Nejodvážnější tým fotbalového mistrovství, o kterém jste nikdy neslyšeli

Rusko pořádá MS ve fotbale. Amnesty postavila 33. tým - tým Odvážných.

V době, kdy se svět baví o Rusku hlavně jako o organizátorovi FIFA šampionátu, chce Amnesty upozornit na jiné šampiony – muže a ženy, kteří nasazují svoje životy při obraně lidských práv. V Rusku je za to pronásledují, zastrašují nebo dokonce vězní.

Kampaň „Tým BRAVE“ představuje 11 lidí ze všech regionů, kde se mistrovství koná a vyzývá, aby podporovatelé posílali vzkazy solidarity a ukázali těmto 11 statečným, že nejsou sami.

Česká sekce Amnesty vyvinula pro kampaň tak trochu jiný fotbalový stadion – vybrala 3 odvážné a „posadila je“ namísto za mříže do hlediště fotbalového stadionu. Kdo si sedne vedle nich a podpoří podpisem jejich propuštění, dostane automaticky lístek na zápas Rusko vs. Lidská práva, který může sdílet na sociálních sítích. Český nápad zaujal nejen Amnesty centrálu, která zařídila anglickou a ruskou verzi webu, ale i pobočky v Belgii, Lucembursku, Maďarsku, Polsku nebo Portugalsku – fandit lidským právům se tedy bude napříč Evropou.

„Jak  roste vzrušení ohledně světového šampionátu, chceme zdůraznit práci inspirujících mužů a žen, kteří riskují své životy a svobodu v boji za lidská práva v Rusku. Hvězdný Team Brave zahrnuje aktivisty a aktivistky, kteří bojují za ukončení mučení, za ochranu životního prostředí, brání práva LGBT+ nebo podporují oběti domácího násilí. To jsou ti skuteční šampioni v Rusku,“ říká Martin Balcar, vedoucí kampaní Amnesty International ČR.

Vše o Týmu Odvážných najdete na teambrave.org

27.6.2018

Trest smrti pro Nouru změněn!

Dne 26. června změnil súdánský soud rozsudek trestu smrti pro Nouru Husejnovou na pětileté vězení za zabití jejího manžela při sebeobraně během pokusu o znásilnění.

7.2.2018

Řeč Taibeh

10.11.2017

FIFA pod tlakem: musí řešit zneužívání v souvislosti s výstavbou pro MS ve fotbale

FIFA by měla okamžitě jednat o řadě kritických doporučení uvedených ve zprávě jejího Poradního výboru pro lidská práva.

27.12.2017

Maraton psaní dopisů: Kdo nám píše?

Shackelia Jacksonová z Jamajky posílá dopis všem, kdo se jí snaží pomoct v rámci Amnesty kampaně Maraton psaní dopisů.