Nejodvážnější tým fotbalového mistrovství, o kterém jste nikdy neslyšeli

Článek

Rusko pořádá MS ve fotbale. Amnesty postavila 33. tým - tým Odvážných.

V době, kdy se svět baví o Rusku hlavně jako o organizátorovi FIFA šampionátu, chce Amnesty upozornit na jiné šampiony – muže a ženy, kteří nasazují svoje životy při obraně lidských práv. V Rusku je za to pronásledují, zastrašují nebo dokonce vězní.

Kampaň „Tým BRAVE“ představuje 11 lidí ze všech regionů, kde se mistrovství koná a vyzývá, aby podporovatelé posílali vzkazy solidarity a ukázali těmto 11 statečným, že nejsou sami.

Česká sekce Amnesty vyvinula pro kampaň tak trochu jiný fotbalový stadion – vybrala 3 odvážné a „posadila je“ namísto za mříže do hlediště fotbalového stadionu. Kdo si sedne vedle nich a podpoří podpisem jejich propuštění, dostane automaticky lístek na zápas Rusko vs. Lidská práva, který může sdílet na sociálních sítích. Český nápad zaujal nejen Amnesty centrálu, která zařídila anglickou a ruskou verzi webu, ale i pobočky v Belgii, Lucembursku, Maďarsku, Polsku nebo Portugalsku – fandit lidským právům se tedy bude napříč Evropou.

„Jak  roste vzrušení ohledně světového šampionátu, chceme zdůraznit práci inspirujících mužů a žen, kteří riskují své životy a svobodu v boji za lidská práva v Rusku. Hvězdný Team Brave zahrnuje aktivisty a aktivistky, kteří bojují za ukončení mučení, za ochranu životního prostředí, brání práva LGBT+ nebo podporují oběti domácího násilí. To jsou ti skuteční šampioni v Rusku,“ říká Martin Balcar, vedoucí kampaní Amnesty International ČR.

Aktuální petice

Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

Aktuální počet podpisů: 2194 Náš cíl: 3000

Podepíšu