Václav Havel: Jedinec zmůže dost. Kdo nesouhlasí, hledá si jen výmluvy.

Amnesty International ČR připomíná v předvečer výročí smrti Václava Havla jeho odkaz.
Ve středu 18. prosince 2013 uplynou dva roky od smrti Václava Havla. Poslední československý a první český prezident byl neúnavným bojovníkem proti bezpráví a inspirujícím člověkem, s jehož osobností je Amnesty International (AI) spojena už od 70. let. Tehdy zástupci AI sledovali proces se členy Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných a posléze jednotlivá obvinění a uvěznění Václava Havla. Na jeho podporu přicházeli od členů Amnesty po celém světě tisíce dopisů. Po tom, co pobočka Amnesty International mohla vzniknout i v České republice, nám Václav Havel velmi významně pomáhal apelovat na českou společnost, aby se do aktivit podporujících lidská práva zapojila. V roce 2011 zahájil naši kampaň za 3 nespravedlivě vězněné 3 minuty stačí.

Aktivita Amnesty International se nejvíc projevila v období tzv. normalizace, tedy v 70. a 80. letech. Tehdy byly pořádány kampaně a dopisové akce na podporu řady odpůrců komunistického režimu. Amnesty se angažovala kromě podpory známých osobností jako je Václav Havel i ve prospěch dalších zhruba 400 československých občanů.

Už v článku „Zapomenutí vězni“ z roku 1961, který je považován za prvotní impuls k založení Amnesty International, píše zakladatel hnutí Petr Benenson o případu vězněného pražského arcibiskupa Josefa Berana. Od té doby se organizace aktivně věnovala případům porušování lidských práv v komunistickém Československu.

„Málo se to ví, ale v 80. letech chodilo do Československa až 30 000 poštovních zásilek ročně. Zástupci Amnesty také jezdili jako pozorovatelé na soudní procesy s politickými vězni. Byli však často vykázáni z místnosti a sledováni tajnou policií,“ uvedl ředitel české sekce AI Mark Martin. „Václav Havel byl neuvěřitelně významnou postavou pro boj o dodržování lidských práv,“ dodal.

„Je na každém z nás, aby se snažil. Ti, kteří říkají, že jedinec toho moc nezmůže, si jen hledají výmluvy,“ řekl Václav Havel v únoru 2011 u příležitosti 50. narozenin Amnesty International. Jeho neutuchající entusiasmus a chuť bránit aktivně lidská práva všude tam, kde jsou porušována, je obrovskou inspirací nejen pro všechny členy a příznivce Amnesty.

„Havel za sebou zanechal výjimečné morální a intelektuální dědictví. Byl jednou ze symbolických postav 20. století a jeho práce v oblasti lidských práv, demokracie a svobody je inspirací pro nás pro všechny,“ řekl Salil Shetty, generální tajemník AI. „Bude nám i celému světu hrozně chybět a nikdy na něj nezapomeneme,“ dodal jako reakci na Havlovu smrt v roce 2011.

V letošní kampani 3 minuty stačí podporujeme Kim Džung-nama, severokorejského chlapce drženého v koncentračním táboře Jodok, Soni Sodi, učitelku a aktivistku z Indie, uvězněnou za údajné napomáhání maoistickým rebelům a Alese Běljackého, běloruského lidskoprávního aktivistu poslaného na 4,5 roku do vězení po nespravedlivém procesu. Ales Běljackij se stal v září 2013 prvním laureátem mezinárodní Ceny Václava Havla za lidská práva. Ocenění za mimořádný přínos jednotlivce nebo nevládní instituce k ochraně lidských práv bude Rada Evropy udělovat každý rok.

19.12.2016

Vzpomínka ČT na Václava Havla v den pětiletého výročí jeho smrti

2.3.2017

Budoucí ruský prezident teď možná sedí ve vězení…

Spouštíme printovou kampaň The Future President, která odkazuje na digitální projekt o ruském vězení Prisonexit.org.

12.1.2017

Podpořme Raifa v den jeho narozenin!

6.10.2016

Irák: Kurdské autority musí ukončit ostudné uvěznění jezídské ženy, která přežila zajetí tzv. IS

Kurdská regionální vláda (KRG) musí okamžitě ukončit šokující uvěznění jezídské ženy, která je držena bez soudu už skoro dva roky po přežití zajetí ozbrojenou skupinou nazývající se Islámský stát (IS), řekla Amnesty International.