Maraton psaní dopisů: 2 miliony psaníček, tweetů a textovek za změnu životů

  Článek

Startuje jedna z největších globálních Amnesty akcí. V Česku se lidé na desítkách míst zapojí do akce na podporu 13 případů vězněných a utlačovaných.

Tak jako každoročně u příležitosti Dne lidských práv (10. prosince), zmobilizuje Amnesty International svojí akcí Maraton psaní dopisů statisíce lidí po celém světě. Cíl: změnit život lidí v ohrožení jednoduchým úkonem – napsat dopis.

Od 6. do 16. prosince budou lidé ve vice než 80 zemích světa společně podporovat 12 případů jednotlivců a komunit, které trpí porušováním lidských práv. Vytvoří masivní tlak na vlády, které utlačují své obyvatele. Amnesty očekává podobný výsledek jako vloni – přes 2 miliony dopisů, tweetů a vzkazů.

„Maraton psaní dopisů je klíčový moment, který odkazuje k podstatě práce Amnesty: jednat v zájmu druhých a ukázat solidaritu s těmi, kteří se odvážně postavili tyranii,“ říká Salil Shetty, generální tajemník Amnesty International.

Od Alžírska po Slovinsko, od Hongkongu po Keňu, svět doslova zaplaví stovky akcí: koncerty, graffiti show, promítání, 24 hodinové nonstop psaní…vše na podporu letošních případů.

Ty pocházejí ze všech kontinentů a reprezentují široký záběr způsobů porušování lidských práv: 5 vězňů svědomí (například etiopský novinář odsouzený za kritiku vlády na 18 let), 4 lidé neprávem šikanovaní státem (turecký řidič autobusu napadený policisty během letních nepokojů v Istanbulu), 3 komunity v ohrožení (obyvatelé palestinské vesnice šikanovaní a obléhaní Izraelci). Česká a slovenská sekce navíc nabízejí boj za romské děti ze slovenské Levoči, které zařazují do tříd jen na základě etnicity.

Podrobnosti k letošním případům najdete na https://www.amnesty.cz/maraton.

Maraton psaní dopisů 2013 v Česku

Od Mikuláše až do 16. prosince, Praha, Ostrava, Brno, Ústí nad Labem, České Budějovice nebo Hořice v Podkrkonoší. Kavárny, galerie, fara, školy, skautská klubovna. Tam všude se letos chystají Češi, Moravané a Slezané psát dopisy za nespravedlivě vězněné a utlačované z celého světa. Píšou se dopisy vládám, úřadům, věznitelům, ale třeba i pohledy, obrázky nebo fotky samotným obětem porušování lidských práv nebo povzbuzující vzkazy pro jejich rodiny. Iniciativě se meze nekladou, záleží případ od případu. Vloni z Česka odešlo neuvěřitelných 11 tisíc dopisů a vzkazů.

V Praze se například na podporu nigerijské násilně vystěhované komunity z Badia East bude psát v Centru současného umění DOX jako doprovodný program k probíhající výstavě Kde domov můj. Královéhradecká skupina Amnesty zase psaní doplní promítáním dokumentu o zavražděné novinářce Anně Politkovské, v Brně se bude psát třeba v pasáži před kavárnou.

Mapu míst v Česku, kde bude probíhat Maraton psaní dopisů 2013, najdete na https://www.amnesty.cz/maraton.

„Maraton psaní dopisů je ohromný projev mezinárodní solidarity. A přináší pozitivní výsledky v případech těch, jejichž lidská práva jsou v ohrožení. Jeden dopis adresovaný úřadům může lehko skončit v koši. Ale tisíce dopisů volajících po změně lidských práv se ignorují jen těžko. Desítky let nám ukázaly, že psaní dopisů opravdu zachraňuje a mění životy,“ vysvětluje Mark Martin, ředitel české sekce Amnesty International.

Od svého počátku dosáhl Maraton psaní dopisů řady konkrétních výsledků. (Více v dokumentu Fakta a čísla Maratonu psaní dopisů). Letos už má na kontě první úspěch, ještě než kampaň oficiálně začala: Yorm Bophovou, kambodžskou aktivistku uvězněnou za prosazování práva na bydlení, propustili na kauci na konci listopadu. „Děkuji Amnesty International za podporu, která vedla k mému propuštění. Prosím ale – nepřestávejte. Pojďme dál společně bojovat za naši věc,“ vzkázala Yorm Amnesty a jejím podporovatelům.

Maraton psaní dopisů vznikl v Polsku před 11 lety. Koordinátor varšavské skupiny dobrovolníků se potkal s dívkou, která mu řekla o nonstop 24 hodinovém psaní dopisů vládě jedné země v Africe. Po e-mailech se nápad rozšířil po celém Polsku a potom metodou sněhové koule do všech Amnesty sekcí a poboček po celém světě. Tradice Maratonu psaní dopisů pokračuje a každý se může zapojit!

Aktuální petice

  Česká republika

Lidská práva a principy právního státu musejí být v Evropě chráněny

Lidé v Maďarsku a Polsku čelí v čím dál větší míře omezování svobody projevu, cenzuře médií, omezování nezávislosti soudů, útokům na příslušníky menšin a dalšímu porušování lidských práv nebo oslabování demokratických hodnot.

 

Aktuální počet podpisů: 3241 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...