Amnesty se chystá na festival Metronome - startuje interaktivní kampaň #freedomselfie

Čeká nás nový projekt za obránce lidských práv a spousta lidskoprávních aktivit přímo na festivalu.

Amnesty International se spojila s největším pražským hudebním festivalem Metronome, aby s jeho návštěvníky oslavila výročí 70 let od přijetí jednoho z nejzákladnějších dokumentů na poli lidských práv, a to Všeobecné deklarace lidských práv

Připravila při té příležitosti velký interaktivní projekt #freedomselfie , kterým chce podpořit obránce a obránkyně lidských práv, kteří jsou vězněni pouze za to, že se nebáli postavit za práva v deklaraci uvedená.

I když je tomu už 70 let, stále totiž dochází k jejímu porušování v mnoha koutech světa. Není tomu jinak ani v případě Ateny Daemiovéíránské aktivistky, která se na Facebooku a Twitteru zastávala žen nebo kritizovala množství poprav. Odsoudili ji za to na 7 let. Ve vězení je i Číňan Wu Kan, a to za to, že online i na různých demonstracích upozorňoval na nespravedlivá odsouzení lidskoprávních právníků. Bez těchto odvážných lidí, kteří se staví za lidská práva a prosazují je, by deklarace byla jen bezcenný kus papíru.

Pomoci můžete i vy a to podpisem petice za jejich propuštění, která poputuje autoritám v daných zemích.

Tím to ale nekončí. Podpořit je můžete i tak, že upozorníte na jejich příběh pořízením a sdílením solidární #freedomselfie fotky. Speciálně pro Metronome jsme totiž vytvořili Amnesty facebookový filtr. Stačí, abyste si z nabídky zvolil/a tvář konkrétního obránce, vyfotil/a “si s ním“ selfie a sdílel/a fotku mezi své přátele na sociálních sítích s hashtagem #freedomselfie a odkazem na web kampaně www.freedomselfie.org.

Amnesty na Metronome v Holešovicích

Tím ale přítomnost Amnesty na festivalu zdaleka nekončí! Vedle petičních Freedom Pointů věnovaných článkům Všeobecné deklarace lidských práv, proběhne v Amnesty hlavním stanu neboli Freedom Hubu pestrý program:

Živá knihovna je unikátní příležitost, jak se potkat se zástupci menšin žijících v Česku a v malých neformálních skupinkách se po vyslechnutí jejich příběhu zeptat na vše, co vás zajímá v pátek 22. 6. od 16:15 a od 18 hodin.

Diskuse o obráncích lidských práv ve světě. Vystoupí zástupce Centra pro lidská práva a demokracii Člověka v tísni a vedoucí kampaní Amnesty International v sobotu 23. 6. od 15 hodin.

Autorské čtení knihy "Nejlepší kniha o fake news, dezinformacích a manipulacích!!!" s následnou debatou s autorem Milošem Gregorem v sobotu 23. 6. od 17 hodin

Art Wall of Solidarity navržená malířem Adamem Jílkem čeká na ty, kteří chtějí napsat vzkaz podpory a solidarity vězněným obráncům lidských práv a stát se tak součástí kolektivního uměleckého díla. Jeho slavnostní dokončení v podobě Art Show proběhne v kooperaci s německým streetartovým umělcem Jensem Besserem  za účasti muzikantů v sobotu 23. 6. od 19 hodin.

Zastávky Lidskoprávní stopovačky budou v prostoru celého areálu a seznámí vás se všemi články deklarace, protože kdo z nás ví, jaká ta základní lidská práva vlastně jsou. A bude to soutěž! Získat můžete různé ceny, které věnovali muzikanti, Art for Amnesty a Metronome festival.

Tak přijďte! A PODEPISUJTE petice a foťte selfíčka na freedomselfie.org!!!

3.5.2018

MigračníMýty à la online chat mají nabídnout lidem argumenty a fakta

Amnesty International Česká republika startuje zítra, 3. května, novou kampaň na podporu práv uprchlíků. Jmenuje se MigračníMýty a je parafrází na oblíbenou chatovou aplikaci WhatsApp.

15.3.2018

Startuje Febiofest - opět s Amnesty cenou

Amnesty už potřetí udělí cenu nejlepšímu filmu s lidskoprávní tematikou.

19.4.2017

Manželství pro všechny bez rozdílu – je to fér?

Startuje nová LGBT+ kampaň, na které se podílí i Amnesty.

16.5.2017

Obránci lidských práv v ohrožení

Amnesty International startuje novou celosvětovou kampaň BRAVE (Odvážní), která má vést k zastavení útoků na obránce lidských práv.