© Private

Vietnamské úřady musí vyšetřit údajné mučení a špatné zacházení policie vůči návštěvníkům koncertu

  Článek

Zastavte mučení   Vietnam publikován 24.8.2018

Vietnamské úřady musí neprodleně vyšetřit incident, při němž byla policií napadena a zbita skupina aktivistů během návštěvy soukromého koncertu v Saigonu, na němž zazněly písně z doby před vládou komunistického režimu.

© Private

Po narušení události - koncertu apolitických písní o lásce z doby před rokem 1975 v podání zpěváka Nguyen Tina v malé kavárně – kontrolovala policie doklady totožnosti každého z posluchačů a začala návštěvníky fyzicky napadat. Zaměřila se přitom hlavně na prominentní lidskoprávní aktivisty Pham Doan Trang, Nguyen Tin a Nguyen Dai.

Jestliže tvrdý zásah proti vietnamské občanské společnosti dosáhl bodu, při němž jsou lidé biti a mučeni za poslouchání písní o lásce, je jasné, že situace je mimořádně znepokojující.

Tři zmínění aktivisté sdělili, že byli odvezeni na různé policejní stanice a mučeni. Pham Doan Trang následně musela být vyšetřena lékařem.

„Jestliže tvrdý zásah proti vietnamské občanské společnosti dosáhl bodu, při němž jsou lidé biti a mučeni za poslouchání písní o lásce, je jasné, že situace je mimořádně znepokojující. Jít na koncert není zločin a lidé by neměli žít ve strachu, že riskují svou bezpečnost, pokud tak činí,“ říká Clare Algarová, ředitelka globálních operací Amnesty International.

"Vietnamské úřady musí neprodleně a nezávisle vyšetřit tato vážná podezření v souladu se svými závazky dle Úmluvy proti mučení OSN.“

Pham Doan Trang, která nedávno poskytla médiím rozhovor, v němž kritizovala vládnoucí stranu, říká, že byla policií později odvezena na neznámou cestu mimo město, kde byla bita tak, až jí zohyzdili tvář. Momentálně je pod lékařským dozorem v nemocnici.

Nguyen Tin a Nguyen Dài řekli, že jim policisté nasadili pásky přes oči a kapuce přes hlavu, než je odvezli na policejní stanice, a následně se stali terčem brutálního bití. Poté je propustili.

Pozadí

Úředníci veřejné bezpečnosti v Saigonu se v poslední době stále častěji dopouštějí použití nadměrného násilí a špatného zacházení vůči aktivistům.

V červnu 2018 se mnozí demonstranti vyjádřili, že byli mučeni policisty poté, co se zúčastnili masových protestů proti zákonům o nové ekonomické zóně a kybernetické bezpečnosti.

Vietnamské úřady zůstávají obzvláště citlivé ohledně kulturního dědictví jižního Vietnamu z doby před vítězstvím komunistické strany ve Vietnamské válce, i když zde neexistují žádné zjevné politické prvky.

Nguyen Tin je ve Vietnamu velmi známý jako zpěvák písní z doby před rokem 1975. Také on byl během červnového protestu zadržen a mučen policií.

Poslední svědectví o mučení přicházejí tři měsíce před pátým výročím podpisu Úmluvy OSN proti mučení Vietnamem. Tento podpis byl oslavován jako důkaz pozitivního začlenění Vietnamu do mezinárodního společenství. 

Aktuální petice

  Vietnam

Uvězněna za podporu rodin politických vězňů. Nenechme to tak!

Vietnamská prodemokratická aktivistka Nguyễn Thúy Hạnh byla v dubnu 2021 zatčena a obviněna z podrývání Vietnamské republiky kvůli fondu na pomoc politickým vězňům a jejich rodinám. V případě odsouzení jí hrozí až dvacet let vězení.

 

Aktuální počet podpisů: 2453 Náš cíl: 2500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...