MigračníMýty à la online chat mají nabídnout lidem argumenty a fakta

Amnesty International Česká republika startuje zítra, 3. května, novou kampaň na podporu práv uprchlíků. Jmenuje se MigračníMýty a je parafrází na oblíbenou chatovou aplikaci WhatsApp.

Stránka tak vypadá a podobným způsobem i komunikuje s uživatelem - přináší reakce a argumenty ke čtyřem častým výrokům, které se nezakládají na pravdě tak, jak jsme je zaznamenali s výzkumným projektem Faktus u českých politiků. Formou rozhovoru přinášíme věcné komentáře k těmto často zkresleným mýtům včetně odkazů. Na konci je možné se k argumentaci symbolicky připojit a vyjádřit tak svůj postoj.

„Migrační vlna je organizovaná invaze“, „Kultura muslimů=kultura vrahů“, „Islám do Evropy nepatří.“ „Proč ti muži nebrání svoji zem...“ Zeman, Okamura, Fiedler, Kulhánek.  Ty nejčastěji citované a šířené mýty. V reakci vysvětlení, fakta. Jednoduše i zevrubně rozebrané. Další budou přibývat.

„I když je situace složitá, snažíme se lidi vyzbrojit argumenty pro debatu. Protože věcná, faktická a demytizovaná diskuse je pro společnost zásadní,“ říká Šárka Antošová, migrační expertka AI ČR.

„Vážíme si svobody slova a respektujeme, že řada lidí má obavy z toho, jak vše zvládneme. Chceme je ale podpořit v tom, aby na základě reálných fakt strach mizel,“ dodává Martin Balcar, vedoucí kampaní AI ČR.

Amnesty kampaň startuje na Mezinárodní den svobody tisku (3. 5.) Jeho cílem je mimo jiné připomínat nutnost boje proti zkresleným informacím a nepravdám. K tomu chceme přispět i naší aplikací.

14.2.2019

Evropské země odmítají přijímat migranty, počet příchozích však klesá

Více než dva týdny muselo devětačtyřicet migrantů z Libye strávit na moři, než jim maltské úřady umožnily vstup do země. Následně byli přerozděleni mezi Maltu a dalších osm zemí Evropské unie. Nejedná se o ojedinělý případ, evropské státy odmítají přijmout lodě s uprchlíky stále častěji.

11.1.2019

Výzkumná zpráva o uprchlické situaci ve Středomoří v roce 2018

18.12.2018

ČT: OSN přijala pakt o uprchlících