Středoafrická republika: 400 mrtvých za tři dny, v zemi už operují mezinárodní síly

Náboženské a sexuální násilí, mučení a hromadné popravy bez soudů – tak vypadala v posledních týdnech situace ve Středoafrické republice. Amnesty International i další organizace proto naléhavě volají po okamžité a účinné intervenci.

Nejnovější útoky z konce minulého týdne mají podle nejnovějších informací na svědomí nejmíň 400 mrtvých. Podle zpráv z muslimské části hlavního města Bangui byla navíc většina z nich zabita mačetami nebo podobnými zbraněmi. Desítky dalších lidí jsou hospitalizovány v místních nemocnicích.

V oblasti kolem Bangui a také na severovýchodě země už začala vojenská operace. Vedle vojáků řady afrických zemí se jí účastní také Francie a cílem je hlavně ochránit civilní obyvatelstvo. Paříž vyslala do země 1600 vojáků – poté, co minulý týden došlo k dalšímu výbuchu náboženského násilí.

Amnesty International se ale dál obává, aby eskalující násilí ve Středoafrické republice nevedlo k masovému vraždění civilistů. Christian Mukosa, expert organizace na střední Afriku, k tomu říká: „Civilisté jsou vystaveni obrovskému nebezpečí. Naléhavě proto voláme po důvěryhodné a efektivní mezinárodní mírové operaci, která by pomohla přijmout opatření na ochranu těch nejvíce ohrožených lidí. A to ještě dříve, než krize pohltí celou zemi.“ V ohrožení jsou navíc i okolní státy, kam by se násilí mohlo přelít.

Zároveň Amnesty International vyzývá i k ukončení náboru a využívání dětských vojáků. Ti stávající by se měli setkat se svými rodinami. Organizace také volá po minimálně ročním mezinárodním embargu na dovoz zbraní. V zemi je jich totiž obrovské množství a pro všechny ozbrojené skupiny jsou snadno dostupné.

Státní orgány Středoafrické republiky musí také veřejně a jednoznačně odsoudit všechny případy porušování lidských práv spáchané všemi bezpečnostními silami i ozbrojenými skupinami. Pachatele musí dohnat před soud a zajistit odškodnění obětem.

Středoafrická republika je paralyzována od letošního března, kdy muslimští rebelové sdružení ve skupině Séléka svrhli prezidenta Francoise Bazizého a ovládli rozsáhlá území. Minulý týden se násilí znovu vyhrotilo po střetu bojovníků nynějšího prezidenta Michela Djotodii s převážně křesťanskými milicemi, které se vzbouřily kvůli násilí hnutí Séléka vůči civilistům.

20.4.2017

Jemen: multimiliardové prodeje zbraní Američanů a Britů odkrývají ostudnou protichůdnost s pokusy o pomoc

USA a Velká Británie živí vážné násilnosti, které poškodily civilisty, a to skrze multimiliardové přesuny zbraní do Saúdské Arábie.

5.1.2017

SYRSKÁ UPRCHLICKÁ KRIZE V ČÍSLECH

Nejnovější čísla a fakta o syrské krizi optikou uprchlictví.

24.2.2016

Výroční zpráva Amnesty International: V ohrožení jsou nejenom naše práva a svobody, ale také zákony, které je chrání

Největší lidskoprávní organizace světa vydává zprávu o stavu lidských práv v roce 2015.

30.3.2016

Jemen: Bezohledný příliv zbraní decimuje lidské životy

Do Saudské Arábie stále proudí další a další zbraně. Hlavními dodavateli jsou evropské země a Spojené státy. Zbraně pak decimují stovky životů, včetně těch dětských, v Jemenu.