© Amnesty International

Španělsko: Vláda musí zastavit vývoz zbraní Saúdské Arábii, jinak riskuje spoluvinu na válečných zločinech v Jemenu

  Článek

Zbraně pod kontrolou   Španělsko publikován 20.9.2018

Španělská vláda se připravuje na závažné rozhodnutí o tom, zda pozastaví přepravu zbraní a vojenského materiálu do Saúdské Arábie.

© Amnesty International

Španělská vláda 4. září oznámila, že zruší prodej 400 laserem naváděných bomb do Saúdské Arábie: Bylo to po mezinárodním protestu proti leteckému útoku na školní autobus v Jemenu, který zabil 40 dětí. 

Španělská vláda ale toto rozhodnutí 12. září odvolala a uvedla, že je třeba "ctít smlouvu". Všechny obchody se Saúdskou Arábií, které byly provedeny v rámci předchozí španělské vlády, byly v posledních týdnech prozkoumány a v nejbližších dnech bude přijato konečné rozhodnutí o tom, zda revokovat existující licence a pozastavit nové licence. 

„Účastníci kampaně měli sotva čas uvítat zprávu, že Španělsko zrušilo hlavní zbrojní zásilky do Saúdské Arábie předtím, než se vláda vrátila zpět k ustupování, aby uchlácholila svého bohatého zákazníka. Po více než třech letech ničivé občanské války v Jemenu, tisících mrtvých civilistů a neustále se zvětšujícího seznamu zjevných válečných zločinů neexistuje žádná možná výmluva pro Španělsko ani jinou zemi, aby pokračovala ve vyzbrojování koalice pod vedením Saúdské Arábie," řekl Steve Cockburn, zástupce ředitele Globálních otázek Amnesty International. 

„Naléháme na španělskou vládu, aby co nejdříve přijala stanovisko a pozastavila transfery zbraní Saúdské Arábii a dalším členům koalice pro použití v Jemenu. Jakýkoli jiný postup vysílá nezaměnitelnou zprávu, že španělská vláda se více stará o ochranu svých finančních zájmů, než o ochranu životů jemenských civilistů. " 

Mezi lety 2015 a 2017 Španělsko vyvezlo zbraně do Saúdské Arábie v hodnotě 932 milionů EUR a schválilo licence ve výši 1 235 milionů EUR. 

Přesně řízená munice typu, kterou má Španělsko v úmyslu poslat do Saúdské Arábie, byla použita na ničivé útoky v Jemenu. Byly zasaženy hotely, nemocnice, vodní studny, obytné budovy, továrny a naposledy školní autobus, což vedlo k otřesným civilním ztrátám a zničení civilní infrastruktury. 

Španělsko ratifikovalo Smlouvu o obchodu se zbraněmi (ATT), která zakazuje transfery zbraní, střeliva a souvisejících věcí mezi státy, pokud je známo, že by byly použity pro válečné zločiny nebo kde existuje převažující riziko, že by mohly přispět k vážným porušením mezinárodních lidských práv a humanitárního práva. 

Španělský zákon o vývozu zbraní zakazuje transfer zbraní, pokud existuje důvodné podezření, že by mohly být použity při porušování lidských práv. 

Podle Ženevských úmluv je Španělsko rovněž žádáno, aby respektovalo a zajistilo dodržování mezinárodního humanitárního práva, a to i tím, že se zdrží dodávek zbraní, které porušují úmluvy. 

Globální reakce

Mnoho států nadále dodává zbraně koalici vedené Saúdskou Arábií, navzdory mnoha rokům zničující války v Jemenu, avšak v posledních týdnech se tlak na hlavní dodavatele zvyšuje. 

11. září uspořádali britští poslanci naléhavou debatu o této otázce, na níž britská vláda obhajovala pokračující prodej zbraní. Průzkum veřejného mínění zveřejněný ve stejný den zjistil, že jen 13 procent britské veřejnosti podporuje prodej zbraní do Saúdské Arábie. 

12. září Kongres USA vynutil diskusi o tom, zda Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty (SAE) podnikají dostatečná opatření na ochranu civilistů v Jemenu. Správní úřad Trumpa uvedl, že obě země "podnikají prokazatelné akce s cílem snížit riziko poškození civilního obyvatelstva a civilní infrastruktury", což je zelená pro pokračující podporu USA. 

V poslední době však existují některé náznaky, že se situace otáčí. Během uplynulého roku mnoho zemí včetně Belgie, Německa, Norska a Řecka reagovalo na tlak veřejnosti tím, že částečně nebo úplně pozastavily transfery zbraní do Saúdské Arábie, Spojených arabských emirátů a dalších členů koalice. V současné době probíhají jednání o právních důsledcích ve Spojeném království, ve Francii a v Itálii, aby přinutily tyto vlády, aby dodržovaly své zákonné povinnosti a zastavily dodávky zbraní pro použití v Jemenu. 

„Stále více zemí začíná chápat, že ozbrojování Saúdské Arábie a bombardování koalice Jemenu jsou neslučitelné s mezinárodním právem a humanitárními zásadami a země jako USA, Spojené království a Francie se začínají měnit s rostoucím mezinárodním konsensem," řekl Steve Cockburn. 

„Teď má španělská vláda na výběr. Může pokračovat v podnikání obvyklým způsobem tím, že ctí obchodní dohody, které mohou zvýšit utrpení jemenských civilistů, nebo může přijmout přístup založený na principech a dodržování zákonů a pozastavit všechny transfery zbraní Saúdské Arábii a členům její koalice. Vyzýváme Španělsko, aby dalo příklad pro další země, a ukončilo tuhle kapitolu  své historie.” 

Pozadí

Všechny strany konfliktu v Jemenu se opakovaně dopouštěly porušování mezinárodního práva, což vedlo k velkému utrpení civilistů. 

Koalice pod vedením Saúdské Arábie uskutečnila řadu protiprávních útoků, včetně neoprávněných a nepřiměřených náletů, které zabily a zranily civilní obyvatele a zničily civilní objekty, včetně domů, škol, nemocnic, tržišťnebo mešit. 

Síly Hútíů bez rozdílu ostřelují civilisty v obývaných oblastech, zejména v Tai'zu, třetím největším městě Jemenu. Kladou nášlapné miny i miny proti automobilům a najímají děti k boji. Svévolně zadržují, nechávají zmizet a mučí lidi v oblastech, které ovládaly.

Aktuální petice

  Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

 

Aktuální počet podpisů: 1134 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...