a bojuje za jeho zrušení. Zákon má negativní dopad na snahy LGBT+ organizací i jednotlivých aktivistů,“ upozorňuje Martin Balcar, vedoucí kampaní Amnesty International ČR.

Zákon v praxi nezahálí

Lidí, kteří na zákon už doplatili, je celá řada.  Třeba LGBTI aktivisté Nikolaj Alexejev, Nikolaj Bajev a Alexej Kiselev. V lednu 2014 tito tři aktivisté podali stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva, kde tvrdili, že jejich práva zajišťovaná evropskou Úmluvou o lidských právech byla porušena. V červnu 2017 soud potvrdil, že Rusko porušilo článek 10 (právo na svobodu projevu) a článek 14 (zákaz diskriminace) Úmluvy a musí aktivistům poskytnout finanční kompenzaci. Rusko se proti rozhodnutí odvolalo.

Evdokia Romanovová, LGBT aktivistka z ruské Samary, byla 26. července obviněna z „propagace homosexuality“, potom co sdílela odkazy na internetové stránky nadnárodní organizace Youth Coalition for Sexual and Reproductive Rights a články o rovnoprávnosti LGBT lidí. Evdokia dostala 18. října 2017 za sdílení článků pokutu v přepočtu 19 tisíc korun.

Čečenský prezident si nebere servítky

31. července 2017 organizace Russian LGBT Network zveřejnila zprávu o pronásledování LGBT lidí v Čečensku. Report s názvem „Řekli, že nejsem člověk, že nejsem nic. Že bych měl být raději terorista, než buzna“ je založena na svědectví 33 lidí z Čečenska, kteří byli pronásledováni, nelegálně zadržování a mučeni. V této zprávě se odhalují detaily pronásledování gayů, leseb, bisexuálů a transsexuálů v Čečensku. Na základě svědectví zpráva odhaluje brutalitu mučení a podíl čečenských úřadů na pronásledování LGBT lidí.

Během rozhovoru s reportérem HBO Davidem Scottem byl čečenský prezident Ramzan Kadyrov dotazován na pronásledování homosexuálů. Jako odpověď se Kadyrov zasmál a řekl, „že je to nesmysl. Nemáme takové lidí. Nemáme gaye. Pokud jsou nějací, vezměte si je do Kanady. Chvála Bohu (Alláhovi). Vezměte je daleko od nás, abychom je neměli doma. Abychom očistili naši krev, pokud zde jsou nějací, vezměte je." Když byl Kadyrov nadále tlačen k odpovědi, zda byl znepokojen, když četl zprávy o pronásledování, odpověděl, že "oni (homosexuálové) jsou ďáblové. Jsou na prodej. Nejsou lidé. Bůh je zatratí za to, za co nás obviňují."

Je ironické, že rozhovor s Ramzanem Kadyrovem byl zveřejněn v den osmého výročí vraždy významné obhájkyně lidských práv a kritičky Kadyrova Natálie Estemirové.

Velmi častým způsobem pronásledování aktivistů za práva gayů a leseb v Rusku je obvinění z jiných trestných činů, které působí jako výhrůžky.

Aktuální petice

  Rusko

Homosexuálům v Čečensku hrozí mučení a smrt, nejméně dva lidé zemřeli

Od konce prosince policie v Čečensku zadržela a mučila minimálně čtyřicet osob podezřelých z homosexuality, nejméně dva lidé byli údajně umučeni k smrti.

 

Aktuální počet podpisů: 2454 Náš cíl: 2500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...