Turecko: Středoškoláci protestující proti špatné kvalitě vzdělání tvrdě potlačeni

  Článek

Amnesty vyzývá odpovědné úřady - okamžitě prošetřete obvinění z mučení demonstrujících studentů.

Amnesty International vyzývá turecké úřady, aby zahájily promptní, nestranné, nezávislé a účinné vyšetřování obvinění z nadměrného používání síly, mučení a jiného špatného zacházení ze strany policistů proti skupině studentů a absolventů středních škol, provázející pokojnou demonstraci v Istanbulu 8. června 2018.

Policisté, kteří jsou podezřelí ze zodpovědnosti, musí být  předvedeni před soud ke spravedlivým procesům. Amnesty International také vyzývá úřady, aby nepronásledovaly studenty, kteří byli propuštěni, ale jsou stále vyšetřováni za porušení Zákona o setkáních a demonstracích. Orgány musí zajistit, aby bylo prosazováno a respektováno právo na svobodu pokojného shromažďování každého, včetně účastníků studentského protestu, a aby použití mučení a jiného špatného zacházení bylo odsouzeno.

Asi 50 studentů a absolventů středních škol se 8. června 2018 shromáždilo v oblasti Kadıköy v Istanbulu na znamení posledního dne školního roku a k protestu proti "špatné kvalitě" vzdělávacího systému Turecka. Tento protest, který byl i v minulém roce organizován několika studentskými organizacemi, měl letos zastřešující slogan "Hodnotící karty  jsou vaše, naše je budoucnost". Podle očitých svědků se zhruba 50 uniformovaných a v civilu oblečených policitů shromáždilo před operním domem v Kadıköy, kde bylo shromáždění nahlášené, a zabránili studentůmv pochodu.

Krátce poté, co studenti začali křičet slogany, zasáhla policie a nakonec zadržela 20 demonstrantů – osm z nich byli nezletilí a dva z nich fotografové z médií. Videozáznamy zveřejněné na sociálních sítích ukazují muže v civilním oblečení, jak útočí na protestující, když začínají pochodovat. Potom ti samí muži pomáhají uniformovaným policistům zasáhnout a zadržet demonstranty. Podle svědků,  právníků protestujících a jednoho protestujícího, vlekli policisté demonstranty po ulici a spoutali jim ruce  za zády. Právníci protestujících  a jeden demonstrant řekli  Amnesty International, že v policejním autobusu zadržené studenty zbili obušky a pouty tak, že cílili na hlavy a oči. Zneklidňující videozáznamy z incidentu, zveřejněné na sociálních sítích ukazují, že policisti opakovaně bijí obušky zadržené demonstranty v policejním autobusu. Podle jejich právníků mají všichni zadržení demonstranti na tělech modřiny, někteří mají také rány na hlavách a na kolenou. Záběry i fotografie potvrzují, že zadržení lidé utrpěli zranění. Podle jednoho z demonstrantů policisti napadali protestující a uvnitř autobusu jim hrozili, že jim zpřelámou ruce a nohy. Uvnitř autobusu byli údajně asi čtyři hodiny. Po vyšetření v nemocnici odvezli dospělé demonstranty na policejní stanici İskele v Kadıköy, zatímco osm dětí bylo odvezeno do dětské pobočky bezpečnostního ředitelství. Všichni byli propuštěni 9. června.

Právníci řekli Amnesty International, že poté, co obdrží potřebné lékařské zprávy, podají studenti trestní oznámení proti policistům kvůli mučení. Mučení a jiné špatné zacházení přísně zakázuje jak turecké, tak mezinárodní právo.

Turecké orgány musí bezodkladně prověřit obvinění z nadměrného používání síly, mučení a jiného špatného zacházení ze strany policistů proti studentům a absolventům  středních škol, kteří byli zadrženi během demonstrace v Istanbulu 8. června 2018. Policisté, kteří jsou podezřelí, že nesou odpovědnost za tento incident, musí být předvedeni před soud. Právníci řekli Amnesty International, že 20 demonstrantů a dva novináři jsou obviněni z přestoupení Zákona o setkáních a demonstracích, který představuje základní překážku pro zajištění práva na pokojné shromáždění v Turecku kvůli jeho omezující povaze a svévolné aplikaci. Nejméně tři z protestujících jsou také obviněni z úmyslného zranění a odporování  policistům.

Účastí v protestu studenti a absolventi středních škol uplatnili svá práva  na svobodu projevu a pokojného shromažďování, zaručeného jak vnitrostátním, tak mezinárodním právem. Amnesty International také vyzývá  orgány, aby nepronásledovaly demonstranty za pokojné  protestování a zajistily, že právo na svobodu pokojného shromažďování všech, včetně účastníků studentských protestů, je prosazováno a respektováno.

Podobná obvinění z mučení a špatného zacházení byla podána vysokoškolskými studenty, kteří byli stíháni za "propagandu pro teroristickou organizaci" tím, že 19. března uspořádali pokojný protest proti turecké vojenské operaci v Afrínu v Sýrii v areálu Istambulské  univerzity Boğaziçi. Během soudního výslechu tři studenti řekli soudu, že byli podrobeni mučení a jinému špatnému zacházení v době jejich zadržení a během policejní vazby. Studenti vypověděli, že je mimo jiné policisté vlekli po podlaze, kroutili jejich ruce a vyhrožovali, že je zlomí, bouchali jejich hlavami o okna policejních vozidel, bili je a kopali. I v tomto případě Amnesty samozřejmě požaduje důkladné prošetření incidentu.

Aktuální petice

  Turecko

Eren: Právníčka již 100 krát stíhaná

Právnička a bývalá editorka novin Eren Keskinová je hlasitou kritičkou tureckého státu po celá desetiletí. Proslov, který pronesla před 11 roky, rozezlil úřady. V proslovu obvinila stát ze zmasakrování 12letého chlapce Ugura Kaymaze. Podle Eren je zabití tohoto chlapce armádou jen jedna z mnoha skvrn na turecké historii a jak sama říká: „Historie je něco, za co by měly být orgány zodpovědné“. Kvůli tomuto a dalším článkům publikovaným v kurdských novinách, které editovala, byla několikrát obviněná z urážky tureckého státu a jeho prezidenta. Eren stála před soudem už více než stokrát a to především kvůli svému otevřenému postoji k situaci kurdské menšiny v Turecku. V roce 1995 strávila 6 měsíců ve vězení, protože v článku použila slovo „Kurdistán“. Celé řízení proti ní není nic jiného než obtěžování. Erenin jediný zločin je, že trvale vystupuje proti bezpráví. A čas se jí krátí. Více soudních procesů znamená, že může být kdykoli uvězněna na dlouhou dobu.

 

Aktuální počet podpisů: 4305 Náš cíl: 7000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...