Manželka nobelisty Liou Sia je volná!

Úspěch

Vdova po disidentovi Liou Siao-povi je venku z domácího vězení a míří do Německa!

Básnířka a umělkyně Liou Sia je konečně volná, téměř rok od smrti svého manžela, laureáta Nobelovy ceny míru Liou Siao-pa.

Nikdy nevzdala boj proti manželově vězení a sama za  to pykala - v domácím vězení v Pekingu byla v izolaci od okolního světa i příbuzných a přátel. Nesměla vycházet z domu ani přijímat žádné návštěvy, jen omezeně telefonovat. Nemohla používat televizi ani internet. Uvězněna byla dva dny poté, co její muž získal v roce 2010 Nobelovu cenu za mír.

Po osmi letech domácího vězení je ale její zdraví podlomené. V lednu 2014 převezli Číňanku pro prodělaném infarktu do pekingské nemocnice Shijingshan, kde jí lékaři poskytli nezbytné ošetření. Doporučili její hospitalizaci nejméně na dva týdny. Liu ale policisté převezli zpátky domů. Do péče lékařů se dostala až v březnu.

Začátkem února 2014 ji policejní eskorta odvezla zpátky do nemocnice, kde jí diagnostikovali srdeční slabost vyžadující další léčbu. Její rodina vyplnila všechny potřebné formuláře a zaplatila nemocniční poplatky. Navzdory tomu ji ale nemocnice nakonec odmítla přijmout a musela se ve velmi špatném zdravotním stavu znovu vrátit zpátky domů. Liu navíc podle všeho trpěla velmi silnou depresí. Letos v dubnu řekla do telefonu příteli, že je připravena zemřít...

Výzkumník Amnesty pro Čínu upozorňuje, že teď, když bude Liou v bezpečí v Německu, musí svět sledovat, jestli úřady nezastrašují a neperzekvují její rodinu v Číně, aby jí zabránily sdílet své svědectví a bojovat za lidská práva v Číně.

6.8.2020

Čínská výzkumnice a obránkyně lidských práv je volná!

Li Čchiao-čchu byla propuštěna na kauci a je na svobodě.

7.5.2020

Skvělá zpráva - Guligeina Tashimaimaitiová je konečně volná!

Po více než dvou letech byla Guligeina propuštěna z převýchovného tábora v Sin-ťiangu.

20.4.2020

Wang Čchüan-čang je volný!

Známý čínský právník a obránce lidských práv Wang Čchüan-čang je na svobodě!

14.5.2019

Asia Bibiová je konečně volná!

Pákistánská křesťanka Asia Bibiová se bezpečně dostala z Pákistánu do Kanady, kde získala azyl. Informaci 8. května oznámil její právník. O den později zprávu potvrdilo i pákistánské ministerstvo zahraničních věcí. Bibiová už se v Kanadě setkala se svými dětmi.