© Amnesty International

Írán: Úřady záměrně hazardují se zdravím vězněného aktivisty s rakovinou

  Článek

Íránské úřady mučí Arashe Sadeghiho, uvězněného ochránce lidských práv, který má rakovinu - záměrně mu odpírají specializovanou lékařskou péči, kterou podle odborníků zoufale potřebuje.

© Amnesty International

Arash Sadeghi, kterého Amnesty International považuje vězně svědomí, a který byl v roce 2016 odsouzen k 19 letům vězení pouze za svou pokojnou práci v oblasti lidských práv, byl minulý měsíc diagnostikován nádorovým kostním onemocněním. Orgány ve věznici Raja'i Shahr v Karaju, severozápadním Teheránu, mu však opakovaně brání v přístupu k potenciálně život zachraňující zdravotní péči.

„Způsob, jakým íránské úřady nakládají s Arashem Sadeghim, je nejen nevyslovitelně krutý, z právního hlediska je to akt mučení. Každý krok, který učinily vězeňské úřady, státní zastupitelství a revoluční gardy prokazuje, že učinily vše, co je v jejich silách, aby zabránily a omezily přístup k nezbytné péči, která je v případě Arashe nutná, aby se řešila rakovina ohrožující jeho život," řekl Philip Luther, výzkumník a ředitel pro advokacii pro Blízký východ a severní Afriku v Amnesty International.

„Úřady záměrně odpírají lékařskou péči tomuto statečnému obránci lidských práv. Zhoršují tak jeho silnou bolest a záměrně ignorují rady lékařů. Tím zvyšují jeho utrpení za účelem ještě přisadit k jeho nespravedlivému trestu."

Íránské orgány nepřetržitě odmítají jednatřicetiletému muži povolit životně důležitou lékařskou péči od té doby, co na konci roku 2016 zahájil hladovku na protest proti uvěznění Golckha Ebhraima Iraeeho, obránce lidských práv a jeho manželky.

8. září byly vězeňské orgány několikrát požádány teheránskou nemocnici Imam Khomeini, aby zajistily transfer Arashe Sadeghiho do nemocnice, kde se měl podrobit operaci plánované na následující týden. Pracovníkům nemocnice však bylo řečeno, že státní zastupitelství nevydalo potřebné povolení pro převoz Arashe.

Lékaři v nemocnici chtěli, aby tam Arash Sadeghi  byl přivezen alespoň tři dny před datem jeho operace, aby ho sledovali a připravili ho na složitý zákrok. Vězeňské úřady se však rozhodly pro převoz až 11. září, což způsobilo, že promeškaly původní datum plánované na operaci. Ignorovaly lékařská varování, že jakékoli prodlení by ohrozilo jeho život.

Operace se uskutečnila 12. září a trvala přes sedm hodin.

„Po velkém chirurgickém zákroku potřeboval Arash Sadeghi strávit nejméně jednu hodinu v pooperační místnosti…Ale pracovníci bezpečnostních sil ho předčasně odvezli a spoutali jeho levou ruku a nohu, zatímco byl ještě v bezvědomí. Bezpečnostní síly pak zablokovaly oblast kolem nemocničního lůžka, což vedlo k tomu, že lékařský tým nemohl provádět rutinní pooperační kontroly,“ řekl Philip Luther.

„Ohrožení života každého pacienta tím, že se odloží operace a zabrání lékařským kontrolám, je zcela nepřijatelným chováním úřadů. Bohužel se jedná pouze o jeden z mnoho případů, v nichž Amnesty International dokumentuje záměrné odmítnutí životně důležité léčby vězňům," dodal Luther.

15. září 2018 byl Arash Sadeghi převezen zpět do vězení Raja'i Shahr. Bylo to proti přísným výslovným radám lékařů vyžadujících, aby byl po operaci hospitalizován nejméně 25 dní, aby mohl být sledován odbornými lékaři. Lékaři říkali, že potřebují toto pooperační období zotavení, aby zjistili, zda stav Arash Sadeghiho bude  vyžadovat chemoterapii, radiační terapii nebo další operaci.

Na 22. září  byl Arash objednán na ranní schůzku se svým chirurgem, který upřesnil, že jeho dostupnost je omezena na ráno. Avšak vězeňští dozorci převezli  Arashe Sadeghiho odpoledne, kdy chirurg již nebyl přítomen.

Arash Sadeghi byl místo toho vyšetřen praktickým lékařem, který diagnostikoval vážnou infekci v chirurgické ráně. Praktický lékař zhodnotil, že infekce by byla bývala mnohem méně pravděpodobná, kdyby Arash byl býval hospitalizován následně  po jeho operaci, dle doporučení specializovaných lékařů.

„Není pochyb o tom, že iránské úřady záměrně ohrožují zdraví a život Arashe Sadeghiho. V důsledku nedbalosti ze strany úřadů se zdá, že má Arash v pravém rameni vážnou infekci," uvedl Philip Luther.

„Íránské orgány musí okamžitě a bezpodmínečně propustit Arashe Sadeghiho. Až do propuštění musejí respektovat a chránit jeho právo na život a osvobození od mučení tím, že poskytnou nejlepší zdravotní péči, kterou mají k dispozici, a přísně dodrží pokyny lékaře, který ho ošetřuje. Strašné chování úřadů v tomto případě musí být předmětem nezávislého šetření," uzavřel Philip Luther.

Pozadí

Arash Sadeghi je vězněn od června roku 2016 a odpykává si dva tresty - souhrnně 19 let. Je potrestán výlučně za své pokojné činnosti v oblasti lidských práv, včetně komunikace s Amnesty International a poskytování informací o situaci lidských práv v Íránu. Jeho soudní rozhodnutí uvádí více než 50 pokojných aktivit v oblasti lidských práv jako "důkaz" jeho zapojení do " akcí proti národní bezpečnosti", z nichž mnohé se týkají šíření informací o porušování lidských práv.

Jeho soud před pobočkou č. 15 Revolučního soudu v Teheránu, ve kterém  také byla  souzena jeho manželka Golrokh Ebrahimi Iraeeová, byl hrubě nespravedlivý. Jednalo se o dvě krátká zasedání v květnu a červnu 2015, z nichž každé trvalo méně než 15 minut, přičemž žádný z obžalovaných neměl právní zastoupení.

Arash Sadeghi má zhoršující se zdravotní problémy, protože v říjnu 2016 absolvoval 71denní hladovku.

Další informace o Arashovi najdete TADY.

Aktuální petice

  Írán

18 let vězení, mučení a špinavé cely. Takhle Írán trestá pokojné aktivisty

Íránská aktivistka v oblasti pracovních práv Sepideh Gholianová a její kolega Esmail Bakhshi byli v listopadu 2018 zadrženi jenom proto, že se zúčastnili pokojného protestu na podporu zaměstnanců, kterým firma nevyplácela mzdy. Po svém propuštění na kauci veřejně prohlásili, že byli ve vazbě mučeni policií. Kvůli tomu byli znovu uvězněni a po nespravedlivém soudním procesu byli oba odsouzeni k dlouhým trestům.

Aktuální počet podpisů: 1087

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...