© Kadyrov Press Office/Getty Images

Rusko: Čečenský uprchlík nuceně zmizel poté, co byl protiprávně deportován z Polska

Článek

Migrace   Rusko publikován 10.9.2018

Rusko musí okamžitě zveřejnit, kde je Azamat Bajdujev, který zmizel krátce po svém nuceném návratu z Polska.

© Kadyrov Press Office/Getty Images

Amnesty International vyzývá ruské úřady, aby okamžitě zveřejnily místo pobytu Azamata Bajdujeva, čečenského uprchlíka, který byl 31. srpna deportován z Polska do Ruska a následující den nuceně zmizel.

Podle očitých svědků dne 1. září kolem půlnoci několik desítek ozbrojených mužů s odznaky Federální bezpečnostní služby a ministerstva vnitra přijelo k domu v čečenské vesnici Shalazhi, kde Azamat Bajdujev pobýval a bez vysvětlení ho odvezli na neznámé místo. Jeho rodině byly odmítnuty informace o jeho osudu a o jeho místě pobytu.

„Sotva by mohl být lepší názorný příklad toho, proč není bezpečné vracet čečenské uprchlíky  do Ruska. Azamat Bajdujev, byl během několika hodin po příletu do země odvezen ze svého domu ozbrojenými muži a teď je kdoví kde. Proto vyzýváme ruské úřady, aby okamžitě zveřejnily jeho osud a místo pobytu a zajistily plné dodržování lidských práv," uvedl Denis Krivošejev, úřadující regionální ředitel pro východní Evropu a střední Asii v Amnesty International.

Vrácením Azamata Bajdujeva do země, kde je ohrožen jeho život a bezpečnost, polská vláda jednoznačně porušila své mezinárodní závazky. Tento odstrašující incident je součástí dobře zdokumentovaného porušování lidských práv v Čečensku – jen před několika dny požádalo 15 zemí o vyšetřování systematického pronásledování, mučení, vynucených zmiznutí a mimosoudních poprav.

„Vyzýváme ruské úřady, aby okamžitě propustily Azamata Bajdujeva, jestliže není  důvodně podezřelý z nějakého zřejmého zločinu a umožnily mu, aby se znovu sešel s rodinou," apeloval Krivošejev.

15. srpna 15 členů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) uzákonilo vídeňský mechanismus, hledajíc pravdu o závažném porušování lidských práv v Čečensku a požadujíc účinné vyšetřování. Delegace OBSE uvedla "znepokojující opatření přijatá čečenskými orgány proti osobám založená na jejich domnělé nebo skutečné sexuální orientaci nebo genderové identitě, jakož i proti obráncům lidských práv, právníkům, nezávislým sdělovacím prostředkům, organizacím občanské společnosti a dalším".

Pozadí Podle zpráv z médií dostal Azamat Bajdujev v Polsku v roce 2007 azyl, ale později se přestěhoval do Belgie, protože již nepovažoval Polsko za bezpečné. V roce 2017 byl zadržen belgickými orgány v souvislosti s údajným zapojením do plánování teroristických činností. Nebyl obviněn z žádného zločinu, ale byl deportován do Polska. O měsíce později, 9. dubna 2018, polské úřady umístily Azamata Badujeva do Centra pro deportaci nelegálních migrantů a 31. srpna ho deportovaly do Ruska. Téhož dne odletěl z Moskvy do čečenského hlavního města Grozný a potom odjel do domu svých příbuzných v obci Shalazhi.

Aktuální petice

Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

Aktuální počet podpisů: 2208 Náš cíl: 3000

Podepíšu