© NPU.GOV.UA

Ukrajina: útok na Romy musí být rychle a spolehlivě vyšetřen

  Článek

Diskriminace   Ukrajina publikován 4.7.2018

Ukrajinské orgány musí jednat rychle a rozhodně, aby postavily před soud pachatele dvou smrtelných útoků proti Romům.

© NPU.GOV.UA

23. června maskovaní muži ozbrojeni noži a dalšími zbraněmi napadli romský tábor ve Lvově, kde zanechali jednoho muže mrtvého a čtyři zraněné, včetně 10letého chlapce. Dne 1. července zabili neidentifikovaní útočníci 30letou romskou ženu v Berehove, v oblasti Zakarpatska. Oba útoky jsou vyústěním prudkého nárůstu násilí krajně pravicových skupin proti Romům a dalším skupinám, včetně aktivistů za práva žen, LGBTI a novinářů. Útoky podpořily atmosféru beztrestnosti, protože ukrajinské úřady z velké části na incidenty nereagovaly.

Před půlnocí 23. června přibližně 10 maskovaných mužů s noži a kladivy napadlo nedávno postavenou romskou osadu na Truskavické ulici ve Lvově na západní Ukrajině. Útočníci zabili 23letého muže a zranili dva 19leté muže, 30letou ženu a 10leté dítě. Romové volali policii, která přišla krátce poté; policisté zatkli sedm údajných pachatelů a údajného organizátora útoku.

1. července byla 30letá romská žena bodnutá ve tmě poblíž železničního přejezdu v Berehově. Podle zpráv z médií se jí podařilo vyhledat pomoc v nedalekém domě. Majitel domu zavolal záchranku, ale žena svým zraněním podlehla. Ráno 2. července místní policie v oblasti Zakarpatska oznámila, že vyšetřují případ jako vraždu, a dodala, že ještě nebyla zjištěna totožnost pachatelů, ani zda vražda představuje zločin z nenávisti.

Amnesty International vyzývá policii a prokuraturu ve Lvově a Berehově, aby provedli rychlé a účinné vyšetřování těchto zločinů a přijali opatření, která by v budoucnosti zabránila takovýmto zločinům. V současném klimatu vzrůstající xenofobie a silně pravicového násilí na Ukrajině je důležité okamžité, účinné a nestranné vyšetřování jakéhokoli takového incidentu a plná transparentnost při zveřejňování výsledků nejen pro dosažení spravedlnosti pro oběti, ale i pro vyslání jasného signálu ukrajinské společnosti, že tyto druhy zločinů jsou zcela nepřijatelné a nebudou tolerovány.

Roky 2017 a 2018 znamenaly na Ukrajině prudký nárůst násilných incidentů a zločinů z nenávisti. Spáchali je většinou členové krajně pravicových organizací. Členové skupiny C14, Traditsii i Poryadok, Natsionalni Druzhyny a Karpatska Sichy mimo jiné násilně narušili desítky pokojných veřejných akcí, diskusí a dalších setkání organizovaných těmi, které označují za nepřátele Ukrajiny - včetně aktivistů za práva žen, LGBTI , novinářů a Romů. Po zabrání Krymu  Ruskem v roce 2014 a  konfliktu s ruskými separatisty na východní Ukrajině se ukrajinská společnost stala hluboce polarizovanou. Krajně pravicové skupiny využily tohoto napjatého prostředí tím, že podporovaly a páchaly zločiny z nenávisti na základě diskriminace.

Většina zločinů spáchaných krajními pravicovými skupinami nebyla řešena ukrajinskými orgány, které se zdají být neochotné nebo neschopné provádět efektivní vyšetřování, i když krajně pravicové skupiny veřejně přiznaly odpovědnost. Mezi případy sledované Amnesty International se v srpnu 2017 dostalo k soudu pouze  vyšetřování útoku na LGBTI ve východním ukrajinském městě Záporoží. Šetření týkající se více než 30 dalších útoků nepokročilo za  počáteční fázi registrace stížností. Navíc, když byla zahájena vyšetřování trestných činů z nenávisti, orgány zřídka zkoumaly diskriminační motivy zločinů. Oběti jsou málokdy informovány o průběhu vyšetřování a jsou  zanechány v domnění, že se nic neděje. Žádný ukrajinský veřejný činitel veřejně neodsoudil prudký nárůst násilností ze strany krajních pravicových skupin.

Údajní pachatelé útoku z 23. června jsou členy skupiny "Tvereza i zla molod" (Věcná a rozzlobená mládež). Podle Oksany Sanagurské z oddělení lidských práv policie Lvov, která mluvila s novináři zpravodajské stránky Zaborona.com, se tato skupina objevila teprve nedávno. Skupina zveřejnila neonacistické slogany a obrazy na svých kanálech Telegram a YouTube, včetně nedatovaných videí o obtěžování a zastrašování Romů. Tato videa byla odstraněna po útoku na romskou osadu z 23. června.

Všichni zatčení jsou nezletilí, s výjimkou 20tiletého muže, který byl údajně organizátor. Úřad pro státní zástupce ve Lvově také oznámil, že v souvislosti s tímto útokem je hledáno celkem 14 lidí; šest z nich je stále na svobodě. Všichni jsou vyšetřováni za spáchání úmyslné vraždy skupinou lidí, chuligánství, zločinu z nenávisti a zapojení nezletilých do trestné činnosti (články 115 část 2, 161, 296 a 304 ukrajinského trestního zákona). Vyšetřování stále pokračuje. Ve svém nejnovějším veřejném prohlášení k této záležitosti šéf ukrajinské bezpečnostní služby Vasyl Hrytsak prohlásil, že Rusko nebo nějaká skupina se sídlem v Rusku byla nějak zapojena do útoku, ale toto prohlášení neobjasnil ani nedoložil. Existuje řada případů, kdy vedoucí ukrajinští představitelé, včetně Vasyla Hrytsaka, tvrdili, že Rusko je spoluzodpovědné za zločiny na Ukrajině, má na nich spoluvinu nebo šíří falešná tvrzení o událostech na Ukrajině.

Amnesty International schvaluje  zatčení údajných pachatelů smrtícího pogromu proti Romům jako vítaný první krok. Dále vyzývá orgány, aby prokázaly skutečný závazek k šetření tím, že je co nejvíce zprůhlední a plně vyšetří diskriminační motivy za zločiny - rozhodně ne jako  v minulosti. Je úkolem ukrajinských orgánů veřejně a jednoznačně odsoudit tento druh útoku jako opatření k prevenci budoucích incidentů. Organizace varuje, že zanechání zločinu z nenávisti bez reakce v zemi žijící s válečným traumatem je kriticky nebezpečné pro její přítomnost a budoucnost a naléhavě vyzývá k úplnému, včasnému, nezávislému a efektivnímu šetření tohoto a všech předchozích podobných incidentů.

POZADÍ

Dne 21. dubna členové krajně pravicové skupiny C14 zaútočili na romský tábor v okrese Holoseevo v Kyjevě, spálili jejich stany a ozbrojeni noži a kladivy honili obyvatele včetně žen a dětí. Skupina C14 se chlubila  útokem na své facebookové  stránce a jeden z jích vůdců varoval před dalšími pogromy.

Dne 9. května zhruba 30 maskovaných mužů vypálilo romské osídlení v Rudné u Lvova a pronásledovalo jeho obyvatele. O den později  Hotline Lvova, stížnostní služba provozovaná místní správou, na své stránce Facebook uvedla, že místní úřady vyčistily území romského tábora. Vyčištění  se  údajně uskutečnilo poté, co policisté mluvili s romskými obyvateli, kteří údajně prohlásili, že se rozhodli opustit tábor. Aktivisté se domnívají, že tento  sled událostí poukazuje na potřebu významně prověřit zapojení vládních činitelů do pogromu proti romské osadě.

Dne 14. června  Amnesty International, Human Rights Watch, Freedom House a Front Line Defenders poslaly společný dopis ministru vnitra Ukrajiny a generálnímu prokurátorovi Ukrajiny, ve kterém zdůrazňují tyto a další případy násilí ze strany krajních pravicových skupin. Organizace na ně naléhá, aby veřejně odsoudili a účinně řešili útoky a zastrašování skupinami, které podporují nenávist a násilí. K dnešnímu dni žádný ze státních činitelů  neposkytl veřejný komentář ani nepodnikl kroky k řešení útoků.

Aktuální petice

  Rusko

Zdravotní sestřička z Krymu si odpykává sedmiletý trest, hrozí jí další vězení za vlastizradu a nutně potřebuje lékařskou péči. Pomůžete?

Irina Danilovič (Irina Danilovich) je zdravotní sestra z Ruskem okupovaného Krymu. Otevřeně kritizovala systém zdravotní péče na Krymu a odsuzovala politicky motivované stíhání obránců lidských práv. Za to byla ve vykonstruovaném procesu odsouzena k sedmi letům vězení. Ve vězení je jí odpírána zdravotní péče a její zdravotní stav je vážný. Pomozte jí podpisem petice.

 

Aktuální počet podpisů: 1172 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...