© Yelena Afonina\TASS via Getty Images

Rusko: Čečenský obhájce lidských práv musí být propuštěn, hrozí mu nespravedlivý soudní proces

  Článek

Ruské úřady musí okamžitě a bezpodmínečně propustit významného obránce lidských práv Ojuba Titijeva. Soud začal v pondělí.

© Yelena Afonina\TASS via Getty Images

Titijev, šéf organizace pro lidská práva Memorial v čečenském hlavním městě Groznyj, čelí až desetiletému věznění za smyšlená obvinění ohledně  drog. Jeho soudní proces začal 9. července. 

„Trestní případ  proti Ojubovi Titijevovi je  pobuřující. Žaloba proti němu je politicky motivována. Jedná se o odvetu proti odvážnému muži za jeho lidskoprávní práci v oblasti, která se týká nejhorších zločinů - od nucených zmizení až po mučení v tajných věznicích," uvedla Marie Struthersová, ředitelka Amnesty International pro východní Evropu a střední Asii. 

„Je jen malá naděje, že Ojubovo právo na spravedlivý proces bude respektováno. V Čečensku neexistuje nezávislost soudnictví a soudci jsou obtěžováni a zastrašováni ozbrojenými muži, kteří se neřídí  žádným zákonem, ale přijímají příkazy od jednoho muže – Kremlem podporovaného vedoucího republiky, Ramzana Kadyrova.“ 

Tým Ojuboivých právníků požádal, aby byl souzen v jiné oblasti Ruska, aby se vyhnul exekutivnímu tlaku na soudce. Nejvyšší soud v Čečensku dne 5. července odmítl vyhovět této žádosti. Jeho právníci se odvolali. 

„Přenesení případu mimo Čečensko by mohlo být poslední příležitostí, jak zajistit, aby Ojubovo odsouzení  nebylo rozhodnuté od  samého počátku," uvedla Marie Struthersová. 

Ojub Titijev byl zastaven ve svém  autě policií v Grozném 9. ledna 2018 a držen v izolaci několik hodin. Čečenské úřady později uvedly, že drogy byly "objeveny" v jeho autě. Titjiev popřel obvinění a trval na tom, že drogy byly nasazeny policií. 

Memorial je obětí neustálých represí 

V průběhu let bylo hnutí Memorial a jeho zaměstnanci v Čečensku vystaveni obtěžování, zastrašování a fyzickému násilí. V roce 2009 byla Natalia Estemirová , členka Memorialu, unesena a poblíž svého domova zabita. Nikdo nebyl za její vraždu předveden před soud. 

Ojub Titijev byl přímo v hledáčku samotného Ramzana Kadyrova. V roce 2010 šéf republiky řekl v čečenské televizi, že "muž a žena z Memorialu v Gudermech", s jasným odkazem na Ojuba Titijeva a jeho kolegyni, jsou "nepřátelé lidu, zákona a státu". 

Kadyrov označil Ojuba Titijeva za "drogově závislého". To porušuje právo Titijeva na presumpci neviny a mohl by být vyvíjen tlak na soud. 

Memorial byl cílem několika útoků v Čečensku a sousedních oblastech ruského Severního Kavkazu. Krátce po Titijevově zadržení byla  kancelář Memoriálu v ingušském Nazranu vypálena. Pachatelé ještě nebyli identifikováni. Dne 28. března Sirazhutdin Datsiev, šéf kanceláře Memorialu v Dagestánu, byl zbitý neznámým mužem. 

Zastrašování soudů 

Soudci a členové poroty v Čečensku jsou  otevřeně varováni Ramzanem  Kadyrovem. V květnu roku 2016, když byl nespokojený se shovívavostí  soudců vůči obžalovaným, Kadyrov vyzval k odstoupení několika soudců včetně prezidenta Nejvyššího soudu Magomeda Karatayeva. Tři soudci a Karatayev odstoupili poté, co veřejně vyjádřili omluvu Kadyrovi a čečenskému lidu. 

Mezitím pokračoval tlak na ostatní nejvyšší členy soudnictví. V říjnu 2016 předseda čečenského parlamentu Magomed Daudov navštívil  dočasného prezidenta Nejvyššího soudu Takhira Murdalova a hrozil mu násilím. 

Federální úřady zavírají oči před porušováním lidských práv v Čečensku 

Ruské federální orgány soustavně zanedbávají své povinnosti chránit lidská práva v Čečensku, ignorujíc systematická a závažná porušení. 

Dokonce i loňské zprávy o hrůzné "čistce homosexuálů“ v regionu se setkaly s omezenou odezvou na federální úrovni, kdy orgány odmítly zahájit oficiální vyšetřování a ignorovaly důvěryhodné důkazy poskytnuté novináři a obránci lidských práv.

 

 

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2206 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...