© Henning Schacht

Turecko: Předseda turecké Amnesty je na svobodě!

Článek

Propuštění Tanera Kilice přišlo po více než čtrnácti měsících za mřížemi.

© Amnesty International

Po rozhodnutí soudu v Istanbulu o propuštění Tanera Kilice, čestného předsedy Amnesty International Turecka, po více než čtrnácti měsících za mřížemi, Kumi Naidoo, nový generální tajemník Amnesty International řekl:
"Máme nesmírnou radost z této zprávy. Déle než rok jsme vedli kampaň a boj za dosažení tohoto cíle, a teď se zdá, že Taner bude konečně osvobozen. Zatímco se radujeme z tohoto rozhodnutí, naše oslavy opravdu začnou až když se Taner bezpečně vrátí domů, do náručí své ženy a dcer.
" Ale za těmito radostnými úsměvy a úlevou budou také smutek, zlost a nezlomné odhodlání. Smutek za všechno to, co Taner promeškal během svého krutého uvěznění; hněv za to, že neopodstatněné obvinění proti němu
 a deseti obyvatelům Istanbulu nebyly zrušeny; a odhodlání pokračovat v našem boji za lidská práva v Turecku a za propuštění všech obránců lidských práv, novinářů a dalších, kteří byli nespravedlivě uvězněni v tvrdém zásahu.
"Dnes si dopřejeme chvilku oslavy, ale zítra náš boj bude pokračovat a navíc bude posílen příkladem samotného Tanera: muže, který zná důležitost lidských práv a je ochoten svůj život věnovat jejich obraně".

Aktuální petice

Turecko

TURECKO: Zastavte násilné deportace syrských uprchlíků

V rozporu s mezinárodním i místním právem deportují poslední měsíce turecké úřady syrské uprchlíky zpět do Sýrie, kde jim hrozí vážné porušování lidských práv. Uprchlíkům, kterým již skončila platnost jejich tureckých identifikačních dokladů, nejsou doklady prodlužovány, přestože je to podle tureckého práva možné. Turecko musí všechny deportace zastavit a umožnit uprchlíkům obnovování jejich dokladů.

Aktuální počet podpisů: 1547 Náš cíl: 2000

Podepíšu