Nejodvážnější tým fotbalového mistrovství, o kterém jste nikdy neslyšeli

Rusko pořádá MS ve fotbale. Amnesty postavila 33. tým - tým Odvážných.

V době, kdy se svět baví o Rusku hlavně jako o organizátorovi FIFA šampionátu, chce Amnesty upozornit na jiné šampiony – muže a ženy, kteří nasazují svoje životy při obraně lidských práv. V Rusku je za to pronásledují, zastrašují nebo dokonce vězní.

Kampaň „Tým BRAVE“ představuje 11 lidí ze všech regionů, kde se mistrovství koná a vyzývá, aby podporovatelé posílali vzkazy solidarity a ukázali těmto 11 statečným, že nejsou sami.

Česká sekce Amnesty vyvinula pro kampaň tak trochu jiný fotbalový stadion – vybrala 3 odvážné a „posadila je“ namísto za mříže do hlediště fotbalového stadionu. Kdo si sedne vedle nich a podpoří podpisem jejich propuštění, dostane automaticky lístek na zápas Rusko vs. Lidská práva, který může sdílet na sociálních sítích. Český nápad zaujal nejen Amnesty centrálu, která zařídila anglickou a ruskou verzi webu, ale i pobočky v Belgii, Lucembursku, Maďarsku, Polsku nebo Portugalsku – fandit lidským právům se tedy bude napříč Evropou.

„Jak  roste vzrušení ohledně světového šampionátu, chceme zdůraznit práci inspirujících mužů a žen, kteří riskují své životy a svobodu v boji za lidská práva v Rusku. Hvězdný Team Brave zahrnuje aktivisty a aktivistky, kteří bojují za ukončení mučení, za ochranu životního prostředí, brání práva LGBT+ nebo podporují oběti domácího násilí. To jsou ti skuteční šampioni v Rusku,“ říká Martin Balcar, vedoucí kampaní Amnesty International ČR.

Vše o Týmu Odvážných najdete na teambrave.org

5.12.2019

O občanské společnosti a její síle

Předseda správní rady Amnesty Česko k účastníkům setkání regionálních skupin německé Amnesty v Hannoveru 9 - 10. listopadu.

15.5.2019

šest zemí, kde se nechcete narodit

Často čteme o nejkrásnějších státech a místech světa. Jak to ale vypadá v těch, které jsou na té „opačné straně“? Podívejte se na země, kde by vzhledem k lidskoprávní situaci chtěl žít asi jen málokdo z nás. Dějí se tam různé věci, o mnohých z nich jste možná ještě nikdy neslyšeli.

14.6.2019

Súdán: Smrt demonstrantů si žádá okamžité prošetření

Příkaz rozehnat poklidné protesty stál život stovku lidí!

5.3.2019

Egyptský fotoreportér Mahmúd Abu Zeid alias Shawkan je konečně volný

Egyptský fotoreportér Mahmúd Abu Zeid alias Shawkan je po 5 a půl letech strávených ve vězení konečně na svobodě doma v Gíze.