Hnutí za lidská práva dluží Mandelovi velký vděk

  Článek

Amnesty International vzdává hold jednomu z největších vůdců a vizionářů světa v oblasti ochrany lidských práv.

Jeho smrt není jen obrovskou ztrátou pro Jihoafrickou republiku. Je to ztráta pro všechny lidi na světě, kteří bojují za svobodu, spravedlnost a ukončení diskriminace.

„Jako světový vůdce, který odmítal akceptovat nespravedlnost, pomáhal Nelson Mandela svou odvahou změnit svět,“ reagoval na smutnou zprávu Salil Shetty, generální tajemník Amnesty International.

„Jeho smrt znamená obrovské prázdné místo nejen pro Jihoafrickou republiku, ale pro celý svět. Vztah Nelsona Mandely k lidským právům ztělesňuje jeho neochvějné rozhodnutí zlikvidovat rasovou nerovnoprávnost během období apartheidu, stejně jako boj proti HIV/AIDS v Jihoafrické republice. Jeho odkaz zůstane nejen v Africe po mnoho dalších generací.“

Život Nelsona Mandely, jeho politický boj a obětavost, mohou být příkladem pro miliony lidí na celém světě. Jeho slušnost, odvaha a morální zásadovost stejně jako jeho závazek odpustit a zapomenout na odplatu a nenávist si zaslouží být následovaný.

„Byl to naprosto mimořádný člověk,“ vzpomíná Louise Blom-Cooper, který se podílel na založení Amnesty International v 60. letech a byl pozorovatelem při dlouho se táhnoucím procesu s Nelsonem Mandelou a dalšími vůdci proti apartheidu. „Můžu říct, že dívat se na něj a slyšet ho mluvit znamenalo cítit, že jste v blízkosti někoho opravdu výjimečného, kdo se jednoho dne stane prominentním občanem Jihoafrické republiky. Měl velmi příjemný obličej, a když s vámi mluvil, cítil jste se v tu chvíli jako naprosto nejdůležitější člověk.“

Po konci svého prezidentského období vystupoval Nelson Mandela na podporu milionů lidí nakažených virem HIV, a to především v subsaharské Africe. Byl urputným bojovníkem za prosazování lidské důstojnosti, práva na rovnoprávnost a spravedlnost.

V listopadu 2006 prohlásila Amnesty International Nelsona Mandelu za „velvyslance svědomí“. Byl to projev uznání za jeho mnohaleté vystupování na ochranu lidských práv nejen v Jihoafrické republice, ale na celém světě. Nelson Mandela tehdy prohlásil: „Stejně jako Amnesty International i já bojuji už mnoho let za spravedlnost a lidská práva. Stahuji se teď z veřejného života. Ale dokud bude nespravedlnost a nerovnoprávnost na světě pokračovat, nikdo z nás nesmí odpočívat. Musíme se stát ještě silnějšími. Skrze práci mojí nadace, dětského fondu a dalších organizací budu pokračovat i já v boji za lidská práva.“

Mezi 60. léty a rokem 1994 Amnesty International s Nelsonem Mandelou a jeho nadací spolupracovala na několika projektech na ochranu lidských práv v Jihoafrické republice. Během předávání ocenění jako velvyslance svědomí Nelson Mandela velmi ocenil přínos Amnesty v boji za lidská práva.

Nelson Mandela byl obětí velké nespravedlnosti, byl obviněn a odsouzen během období rasového apartheidu, a to bez spravedlivého procesu.

„Nelson Mandela byl politický vězeň. Byl to člověk, který rozuměl tomu, jak vyloučení některých skupin lidí ničí sociální uspořádání společnosti dané země – tím, že vytváří nerovnoprávnost. Hnutí na ochranu lidských práv po celém světě dluží Nelsonu Mandelovi svůj vděk. My všichni, kdo ho obdivujeme, musíme pokračovat v jeho boji,“ uzavírá vzpomínku na bývalého jihoafrického prezidenta Salil Shetty.

Nechte svůj vzkaz, co pro Vás Mandela znamenal, na http://www.mandelamemorial.com/

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2207 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...