Vietnam: úřady musejí ochránit aktivisty před útoky skupin kriminálníků

  Článek

Úřady ve městě Di Linh musejí neprodleně zavést potřebná opatření k zajištění bezpečí pro aktivistku obhajující práva dělníků Do Thi Minh Hanh poté, co skupina kriminálníků vybavená kameny napadla během dvou minulých týdnů třikrát její rodinu, prohlásila organizace Amnesty International.

Do Thi Minh Hanh, členka Hnutí LaodongViet (VietLabor), jež se snaží prosazovat právo dělníků ve Vietnamu, byla poprvé napadena ve večerních hodinách dne 24. 6., když skupina asi tuctu mužů začala házet kameny na její dům. Druhý útok nastal dne 27. 6., když vhodili do domu i výbušné zařízení; dne 30. 6. pak bylo zaznamenáno největší násilí. Útočníci způsobili velké škody, rozbili okna, střešní tašky a zničili nábytek.

Navzdory několika telefonátům na policii jí ani jejímu 76letému otci nepřišel nikdo na pomoc.

„Je pobuřující, že policie odmítá vzít na sebe odpovědnost a nechá tyto kriminálníky řádit bez povšimnutí. Obhájcům lidských práv jako Do Thi Minh Hanh musí být umožněno, aby odváděli svou pokojnou práci bez obtěžování anebo násilí,“ říká Minar Pimple, seniorský ředitel celosvětových operací Amnesty International.

„Tyto znepokojující příhody představují vážné ohrožení bezpečnosti Do Thi Minh Hanh a přinášejí jí a její rodině tíživou obavu o holý život. Úřady města Di Linh musejí podniknout neodkladná opatření k její ochraně, než se situace ještě více vyostří. Napadení, která se stávají čím dál agresivnějšími, jsou zřejmě zapříčiněna vysokým aktivistickým nasazením Do Thi Minh Hanh – toto však nesmí být důvodem, aby úřady zavíraly oči a otočily se k problému zády. Místní policie musí zajistit taková opatření, jejichž neprodlený účinek ochrání Do Thi Minh Hanh, a vietnamské úřady musejí zahájit vyšetřování, aby přivedly odpovědné osoby před spravedlnost.“

Okolnosti

Do Thi Minh Hanh se nedávno vrátila do svého domovského městečka Di Linh v provincii Lam Dong, aby se postarala o svého stařičkého otce. Oba byli v době všech tří útoků doma. Po útocích dne 24. 6. a 2. 7. volala policii, nicméně žádný policista nedorazil na místo činu ani ji nekontaktoval telefonicky.

Dne 27. 6. bloger Dinh Van Hai navštívil Do Thi Minh Hanh. Na cestě domů ho zastavili a napadli místní lupiči, kteří mu zlomili pravou ruku a rameno.

V roce 2006 Do Thi Minh Hanh spoluzaložila Spojenou odborovou organizaci dělníků a farmářů (rolníků) jako nezávislou unii pro prosazování lepších platů a odpovídající bezpečnosti na pracovišti.

V říjnu 2010 byla odsouzena k sedmi letům odnětí svobody za „narušování národní bezpečnosti“ podle článku 1999 trestního zákona. V červnu 2014 byla nečekaně propuštěna – po čtyřech letech a čtyřech měsících vězení.

Aktuální petice

  Vietnam

Uvězněna za podporu rodin politických vězňů. Nenechme to tak!

Vietnamská prodemokratická aktivistka Nguyễn Thúy Hạnh byla v dubnu 2021 zatčena a obviněna z podrývání Vietnamské republiky kvůli fondu na pomoc politickým vězňům a jejich rodinám. V případě odsouzení jí hrozí až dvacet let vězení.

 

Aktuální počet podpisů: 2455 Náš cíl: 2500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...