Vietnam: zatčená bloggerka Huynh Thuc Vy musí být okamžitě propuštěna

Aktivistku a obránkyni práv žen odvedlo 30 policistů bez zatykače, nikdo neví, kam.

Vietnamská policie zatkla ve čtvrtek 9. srpna prominentní aktivistku za lidská práva a bloggerku Huynhu Thuc Vy. Clare Algar, ředitelka globálních operací Amnesty International, k tomu uvedla:

„Toto zatčení není nic jiného než politicky motivovaný pokus umlčet jeden z nejsilnějších hlasů za lidská práva ve Vietnamu.

Svým aktivizmem a bloggováním na podporu práv žen, menšin a lidských práv obecně, Huynh Thuc Vy neúnavně pracovala na odhalování násilí a  všechny mocné v zemi vyzývala k přijetí odpovědnosti za své činy. Za tento aktivizmus jsou ona i její vystaveni neustálému dohledu, zastrašování a obtěžování ze strany úřadů.“

Amnesty apeluje na orgány provincie Dak Lak, aby okamžitě a bezpodmínečně propustily Huynh Thuc Vy a vyzývá vládu Vietnamu, aby ukončila systematické potlačování pokojného aktivismu.

Pozadí

Huynh Thuc Vy je zakladatelkou organizace Vietnamské ženy za lidská práva, jejímž úkolem je prosazovat hodnoty lidských práv a podporovat obránce a obránkyně ženských práv ve Vietnamu.  Vy pravidelně blogguje o porušování lidských práv, včetně pronásledování etnických menšin v zemi.

Byla zatčena 9. srpna ráno kolem 7. hodiny. U jejího bydliště se objevilo více než 30 policistů. Odvedli ji, i když neměli zatykač. Policie se o několik hodin později vrátila do jejího domova a vzala například notebook, telefony, knihy, oblečení a fotoaparát. V současné době je místo pobytu Huynh Thuc Vy neznámé.

Během uplynulého roku ve Vietnamu zesílily tvrdé zákroky proti projevům nesouhlasu.  Mnozí aktivisté byli zatčeni, nespravedlivě souzeni a odsouzeni k letům ve vězení, což vedlo mnoho dalších lidí k tomu, že z Vietnamu uprchli.

24.8.2018

Vietnamské úřady musí vyšetřit údajné mučení a špatné zacházení policie vůči návštěvníkům koncertu

Vietnamské úřady musí neprodleně vyšetřit incident, při němž byla policií napadena a zbita skupina aktivistů během návštěvy soukromého koncertu v Saigonu, na němž zazněly písně z doby před vládou komunistického režimu.

3.7.2018

Vietnam: úřady musejí ochránit aktivisty před útoky skupin kriminálníků

Úřady ve městě Di Linh musejí neprodleně zavést potřebná opatření k zajištění bezpečí pro aktivistku obhajující práva dělníků Do Thi Minh Hanh poté, co skupina kriminálníků vybavená kameny napadla během dvou minulých týdnů třikrát její rodinu, prohlásila organizace Amnesty International.

22.6.2018

Vietnam: Úřady musí vyšetřit podezření z mučení po masovém zatýkání

Vietnamské úřady musí neprodleně a bezpodmínečně propustit demonstranty zadržené při sérii zatýkání během minulého víkendu a provést okamžité, důkladné a efektivní vyšetřování kvůli podezření, že někteří demonstranti byli mučeni.