© TAHA JAWASHI

Světový den uprchlíků: Utrpení doma střídá peklo v Libyi

Článek

Migrace   Libye publikován 18.6.2018

Amnesty připomněla veřejnou preformancí hrůzy, které prožívají uprchlíci v Libyi

Týrání, sexuální zneužívání, mučení i zabíjení v detencích. A venku? Trh s otroky…Ne, tohle není z filmu Angelika a sultán – tohle zažívají tisíce lidí, kteří na svém útěku před válkou a konflikty uvíznou v Libyi.

Uprchlíci a migranti se tam stali komoditou, kolem které vyrostl celý průmysl. Lidé trpí. V té samé době ale Evropa tlačí na zintenzivnění spolupráce, aby se k evropským břehům dostalo lidí co nejméně – už teď posílá peníze a lodě na výcvik tamní pobřežní stráže. Výsledek? Chytání lidí a obchod s nimi, přeplněné detence, korupce mezi úředníky a pašeráky a obrovské utrpení tisíců těch, kteří utíkají před válkami, pronásledováním a chudobou…

Je tohle řešení uprchlické krize? NE!

Amnesty na děsivou situaci, která se děje ve 21. století jen dva tisíce kilometrů od nás, upozornila veřejným flash mobem na Václavském náměstí.

Situaci v Libyi mapuje zevrubný Amnesty výzkum, sbíráme podpisy pod petici a ukazujeme lidem také video CNN, které přináší děsivé svědectví z „tržiště s otroky.“

Ve středu večer završilo Světový den uprchlíků v pražském kině Ponrepo promítání filmu „V řízení“ a debata o tom, jak „snadné“ je získat v Evropě azyl a co to obnáší. S předními českými odborníky na migraci, syrským aktivistou nebo režisérem filmu „Bohužel.“

Aktuální petice

Libye

Zastavme detenci a obchodování s uprchlíky a migranty v Libyi

Mučení, držení v detenci, vykořisťování a znásilňování je pro mnohé uprchlíky a migranty v Libyi každodenní otřesnou realitou. Nicméně místo toho, aby toto týrání ukončila, pomáhá Evropa Libyi v tomto pekle lidi zadržovat.

Aktuální počet podpisů: 2150 Náš cíl: 2500

Podepíšu