Jak se vyvíjela situace s uprchlíky v roce 2017

  Článek

Migrace   EU publikován 8.8.2018

Statistiky UNHCR očima migrační expertky Amnesty Šárky Antošové

V roce 2017 vzrostl počet těch, kteří museli nuceně opustit své domovy na 25,5 milionu osob, z nichž více než polovinu tvoří děti mladší 18 let.  Nadále platí, že na světě je nejvíce uprchlíků (osob, které prchly před pronásledováním ve své zemi) od druhé světové války. Oproti roku 2016 se jedná o nárůst o 2,9 milionu mužů, žen a dětí a odráží to eskalaci násilí a nestability ve světě.

Každý den musí svůj domov nuceně opustit 44 400 lidí a každou minutu jich je 31. Rozvojové země poskytují ochranu 85% světových uprchlíků.

Nejvíce uprchlíků v poměru na počet obyvatel je v Libanonu, kam prchl již téměř milion syrských uprchlíků a každý šestý člověk v Libanonu je uprchlík.

173 800 je počet dětí na útěku před násilím a pronásledováním, které jsou bez doprovodu dospělé osoby či byly od rodičů odděleny a jsou tak velmi snadnými oběťmi vykořisťování, sexuálního zneužívání či obchodování.

667 400 uprchlíků se vrátilo do svých zemí původu, zejména do Nigérie, Středoafrické republiky, Sýrie a Afghánistánu. V řadě případů je nejisté, zda se jednalo o dobrovolné návraty a do jakých podmínek a bezpečnostní situace byli tito lidé navráceni.

Při cestě přes Středozemní moře se utopilo či ztratilo 3 139 mužů, žen a dětí.

68% všech světových uprchlíků pochází jen z pěti zemí: Sýrie (6,3 milionu), Afghánistánu (2,6 milionu), Jižního Súdánu (2,4 milionu), Barmy (1,2 milionu) a Somálska (986 tisíc).

655 500 Rohyngů prchlo před násilím a pronásledováním v Barmě do Bangladéše, kde nalezli ochranu.

Pro někoho možná překvapivě se mezi prvními pěti zeměmi poskytujícími ochranu největšímu počtu uprchlíků nenacházejí ani země EU ani ty, které patří k nejbohatším. Šesté místo patří Německu, další země EU nejsou v první desítce vůbec zastoupeny.

3,5 milionu uprchlíků má na svém území Turecko a již čtvrtým rokem po sobě je tak zemí, která se stará o největší uprchlickou populaci na světě. Následuje Pákistán (1,4 milionu uprchlíků), Uganda (1,4 milionu), Libanon (998 900), Írán (979 400), Německo (970 400), Bangladéš  (932 200) a Súdán (906 600). Uganda, Súdán, Etiopie a Bangladéš patří zároveň mezi nejméně rozvinuté země na světě.

1,2 milionu nejzranitelnějších uprchlíků  by dle OSN nutně potřebovalo přesídlení do bezpečné země. Trend je ale opačný, bezpečné a legální cesty pro uprchlíky, kteří hledají ochranu,  téměř neexistují a většina zemí čím dál více upevňuje své hranice, aby se k nim uprchlíci nedostávali. Počet uprchlíků ale roste, zvětšuje se tak utrpení a ztráty na životech těch, kteří se potřebují dostat do bezpečí, ale nemají kam jít.

 

Autorka textu: Šárka Antošová – Specialistka na migraci AI ČR

Zdroj dat UNHCR Global Trends 2017: http://www.unhcr.org/globaltrends2017/

Aktuální petice

  Bangladéš

Bangladéš přesouvá rohingské uprchlíky na odlehlý ostrov - zastavme to!

Bangladéšské úřady v prosinci 2020 přesunuly na šestnáct set příslušníků rohingské menšiny na odlehlý ostrov Bhasan Čár (Bhasan Char) v Bengálském zálivu.

 

Aktuální počet podpisů: 3475 Náš cíl: 4000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...