Otevřený dopis pro Google: Nerezignujte na lidská práva výměnou za přístup do Číny!

  Článek

Ohlášené plány společnosti Google spustit v Číně cenzurovaný vyhledavač by představovaly alarmující kapitulaci v oblasti lidských práv s ničivými důsledky v zemi, kde jsou lidé neustále pronásledováni za vyjádření svých názorů, upozorňuje Amnesty a další skupiny pro lidská práva.


„Čínská vláda má jeden z nejrepresivnějších internetových cenzurních a dohledových režimů na světě. Je jednoduše nepřijatelné, aby vedoucí pracovníci společnosti Google mlčeli, když se o společnosti říká, že uvažuje o aktivní účasti v porušování práv na svobodu projevu a soukromí pro miliony lidí v Číně,
" uvedla Anna Bacciarelliová, výzkumnice Amnesty pro problematiku technologií a lidských práv. Otevřeným dopisem výkonnému řediteli společnosti Google Sundarovi Pichaiovi Amnesty International a 13 dalších skupin pro lidská práva vyzývají společnost Google, aby odpověděla na základní otázky týkající se aplikace, známé interně  jako "Projekt Vážka.“ Ta by blokovala určité  weby a hledané výrazy, aby vyhovovala pravidlům čínské státní cenzury. Podrobnosti o aplikaci byly zveřejněny v médiu The Intercept už 1. srpna, ale Google dosud veřejně neodpověděl. 

„V roce 2010 se Google stáhnul z Číny s odvoláním na svobodu projevu. Od té doby čínská vláda přiškrtila internetovou svobodu,  ale zdá se, že společnost Google otočila  své principy o 180 stupňů. Je Sundar Pichai připraven znovu potvrdit minulé závazky společnosti Google, že cenzurované vyhledávání nebude? Nebo hodlá kapitulovat a vybrat si porušování lidských práv výměnou za přístup na čínský trh?" 

Nevládní organizace ve svém otevřeném dopisu vyzývají společnost Google: 

• aby znovu potvrdila svůj závazek z roku 2010 neposkytovat služby cenzurovaných vyhledávačů v Číně;

• aby zveřejnila svou pozici ohledně cenzury v Číně, a jaké kroky, pokud nějaké, hodlá podniknout k ochraně před porušováním lidských práv v souvislosti s Projektem Vážka a dalšími  nabídkami čínských  mobilních aplikací;

• aby zabezpečila ochranu pro whistleblowery a další zaměstnance, kteří otevřeně promluví v okamžiku, když vidí, že společnost neplní své závazky ohledně  lidských práv. 

Úplný seznam organizací, které podepsaly dopis: 

Access Now, Amnesty International, Článek 19, Centrum pro demokracii a technologii, Výbor na ochranu novinářů, Nadace elektronických hranic, Lidská práva v Číně, Human Rights Watch, Nezávislé čínské centrum PEN, Mezinárodní služba pro lidská práva (ISHR), PEN International, Mezinárodní ochrana soukromí, Reportéři bez hranic (RSF) a WITNESS.

Aktuální petice

  Čína

ČÍNA: LIDSKOPRÁVNÍ AKTIVISTKA MĚSÍCE DRŽENA V IZOLACI: LI ČCHIAO-ČCHU

Dne 16. února 2020 pekingská policie zatkla obránkyni lidských práv a výzkumnici v oblasti pracovního práva Li Čchiao-čchu (Li Qiaochu). Mladá aktivistka už několik měsíců neměla možnost kontaktovat rodinu nebo svého právníka.

 

Aktuální počet podpisů: 2646 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...