Nobelova cena za mír: Odvážná práce Denise Mukwegeho a Nadi Muradové zdůrazňuje nutnost bojovat proti beztrestnosti za znásilňování ve válce

V reakci na zprávu, že konžský doktor Denis Mukwege a jezídská aktivistka za lidská práva Nadia Muradová společně získali Nobelovu cenu míru roku 2018, generální tajemník Amnesty International Kumi Naidoo řekl:

„Nejsrdečnější blahopřání Denisovi a Nadie k tomuto uznání jejich statečné práce a odvaze postavit se za práva obětí sexuálního násilí v konfliktu.

Oni jsou majákem naděje ve světě, kde znásilňování a další formy sexuálního násilí jsou i nadále častým a hrozivým rysem válečných útoků, používaných k brutalizaci, umlčování a šíření strachu.

Denis Mukwege byl v okamžiku oznámení o udělení Nobelovy ceny na operačním sále, což chápeme jako důkaz jeho neochvějného zasvěcení léčbě žen a dívek ve své nemocnici. Tisíce těch, kteří přežili znásilnění a sexuální násilí ve východní části Demokratické republiky Kongo, překonali díky soucitné péči doktora Mukwegeho svá fyzická zranění.

Denis Mukwege, navzdory pokusu spáchat na něho atentát a útokům na jeho rodinu,  neúnavně pokračuje ve vedení kampaně proti sexuálnímu násilí v konfliktu. Je pozoruhodným obráncem lidských práv.

„Odvážné svědectví Nadie Muradové před Organizací spojených národů odhalilo nepředstavitelné hrůzy, kterým čelily jezídské ženy a dívky, které byly drženy v zajetí a sexuálně zotročeny takzvaným Islámským státem v Iráku, a ukazuje, že ty, které přežily sexuální násilí a jiné zneužívání, nebudou umlčeny nebo ignorovány.

Její požadavek na spravedlnost dává naději těm, které přežily, a zdůrazňuje důležitost toho, aby jejich mučitelé podle  mezinárodního zákona  byli přivedeni k zodpovědnosti  za  zločiny na nich spáchané."

Přečtěte si VÍC o laureátech i rozhodování Nobelova výboru.

10.10.2018

Vlády musí skoncovat s krutostí trestu smrti a podniknout kroky směřující k úplnému zrušení

10. říjen je od roku 2002 Světovým dnem boje proti trestu smrti.

12.4.2018

Trest smrti 2017: Subsaharská Afrika je "maják naděje" pro konec poprav a trestu smrti ve světě

Rok 2017 přinesl pozitivní zprávy ohledně trestu smrti a poprav ve světě - čísla se snižují, zemí bez trestu smrti přibývá.

16.1.2018

USA: Zavřete po 16 letech Guantánamo jednou provždy

Při 16. výročí otevření nechvalně známého zadržovacího zařízení na námořní základně USA v zátoce Guantánamo Amnesty International znovu vyzývá ke spravedlivému procesu nebo okamžitému propuštění těch, kteří jsou tam zadrženi. Zároveň apeluje na jeho uzavření.

11.10.2017

Singapur stále popravuje za drogové delikty. Reformy nepomáhají

Singapur pokračuje v letitém porušování mezinárodního práva – odsuzuje lidi k trestu smrti povinně, bez vlivu názoru soudce.