Shawkan bude volný

Úspěch

Egyptský fotoreportér by měl být propuštěný - odseděl si ve vazbě už celý trest, který mu 8. září určil soud.

V masovém procesu s více než sedmi sty lidmi, kteří se účastnili demonstrací na podporu bývalého islamistického prezidenta Mursího v roce 2013 v Egyptě, a padlo při něm mimo jiné i 75 rozsudků smrti, se rozhodovalo taky o fotoreportérovi Mohamedu Abu Zaidovi, známém jako Shawkan. Ten protesty fotil. Odsouzen byl na 5 let. Ale protože už si víc než 5 let odseděl ve vazbě, měl by být konečně propuštěný.

Amnesty na jeho případ upozorňovala mj. velkou kampaní v rámci Maratonu psaní dopisů 2016 ( v Česku vedle petice třeba i tzv. 6 PM Challenge).

"Shawkan byl odsouzen na pět let ve vězení pouze proto, že vykonával svou práci jako fotožurnalista a dokumentoval policejní brutalitu, která se ten den odehrála. Strávil více než pět let za mřížemi. Neakceptovatelné útoky egyptských úřadů na svobodu tisku a svobodu projevu  musí skončit a Shawkan musí být okamžitě a bezpodmínečně propuštěný. Je vězněm svědomí, který je zadržován výlučně pro svou novinářskou práci," uvedla bezprostředně po rozsudku Najia Bounaimová, vedoucí kapaní v severní Africe Amnesty International.

Shawkanův případ dál sledujeme.

19.2.2018

Ali Feruz je volný!

17.4.2018

Blogger Druklo propuštěn, přesto případ sledujeme.

Podle zpráv, které jsme dostali, je Druklo volný, nicméně zůstává pod policejním dohledem. proto jeho případ budeme nadále sledovat.

24.8.2017

Erkin Musajev je VOLNÝ!

10. srpna byl Erkin propuštěn. V osobním vzkazu pro Amnesty International děkuje všem, kdo je podpořili.

29.12.2017

iHned.cz: Na internet ve Vietnamu bude dohlížet 10000 inspektorů