Vietnam: zatčená bloggerka Huynh Thuc Vy musí být okamžitě propuštěna

Aktivistku a obránkyni práv žen odvedlo 30 policistů bez zatykače, nikdo neví, kam.

Vietnamská policie zatkla ve čtvrtek 9. srpna prominentní aktivistku za lidská práva a bloggerku Huynhu Thuc Vy. Clare Algar, ředitelka globálních operací Amnesty International, k tomu uvedla:

„Toto zatčení není nic jiného než politicky motivovaný pokus umlčet jeden z nejsilnějších hlasů za lidská práva ve Vietnamu.

Svým aktivizmem a bloggováním na podporu práv žen, menšin a lidských práv obecně, Huynh Thuc Vy neúnavně pracovala na odhalování násilí a  všechny mocné v zemi vyzývala k přijetí odpovědnosti za své činy. Za tento aktivizmus jsou ona i její vystaveni neustálému dohledu, zastrašování a obtěžování ze strany úřadů.“

Amnesty apeluje na orgány provincie Dak Lak, aby okamžitě a bezpodmínečně propustily Huynh Thuc Vy a vyzývá vládu Vietnamu, aby ukončila systematické potlačování pokojného aktivismu.

Pozadí

Huynh Thuc Vy je zakladatelkou organizace Vietnamské ženy za lidská práva, jejímž úkolem je prosazovat hodnoty lidských práv a podporovat obránce a obránkyně ženských práv ve Vietnamu.  Vy pravidelně blogguje o porušování lidských práv, včetně pronásledování etnických menšin v zemi.

Byla zatčena 9. srpna ráno kolem 7. hodiny. U jejího bydliště se objevilo více než 30 policistů. Odvedli ji, i když neměli zatykač. Policie se o několik hodin později vrátila do jejího domova a vzala například notebook, telefony, knihy, oblečení a fotoaparát. V současné době je místo pobytu Huynh Thuc Vy neznámé.

Během uplynulého roku ve Vietnamu zesílily tvrdé zákroky proti projevům nesouhlasu.  Mnozí aktivisté byli zatčeni, nespravedlivě souzeni a odsouzeni k letům ve vězení, což vedlo mnoho dalších lidí k tomu, že z Vietnamu uprchli.

27.9.2018

MAĎARSKO: Potvrzení trestu pro Syřana obviněného z terorismu je výsměch spravedlnosti

Amnesty nesouhlasí s rozsudkem - poukazuje na rozpad právního státu a démonizaci uprchlíků.

26.9.2018

Írán: Úřady záměrně ohrožují zdraví vězněného aktivisty s rakovinou

Arash Sadeghi, íránský aktivista a bojovník za lidská práva, byl v roce 2016 odsouzen k 19 letům odnětí svobody a je považován za vězně svědomí. Od jeho zatčení je mu odpírán přístup k dostatečné lékařské péči, ačkoliv je ve špatném zdravotním stavu.

25.9.2018

Rusko: Lídr opozice znovu zatčen pár minut po propuštění z vazby. Vyzýval k pokojným protestům.

Amnesty žádá okamžité propuštění Alexeje Navalného.

18.9.2018

Turecko: zadržení demonstrujících stavebních dělníků je pokusem potlačit legitimní protest

Nařízení istanbulského soudu o vrácení 24 stavebních dělníků a odborových předáků do vazby až do soudního řízení je očividným pokusem úřadů o umlčení legitimního protestu.