ÚTĚK PŘED POLITICKOU NESTABILITOU V BURUNDI

  Článek

Migrace   Burundi publikován 1.6.2018

Od doby, kdy se prezident Nkurunziza rozhodl setrvat v úřadu po třetí za sebou (duben 2015), se země nachází v politické krizi. Jeho setrvání v úřadu mnozí vnímají jako protiústavní. Stovky lidí byly zabity. Největší násilí propuklo 11. prosince 2015. V reakci na koordinované útoky na vojenská zařízení, které provedli neznámí ozbrojení muži, bezpečnostní síly uzavřely a prohledávaly prostory hlavního města Bujumbura, kde se údajně měla nacházet opozice. Bylo zabito několik desítek lidí, kteří byli údajně dokonce pohřbeni v masových hrobech.[1] Během roku 2016 se situace nadále zhoršovala a do dnes nebyl nikdo za tyto hrůzné činy potrestán.

Asi 429 tisíc lidí uprchlo ze země, většina z nich do uprchlických táborů ve Rwandě, Tanzánii, Ugandě a Demokratické republice Kongo.[2] Situace je zde velmi složitá, přístup ke zdrojům je velice omezený. Do 10. dubna 2018 se do  Burundi dostalo pouze 22 % z veškerých finančních prostředků, které UNHCR požadoval.[3] Lidé, kteří se pokusili o útěk z Burundi, byli zbiti, vydíráni a nakonec posláni zpět příslušníky mládežnického křídla vládnoucí strany - Imbonerakure. Uprchlíci utekli ze země s minimálním či žádným majetkem, ať už proto, aby na sebe nepoutali zbytečně pozornost, nebo proto, že jim byl zabaven.

V uprchlických táborech v Tanzánii chybí účinné ochranné mechanismy. V roce 2016 řada Burundských uprchlíků Amnesty International sdělila, že mají strach, protože tábor se nachází ve velké blízkosti Burundi. Také prý v táborech viděli příslušníky Imbonerakure.[4] Situace v Burundi je stále nestabilní a předpokládá se, že počet uprchlíků nadále poroste. Navíc přímo v Burundi je v současnosti na 125 000 vnitřně vysídlených osob.

Zdroj: https://www.amnestyusa.org/files/media_version._tackling_the_global_refugee_crisis_final.pdf

[1] Amnesty International, Burundi: Podezření na masové hroby obětí z útoků z 11. prosince (Index: AFR 16/3337/2016), dostupné na: https://www.amnesty.org/en/documents/afr16/3337/2016/en/.

[2] UNHCR, Global Trends – Forced Displacement in 2017. Dostupné z: http://www.unhcr.org/en-us/statistics/unhcrstats/5b27be547/unhcr-global-trends-2017.html

[3] UNHCR, Funding update. Dostupné z: https://reliefweb.int/sites/reliefweb.int/files/resources/Burundi%20Funding%20Update%2010%20April%202018_0.pdf

[4] Amnesty International rozhovory, červen 2016, uprchlické tábory v  Nyaragusu, Ndutě, a Mtendali v  Kibondu, Tanzanie.

n other Middle Eastern and North African countries, such as Iraq, fall under the mandate of UNHCR.  

[4] Amnesty International, Israel and the Occupied Territories / Palestinian Authority – The Right to Return: The Case of the Palestinians (Index: MDE 15/013/2001) available at: https://www.amnesty.org/en/documents/MDE15/013/2001/en/

Aktuální petice

  Burundi

Novinářka z Burundi byla za kritiku vlády odsouzena k deseti letům vězení. Pomůžete?

Floriane Irangabiye je novinářka z Burundi dlouhodobě žijící ve Rwandě. V srpnu 2022 byla zatčena při návštěvě rodiny v Burundi a od té doby je ve vězení. V lednu 2023 byla kvůli pokojné kritice burundské vlády odsouzena k deseti letům vězení. Nespravedlivý postup burundských úřadů porušuje její právo na spravedlivý soudní proces a na svobodu projevu. Podpořte petici požadující její okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 1538 Náš cíl: 2500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...