© Facebook/Vika Biran

Bělorusko: Absurdní pokuta pro LGBT+ aktivistku za „masový protest“

  Článek

LGBTI   Bělorusko publikován 18.7.2018

Běloruské autority po perzekuci nenásilné LGBT+ aktivistky dosáhly nového dna.

© Facebook/Vika Biran

Stalo se tak po soudu v Minsku 16. července 2018, při kterém byla Viktoria Biranová shledána vinnou z porušení zákona o veřejných masových shromážděních, když se sama nechala vyfotit s plakátem před veřejnými budovami v Minsku. 

Viktorie je zachycena na třech snímcích - před Ministerstvem vnitra, Výborem státní bezpečnosti (KGB) a Úřadem vlády – jak pózuje s plakátem popsaným slovy „YOU are fake“(„VY jste výmysl“). Nahrávka CCTV ukazuje, že Viktorii a její kamarádce, fotografce, zabralo tři vteřiny, než snímky později uveřejněné na sociálních médiích pořídily. 

„Dnešní soudní rozhodnutí je prostě absurdní. Viktoria protestovala tři sekundy, a kromě fotografky nebyl nikdo s ní. Není možné, aby byl tento akt vnímán jako porušení zákona o masových protestech,“ řekla Marie Struthersová, ředitelka Amnesty International pro východní Evropu a střední Asii a dodala: „Toto rozhodnutí je stejně nespravedlivé, jako je špatné a musí být zrušeno, protože přímo porušuje právo na svobodu projevu.“ 

Obvodní soud pro centrální Minsk shledal Viktorii Biranovou vinnou z porušení „postupu při organizaci a uskutečňování masových shromáždění“ (článek 23.34 Kodexu správních přestupků Běloruska) a jako trest jí uložil pokutu 367,5 běloruských rublů (185 amerických dolarů). 

Viktoria Biranová pořídila snímky 24. května 2018 na protest proti anonymnímu článku, který byl uveřejněn na stránkách Ministerstva vnitra čtyři dny před Viktoriiným protestem. V něm stálo, že LGBT+ komunita, její boj za svá práva a Den LGBT+ osob jsou výmyslem („fake“). Článek se na webu objevil po tom, co velvyslanectví Spojeného království v Bělorusku vyvěsilo na své budově LGBT+ duhovou vlajku, aby perzekuované komunitě v Bělorusku vyjádřilo solidaritu.

 

Aktuální petice

  Bělorusko

Homosexuálové v Bělorusku čelí diskriminaci a násilí!

Ihar Cichanjuk byl v lednu 2013 po neúspěšném pokusu o registraci nevládní organizace na podporu LGBTI komunity Human Rights Centre Lambda vyšetřován policií, zbit a bylo mu vyhrožováno. Za útok nebyl nikdo potrestán. Amnesty International je přesvědčena, že odmítnutí registrovat neziskovou organizaci a následné násilí vůči němu proběhlo pouze kvůli jeho odlišné sexuální orientaci.

 

Aktuální počet podpisů: 970 Náš cíl: 2000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...