Maďarsko: Amnesty vyzývá k prošetření zákona proti migraci, který cílí na občanskou společnost

Amnesty International vyzývá maďarský Ústavní soud k prověření ústavnosti kontroverzního zákona kriminalizujícího osoby a organizace, které se zabývají migrací.

Zákon, který vstoupil v platnost letos, je ohrožením svobody slova, sdružování a pokojného shromažďování.

„Maďarské autority vytrvale zastrašují ty, kteří zpochybňují své xenofobní politické představitele. Tento zákon posouvá tuto zastrašovací kampaň o krok dále tím, že kriminalizuje legitimní práci těch, kteří chrání práva migrantů, žadatelů o azyl a uprchlíků,“ řekla Clare Algarová, ředitelka Amnesty International pro Evropu.

Stížnost, kterou ústavnímu soudu předložila Amnesty International Maďarsko, poukazuje na to, že úmyslně nejasné a nejednoznačné znění legislativy ponechává maďarským úřadům otevřené dveře ke zneužívání a zastrašování aktivistů.

‚‚Tento zákon je tak široce napsaný, až je to absurdní. Kriminalizuje široké spektrum aktivit, jako je příprava, distribuce nebo šíření informačních materiálů vztahující se k migraci, stejně jako trestá právní a jinou pomoc žadatelům o azyl.“

„Legitimní práce Amnesty International, stejně jako další organizace hájící lidská práva a občanská společnost, jsou v Maďarsku ohroženy. Takový postup skutečně může mít mrazivý účinek na všechny další organizace a práci, kterou dělají,“ dodává Algarová.

Ve stížnosti se píše, že právo na svobodu shromažďování, včetně práva založit a připojit se k organizacím a samostatně organizace provozovat, zaručené maďarskou ústavou a mezinárodním právem, je tímto nespravedlivým zákonem ohroženo.

„Amnesty International se zavázala k ochraně lidských práv všech lidí v Maďarsku. Veškerá naše práce probíhá ve veřejném zájmu. Je šokující a zavrženíhodné, že se maďarská vláda snaží stigmatizovat naši práci a naše příznivce.“

„Nebudeme zaivírat oči před nespravedlností. Zajistíme, aby naše hlasy byly slyšet na každé úrovni, solidárně se všemi, kteří hájí lidská práva. Tato stížnost je jenom jeden z mnoha způsobů, jak budeme bojovat za spravedlnost, právo a svobodu,“ uzavírá Clare Algarová.

25.6.2019

Evropský soud odmítl polský zákon, který nutí soudce Nejvyššího soudu odejít do důchodu

Soudní dvůr Evropské unie (SDEU) rozhodl, že zákon Polska o Nejvyšším soudu porušuje právo EU.

29.4.2019

Justice ve Střední Evropě v ohrožení!

Amnesty považuje stav soudnictví v Polsku a Maďarsku za alarmující, může ovlivnit celou Evropu včetně Česka. Ředitel Amensty Mark Martin o tom promluví na Pochodu za nezávislost justice na Staroměstském náměstí.

14.3.2019

Lidskoprávní situace v Polsku a Maďarsku: experti Amnesty v Praze

Zhoršující se situace lidských práv u našich sousedů ohrožuje celou Evropu. Odborníci Amnesty přijeli diskutovat s českými politiky a úřady.

21.2.2019

Globální útok na nevládky dosáhl krizového bodu - nové zákony omezují životně důležitou práci v oblasti lidských práv

Vlády na celém světě stále častěji napadají neziskové organizace tím, že vytvářejí zákony, které je a jejich pracovníky vystavují dohledu, různým byrokratickým překážkám a hrozbě uvěznění.