Středoafrická republika: 400 mrtvých za tři dny, v zemi už operují mezinárodní síly

Náboženské a sexuální násilí, mučení a hromadné popravy bez soudů – tak vypadala v posledních týdnech situace ve Středoafrické republice. Amnesty International i další organizace proto naléhavě volají po okamžité a účinné intervenci.

Nejnovější útoky z konce minulého týdne mají podle nejnovějších informací na svědomí nejmíň 400 mrtvých. Podle zpráv z muslimské části hlavního města Bangui byla navíc většina z nich zabita mačetami nebo podobnými zbraněmi. Desítky dalších lidí jsou hospitalizovány v místních nemocnicích.

V oblasti kolem Bangui a také na severovýchodě země už začala vojenská operace. Vedle vojáků řady afrických zemí se jí účastní také Francie a cílem je hlavně ochránit civilní obyvatelstvo. Paříž vyslala do země 1600 vojáků – poté, co minulý týden došlo k dalšímu výbuchu náboženského násilí.

Amnesty International se ale dál obává, aby eskalující násilí ve Středoafrické republice nevedlo k masovému vraždění civilistů. Christian Mukosa, expert organizace na střední Afriku, k tomu říká: „Civilisté jsou vystaveni obrovskému nebezpečí. Naléhavě proto voláme po důvěryhodné a efektivní mezinárodní mírové operaci, která by pomohla přijmout opatření na ochranu těch nejvíce ohrožených lidí. A to ještě dříve, než krize pohltí celou zemi.“ V ohrožení jsou navíc i okolní státy, kam by se násilí mohlo přelít.

Zároveň Amnesty International vyzývá i k ukončení náboru a využívání dětských vojáků. Ti stávající by se měli setkat se svými rodinami. Organizace také volá po minimálně ročním mezinárodním embargu na dovoz zbraní. V zemi je jich totiž obrovské množství a pro všechny ozbrojené skupiny jsou snadno dostupné.

Státní orgány Středoafrické republiky musí také veřejně a jednoznačně odsoudit všechny případy porušování lidských práv spáchané všemi bezpečnostními silami i ozbrojenými skupinami. Pachatele musí dohnat před soud a zajistit odškodnění obětem.

Středoafrická republika je paralyzována od letošního března, kdy muslimští rebelové sdružení ve skupině Séléka svrhli prezidenta Francoise Bazizého a ovládli rozsáhlá území. Minulý týden se násilí znovu vyhrotilo po střetu bojovníků nynějšího prezidenta Michela Djotodii s převážně křesťanskými milicemi, které se vzbouřily kvůli násilí hnutí Séléka vůči civilistům.

3.10.2019

Průzkum: S ubližováním se setkává drtivá většina žáků. Počet případů šikany na školách se zvyšuje

Zhoršení prospěchu, psychické potíže nebo dokonce sebevražda. I takové následky má šikana, kterou děti zažívají na základních školách v Česku. Aktuální průzkum společnosti Scio ukazuje, že s fyzickým nebo slovním ubližováním se ve třídě setkává drtivá většina dětí. Víc než polovina žáků 2. stupně se pak na škole setkala přímo se šikanou. V novém projektu se Radiožurnál zaměřuje na to, jak proti tomuto společenskému problému bojovat. Některé děti totiž šikana poznamená na celý život.

27.7.2019

Migrační aktuality - červen 2019

Každý měsíc vám přinášíme novinky z oblasti migrace a uprchlictví.

16.11.2018

Gaza: Boj mezi Izraelem a palestinskými ozbrojenými skupinami eskaluje. Je nutné ochránit civilisty!

Obyvatelé zažili na začátku týdne největší boje ozbrojeného konfliktu od roku 2014.

6.2.2019

Jemen: Spojené arabské emiráty bezohledně zásobují ozbrojence zbraněmi. I těmi z Česka.

Amnesty International zjistila na základě vyšetřování pomocí otevřených zdrojů, že Spojené arabské emiráty (SAE) bezohledně vyzbrojují ozbrojené skupiny moderním vybavením. Tím může konflikt v Jemenu ještě více eskalovat.