© Amnesty International

Rusko: Unesli výzkumníka Amnesty a vyhrožovali mu popravou

  Článek

Výzkumníka Amnesty, který v Ingušsku mapoval demonstrace, unesli, zbili a připravovali ho na popravu.

© Amnesty International

Oleg Kozlovský, ruský státní příslušník, pracující jako výzkumník pro Amnesty International, přijel 5. října do Magasu, aby monitoroval  probíhající pokojné protesty proti hraniční dohodě nedávno podepsané představiteli Ingušska a Čečenska.

V noci 6. října byl Oleg nalákán do auta mužem, který tvrdil, že je zástupcem organizátorů protestů. Odvezli ho někam mimo město, byli ho a vyhrožovali skoro 2 hodiny.

„Drželi mi u hlavy zbraň a říkali, že mě zabijí. Muži se identifikovali jako důstojníci místního Centra pro boj proti extrémismu, zvláštní policejní jednotky. Chtěli vědět jména  mých kontaktů v Ingušsku a hrozili, že zabijí mou ženu a děti, jestli někde řeknu, co se stalo," vypověděl Oleg Kozlovský.

„Ale já se nenechám donutit k mlčení. Je nutné, aby svět znal rizika, kterým v Rusku čelí obránci a aktivisté lidských práv," dodal.

Olegovo martyrium začalo asi v 9 večer, když nějaký muž zaklepal na dveře jeho hotelového pokoje a řekl, že  se s ním chce setkat jeden z  organizátorů protestů. Ten muž ho vedl kolem rohu ulice do čekajícího auta. Jakmile nastoupil, skočili do auta taky dva maskovaní muži, z nichž jeden požadoval, aby Oleg vypnul telefon, zatímco druhý ho udeřil do tváře.

Muži drželi Olegovu hlavu skloněnou, zatímco auto vyjíždělo na pole za městem. Tam ho muži přinutili, aby se svlékl donaha a hrozili, že ho zastřelí, pokud se pokusí utéct. Muži chtěli  vědět, kdo je Oleg, co dělá v Magasu a pro koho pracuje, než se ho pokusili donutit, aby se stal informátorem.

Muži ho zbili, zlomili mu žebra a zinscenovali dvě „falešné“ popravy, kdy Olega nutili ležet obličejem dolů s pistolí na zátylku, zatímco tvrdili, že se ho chystají zabít. Při druhé výhružce mu bylo řečeno, aby se začal modlit… Muži ho taky vyfotili nahého a vyhrožovali, že snímky zveřejní, pokud někomu řekne, co se stalo.

Poté, co ho donutili, aby souhlasil s tím, že bude jejich informátor, zabavili Olegův telefon a kameru, než ho odvezli do sousední Republiky Severní Osetie. Tam ho propustili u letiště. Před tím mu jeden z mužů vyhrožoval: „Nikdy se nevracej a o Ingušsku nepiš žádnou špínu."

„Je to šokující a brutální incident. A úřady musí vědět, že se necháme zastrašit někým, kdo se schovává za maskami. Předložili jsme oficiální stížnost ruským úřadům," informovala Marie Struthersová, regionální ředitelka Amnesty International pro východní Evropu a střední Asii. 

„Oleg byl unesen před zraky hotelového personálu a CCTV kamer, v přítomnosti vyzbrojené policie v ulicích Magasu. Lidé odpovědní za tenhle zbabělý útok musí být okamžitě nalezeni a postaveni před soud," vyzvala Struthersová.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2207 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...