Prohlášení Amnesty International k situaci kolem uzavírání ubytoven v Ústí nad Labem

  Článek

Diskriminace   Česká republika publikován 8.6.2018

Amnesty International Česká republika varuje před hrozící krizovou situací související s uzavíráním dvou ústeckých ubytoven v Klíšské a Purkyňově ulici a vyzývá Magistrát města Ústí nad Labem k zodpovědnému a systematickému řešení situace. AI ČR požaduje, aby město spolupracovalo na hledání náhradního řešení s těmi, kterých se vystěhování týká, a aby se zaručilo za to, že se v důsledku vystěhování nikdo z dotčených neocitne na ulici jako bezdomovec.

Úřady musí pomoci rodinám, kterých se vystěhování týká. Sociální poradenství je věc jedna, reálný dopad vystěhování na životy rodin a dětí, pak druhá. Tito lidé se totiž při hledání bydlení v praxi setkávají s odmítáním také kvůli svému romskému původu. Je nyní nadmíru důležité, aby si úřady tato rizika uvědomily a jednaly konstruktivně,“ uvedl ředitel české pobočky Amnesty Mark Martin.

Podle dostupných informací se vystěhování týká asi 230 lidí, z toho 80 dětí. Výpověď má údajně být ke konci června, ačkoli někteří obyvatelé tvrdí, že jejich smlouvy mají delší platnost. Dostat se k nim však údajně nemohou.

Solidaritu s rodinami a dětmi, kterých se vystěhování týká, projevila také mezinárodní síť ERGO (Evropská síť romských místních organizací), která vyjádřila obavy před řešením tzv. „o nás bez nás“. Podle informací, které shromáždila organizace Romea, vyjadřují sami obyvatelé frustraci z toho, jak s nimi bylo o vystehování komunikováno a jakou možnost nalézt náhradní ubytování skutečně mají.

Aktuální petice

  Česká republika

Petice za přijetí opatření proti násilí na ženách

Vyzýváme Parlament ČR k bezodkladnému přijetí „Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí“

 

Aktuální počet podpisů: 11141 Náš cíl: 11500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...