Vietnam: zatčená bloggerka Huynh Thuc Vy musí být okamžitě propuštěna

Aktivistku a obránkyni práv žen odvedlo 30 policistů bez zatykače, nikdo neví, kam.

Vietnamská policie zatkla ve čtvrtek 9. srpna prominentní aktivistku za lidská práva a bloggerku Huynhu Thuc Vy. Clare Algar, ředitelka globálních operací Amnesty International, k tomu uvedla:

„Toto zatčení není nic jiného než politicky motivovaný pokus umlčet jeden z nejsilnějších hlasů za lidská práva ve Vietnamu.

Svým aktivizmem a bloggováním na podporu práv žen, menšin a lidských práv obecně, Huynh Thuc Vy neúnavně pracovala na odhalování násilí a  všechny mocné v zemi vyzývala k přijetí odpovědnosti za své činy. Za tento aktivizmus jsou ona i její vystaveni neustálému dohledu, zastrašování a obtěžování ze strany úřadů.“

Amnesty apeluje na orgány provincie Dak Lak, aby okamžitě a bezpodmínečně propustily Huynh Thuc Vy a vyzývá vládu Vietnamu, aby ukončila systematické potlačování pokojného aktivismu.

Pozadí

Huynh Thuc Vy je zakladatelkou organizace Vietnamské ženy za lidská práva, jejímž úkolem je prosazovat hodnoty lidských práv a podporovat obránce a obránkyně ženských práv ve Vietnamu.  Vy pravidelně blogguje o porušování lidských práv, včetně pronásledování etnických menšin v zemi.

Byla zatčena 9. srpna ráno kolem 7. hodiny. U jejího bydliště se objevilo více než 30 policistů. Odvedli ji, i když neměli zatykač. Policie se o několik hodin později vrátila do jejího domova a vzala například notebook, telefony, knihy, oblečení a fotoaparát. V současné době je místo pobytu Huynh Thuc Vy neznámé.

Během uplynulého roku ve Vietnamu zesílily tvrdé zákroky proti projevům nesouhlasu.  Mnozí aktivisté byli zatčeni, nespravedlivě souzeni a odsouzeni k letům ve vězení, což vedlo mnoho dalších lidí k tomu, že z Vietnamu uprchli.

7.12.2018

Týden.cz: Ruská policie vyšetřuje režiséra, který se zastal Sencova

7.12.2018

Slovensko by nemělo "vytahovat těžké zbraně" na pokojné aktivisty

Amnesty požaduje prošetření zadržení aktivistů Greenpeace.

3.12.2018

Napiš dopis, zachráníš život

Amnesty startuje další ročník největší lidskoprávní kampaně za nespravedlivě vězněné a perzekvované lidi MARATON PSANÍ DOPISŮ. Letošním tématem jsou statečné ženy – obránkyně lidských práv.

3.12.2018

Blesk.cz o Maratonu psaní dopisů