Ukrajina: Svoboda shromažďování v ohrožení

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 3.12.2013

Násilné sobotní rozehnání demonstrantů v Kyjevě ukazuje ostudnou neúctu k právu obyvatel na pokojný protest.

Amnesty požaduje okamžité, důsledné a nezávislé vyšetřování ve věci údajně neoprávněného použití síly ze strany pořádkové policejní jednotky Berkut.

„Ráno došlo k násilnému rozehnání demonstrace. Ukrajinské úřady tím porušují právě ty zásady a hodnoty, k nimž dle svých slov směřují,“ řekla Heather McGillová, výzkumnice Amnesty International pro Ukrajinu.

Pořádková policie ve velkém zakročila proti demonstrantům krátce po čtvrté hodině ranní 30. listopadu. Předcházeli ji pracovníci místního úřadu v nákladních autech, kteří na náměstí vezli vybavení k postavení tradičního novoročního stromu. Mluvčí Ministerstva vnitra v televizi uvedl, že rozehnání demonstrujících bylo provedeno kvůli nutným přípravám na novoroční slavnosti.

„Mezinárodní lidská práva běžně dovolují omezit právo na shromáždění pouze v případě ‚naléhavé společenské potřeby‘. Vztyčení novoročního stromu nemůže být považováno za dostatečný důvod k omezení práva na shromáždění,“ dodává McGillová.

Podle svědků, s nimiž mluvila Amnesty International, vyzvali strážníci Berkutu demonstranty, aby se rozešli, protože demonstrace je „nelegální“. Poté začali bít ty, kteří zůstali. Záběry z kamer ukazují, jak strážníci Berkutu bijí protestující. Někdy za nimi utíkají, aby je mohli zbít. Přibližně 35 osob bylo zatím obviněno z výtržnictví podle ukrajinského administrativního práva a desítky lidí byly zraněny.

Vasil Pančenko, architekt z Kyjeva, popsal Amnesty International své zážitky: „Viděl jsem, jak lidi mlátí. Bili je, i když spadli na zem. I mě shodili na zem a bili, stejně tak jako jeden pár poblíž. Pak nás sebrali a řekli, ať odejdeme.“

Vasil později pomáhal jedné zbité ženě vyhledat lékařskou pomoc. Když hledali sanitku, zmlátili je znovu. Vasyl Pančenko byl obviněn z výtržnictví, protože bránil vzpřímení novoročního stromu. Stěžuje si na špatné zacházení ze strany policie. „Tady na Ukrajině neočekáváme kompenzace, ale chci, aby viníky našli.“

Zubař Vasil Katola popsal, jak se dobré vztahy s jednotkami Berkutu v sobotu ráno najednou zhoršily: „Každý večer přišli strážníci Berkutu na demonstraci a byli milí, dokonce s námi pili čaj. Včera došlo k potyčce u špatně zaparkovaného auta. Jedné dívce tam upadla šála a strážník ji dokonce sebral! Ti, kteří přišli dnes ráno, byli velmi agresivní. Měl jsem strach.“

Premiér Azarov v sobotu odpoledne prohlásil, že je hluboce znepokojen a rozčílen tím, co se v noci na náměstí přihodilo. Velitel kyjevské městské policie na sebe vzal zodpovědnost za nasazení Berkutu, ale řekl, že násilnosti byly důsledkem provokace.

Vysvětlení od těchto představitelů jsou nepřesvědčivá. Na záběrech nejsou vidět žádné důkazy provokace ze strany protestujících a každopádně se zdá, že nařízení k rozpuštění demonstrace bylo vydáno, než došlo k jakýmkoli provokacím.

Někdo se očividně rozhodl, že čeho je moc, toho je příliš, a protesty musí skončit. Toto rozehnání nelze ničím ospravedlnit ani nelze omluvit násilí, které bylo použito.

Amnesty International žádá ukrajinské představitele, aby dostáli svým lidskoprávním závazkům a chránili svobodu pokojného shromažďování. Musí prošetřit důvody, které vedly k nařízení rozchodu, a zajistit, aby bylo vyšetřeno každé obvinění z neoprávněného použití síly.

Vyzvěte s námi ukrajinské představitele, aby se zassadili o vyšetření zásahu!

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2207 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...