Středoafrická republika: 400 mrtvých za tři dny, v zemi už operují mezinárodní síly

Náboženské a sexuální násilí, mučení a hromadné popravy bez soudů – tak vypadala v posledních týdnech situace ve Středoafrické republice. Amnesty International i další organizace proto naléhavě volají po okamžité a účinné intervenci.

Nejnovější útoky z konce minulého týdne mají podle nejnovějších informací na svědomí nejmíň 400 mrtvých. Podle zpráv z muslimské části hlavního města Bangui byla navíc většina z nich zabita mačetami nebo podobnými zbraněmi. Desítky dalších lidí jsou hospitalizovány v místních nemocnicích.

V oblasti kolem Bangui a také na severovýchodě země už začala vojenská operace. Vedle vojáků řady afrických zemí se jí účastní také Francie a cílem je hlavně ochránit civilní obyvatelstvo. Paříž vyslala do země 1600 vojáků – poté, co minulý týden došlo k dalšímu výbuchu náboženského násilí.

Amnesty International se ale dál obává, aby eskalující násilí ve Středoafrické republice nevedlo k masovému vraždění civilistů. Christian Mukosa, expert organizace na střední Afriku, k tomu říká: „Civilisté jsou vystaveni obrovskému nebezpečí. Naléhavě proto voláme po důvěryhodné a efektivní mezinárodní mírové operaci, která by pomohla přijmout opatření na ochranu těch nejvíce ohrožených lidí. A to ještě dříve, než krize pohltí celou zemi.“ V ohrožení jsou navíc i okolní státy, kam by se násilí mohlo přelít.

Zároveň Amnesty International vyzývá i k ukončení náboru a využívání dětských vojáků. Ti stávající by se měli setkat se svými rodinami. Organizace také volá po minimálně ročním mezinárodním embargu na dovoz zbraní. V zemi je jich totiž obrovské množství a pro všechny ozbrojené skupiny jsou snadno dostupné.

Státní orgány Středoafrické republiky musí také veřejně a jednoznačně odsoudit všechny případy porušování lidských práv spáchané všemi bezpečnostními silami i ozbrojenými skupinami. Pachatele musí dohnat před soud a zajistit odškodnění obětem.

Středoafrická republika je paralyzována od letošního března, kdy muslimští rebelové sdružení ve skupině Séléka svrhli prezidenta Francoise Bazizého a ovládli rozsáhlá území. Minulý týden se násilí znovu vyhrotilo po střetu bojovníků nynějšího prezidenta Michela Djotodii s převážně křesťanskými milicemi, které se vzbouřily kvůli násilí hnutí Séléka vůči civilistům.

16.11.2018

Gaza: Boj mezi Izraelem a palestinskými ozbrojenými skupinami eskaluje. Je nutné ochránit civilisty!

Obyvatelé zažili na začátku týdne největší boje ozbrojeného konfliktu od roku 2014.

1.6.2018

KONFLIKT V SEVEROVÝCHODNÍ NIGÉRII

27.6.2018

Najdu tě – zabiju tě. Americké drony na Blízkém východě

Program dronů je jednou ze základních zbraní takzvané války proti terorismu (War on Terror), ve které je celý svět chápan jako bojiště. Program slouží jak pro špionáž, tak i pro precizní neutralizaci jednotlivých hrozeb národní bezpečnosti USA. V rámci tohoto programu americké zpravodajské služby spolupracují se svými evropskými spojenci – vyměňují data, provádí konzultace atd. V dubnu 2018 Amnesty International vyjádřila obavy ohledně možného zvýšení civilních obětí kvůli rozšíření operací za použití amerických dronů jak v rámci konfliktů, tak mimo ně.

1.6.2018

SÝRIE