© Amnesty International

Maďarsko: Drakonickému zákonu budou neziskovky vzdorovat

  Článek

Migrace Diskriminace   Maďarsko publikován 20.6.2018

Na Světový den uprchlíků schválil maďarský parlament kriminalizaci práce s migranty a uprchlíky.

Po přijetí balíčku trestněprávních zákonů včetně tzv. zákona „STOP Soros,“ který kriminalizuje legální migrační práce aktivistů a nevládních organizací, prohlásila Gauri van Guliková ředitelka Amnesty International pro Evropu

„Je hořce ironické, že když si svět připomíná Světový den uprchlíků, maďarský parlament dnes hlasoval o zavedení zákona zaměřeného na organizace a jednotlivce, kteří podporují žadatele o azyl, uprchlíky a migranty. Kriminalizovat základní a legitimní práci v oblasti lidských práv je obrovským útokem na lidi, kteří usilují o bezpečné útočiště před pronásledováním, a na ty, kteří jim záslužně pomáhají. Je to nový bod v intenzivním zásahu proti občanské společnosti a je to něco, čemu budeme vzdorovat na každém kroku naší cesty,“ slíbila Guliková. 

„Budeme protiváhou rostoucímu přílivu institucionální nesnášenlivosti vůči uprchlíkům, žadatelům o azyl a přistěhovalcům a pokusům o stigmatizaci a zastrašování maďarských organizací občanské společnosti. Neúnavná práce těch, kteří hájí práva v Maďarsku, je důležitější než kdykoli předtím. A my jsme odhodláni stát po jejich boku,“ uzavřela Guliková. 

Přečtěte si o CELÉ KAUZE VÍCE česky.

Aktuální petice

  Maďarsko

Nový zákon zakáže transgender a intersex lidem úřední změnu genderu. Zastavme to!

V květnu 2020 byla v Maďarsku přijata novela zákona, jejíž článek 33 znemožňuje transgender a intersex osobám úřední změnu pohlaví v souladu s vnímáním vlastní genderové identity, a tím i možnost získat odpovídající doklady (to bylo dosud v Maďarsku možné), což je v rozporu s jejich lidskými právy. Podle novely má být v matrice a v dokladech totožnosti uvedeno „biologické pohlaví založené na zrození a genomu“, což znemožňuje jakoukoliv pozdější úřední změnu tohoto údaje.

 

Aktuální počet podpisů: 3013 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...