© Amnesty International

Turecko: zadržení demonstrujících stavebních dělníků je pokusem potlačit legitimní protest

  Článek

Nařízení istanbulského soudu o vrácení 24 stavebních dělníků a odborových předáků do vazby až do soudního řízení je očividným pokusem úřadů o umlčení legitimního protestu.

© Amnesty International

Dělníci a odboráři byli mezi stovkami dalších, kteří byli 15. září zadrženi po protestech v Istanbulu kvůli pracovním podmínkám na staveništi nového letiště, které se má otevřít příští měsíc. Konflikty následovaly poté, co policie zasáhla, aby ukončila protest. 

„Turečtí úředníci musí naslouchat stížnostem pracovníků a zajistit jim bezpečné a důstojné pracovní podmínky, místo toho, aby umlčovali pokojný protest vodními děly, slzným plynem a zatýkáním," upozornil Andrew Gardner, expert Amnesty International na Turecko. 

Pracovníci si stěžovali na nelidské pracovní a životní podmínky na staveništi a nedostatečnou bezpečnost práce, stejně jako na zpoždění výplaty svých mezd a sociálního zabezpečení. 

V únoru 2018 tehdejší ministr práce a sociálního zabezpečení uvedl, že od zahájení výstavby v květnu 2015 zemřelo 27 pracovníků, a to kvůli zdravotním problémům a dopravním nehodám kolem staveniště. Pracovníci a odborové organizace však tvrdí, že počet je mnohem vyšší. 

Pracovníci a odboráři, které drží ve vazbě, jsou obviněni z toho, že brání státním zaměstnancům vykonávat jejich práci, nutí nebo hrozí jiným, aby zastavili či pozastavili práci, poškozují veřejný majetek a zúčastňují se protestu se zbraněmi. Při soudním výslechu však nebyly předloženy žádné důkazy, které by doložily tato obvinění. 

„Lidé mají právo na bezpečnost při práci, organizovat se a pokojně protestovat," řekl Andrew Gardner a dodal: „Zneužívání systému trestního soudnictví a zastrašování těchto pracovníků nejenže porušuje jejich lidská práva, ale také vede ke stupňování napětí.“ 

 Pozadí 

Tisíce policistů zasáhly 14. září při protestu stavebních dělníků, aby ho přerušily. Proti protestujícím policisté použili slzný plyn a vodní děla a více než 500 dělníků bylo zadrženo policií. Většina zadržených byla zatčena po půlnoci dne 15. září během policejní razie na jejich ubytovnách, zatímco spali. 

Istanbulská asociace advokátů a Nadace pro lidská práva Turecka uvedly, že advokátům nebyl umožněn přístup k zadrženým dělníkům a mnozí svá prohlášení učinili policistům bez právního zastoupení v rozporu s tureckým právem. 

Čtyřicet tři zadržených včetně čtyř členů Odborové organizace stavebních dělníků (Insaat-Sen) bylo 18. září odvezeno do istanbulské soudní budovy Gaziosmanpasa. Prokurátor požádal soud, aby ve vazbě bylo zadrženo 28 osob a podmínečně bylo propuštěno 15 pracovníků, zatímco šetření proti nim pokračuje. 

V Istanbulu a Ankaře  proběhlo 15. září několik solidárních protestů. Během nich bylo zadrženo více než 30 lidí, včetně nejméně jednoho reportéra. Existuje podezření, že policie použila proti protestujícím  v Arnavutköy nadměrnou sílu a špatně zacházela se zadrženými. 

Aktuální petice

  Turecko

Eren: Právníčka již 100 krát stíhaná

Právnička a bývalá editorka novin Eren Keskinová je hlasitou kritičkou tureckého státu po celá desetiletí. Proslov, který pronesla před 11 roky, rozezlil úřady. V proslovu obvinila stát ze zmasakrování 12letého chlapce Ugura Kaymaze. Podle Eren je zabití tohoto chlapce armádou jen jedna z mnoha skvrn na turecké historii a jak sama říká: „Historie je něco, za co by měly být orgány zodpovědné“. Kvůli tomuto a dalším článkům publikovaným v kurdských novinách, které editovala, byla několikrát obviněná z urážky tureckého státu a jeho prezidenta. Eren stála před soudem už více než stokrát a to především kvůli svému otevřenému postoji k situaci kurdské menšiny v Turecku. V roce 1995 strávila 6 měsíců ve vězení, protože v článku použila slovo „Kurdistán“. Celé řízení proti ní není nic jiného než obtěžování. Erenin jediný zločin je, že trvale vystupuje proti bezpráví. A čas se jí krátí. Více soudních procesů znamená, že může být kdykoli uvězněna na dlouhou dobu.

 

Aktuální počet podpisů: 4305 Náš cíl: 7000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...