© REUTERS / Khaled Abdullah

Smrt novináře Chášakdžího ukazuje na širší problém: jak Česká republika podporuje zbraněmi Saúdskou Arábii?

  Článek

Zbraně pod kontrolou Zastavte mučení publikován 23.10.2018

Přestanou země včetně Česka konečně vyzbrojovat saúdský režim?

© REUTERS / Khaled Abdullah

V souvislosti se smrtí novináře Džamála Chášakdžího předala v pondělí 22. října česká pobočka Amnesty International na zastupitelství Saúdské Arábie necelých 1300 podpisů požadujících plné vyšetření a ukončení perzekuce obránců lidských práv v zemi.

Amnesty International zároveň dlouhodobě apeluje na Ministerstvo zahraničních věcí, aby dostálo závazkům a do států, kde hrozí reálné riziko zneužití zbraní za účelem potlačování lidských práv, nevyvážela zbraně o vojenský materiál.

Saúdská Arábie, o které se v této souvislosti nyní mluví, je pouze jedním z míst, kde toto riziko dle našeho názoru hrozí, zejména v souvislosti s operacemi Saúdskou Arábií vedené koalice v Jemenu.

Zodpovědnost má v tomto přístupu strategický význam, který není možno obcházet poukazováním na ekonomické zájmy a proexportní politiku české vlády. Právě proto je zásadní, aby v budoucnu nedocházelo k nezodpovědným transferům, jen stěží slučitelným s ochranou lidských práv, tak, jak jsou definovány v koncepčních dokumentech ČR. 

Vývoz zbraní z České republiky do Saúdská Arábie

V roce 2017 směřovalo do Saúdské Arábie z České republiky zhruba 5 % veškerého vojenského materiálu a zbraní v celkovém objemu zhruba 768,5 mil. Kč (28,327 mil. EUR), z toho:

-          64 % (491,84 mil. Kč) spadalo do kategorie SVM 6 (pozemní vozidla a jejich součásti),

-          24 % (184,44 mil. Kč) do kategorie SVM 13 (pancéřové nebo ochranné vybavení, konstrukce a součásti),

-          10 % (192,9 mil. Kč) do kategorie SVM 14 (specializované vybavení pro vojenský výcvik).

Vysoký nárůst českého exportu do této země reflektuje celkový vývoj vynakládání nesmírných finančních zdrojů na armádu tohoto státu (96% nárůst oproti roku 2016), díky kterým se v roce 2017 ocitla na pozici druhého největšího světového importéra zbraní (4,1 mld. USD/2017). Saúdská Arábie je taktéž na třetím místě dle výdajů na zbrojení (69,4 mld. USD). Před ní jsou pouze USA a Čína.

Saúdská Arábie přitom byla průzkumem Freedom House Index (2017) ohodnocena jako „nesvobodná“ a z 49 takto ohodnocených zemí a teritorií spadá i do skupiny 11 zemí, které dostaly nejnižší možné hodnocení se známkou 7 v obou analyzovaných kritériích - politická práva a občanská svoboda. Zbrojení a povaha saúdskoarabského režimu se odráží i na půdě jednání o Smlouvě o obchodu se zbraněmi (ATT), kterou Saúdská Arábie nepodepsala.

Export do zemí srovnatelných se Saúdskou Arábií zdůrazňuje rozpor mezi principy a realitou v obchodování s vojenským materiálem jak na národní, tak na evropské úrovni. Kritéria pro regulaci sice existují v evropských předpisech, ale jejich flexibilita či slabá právní vymahatelnost i nadále umožňují kontroverzní zakázky.

Aktuální petice

  Egypt

Egyptský bloger ve vězení za urážku soudnictví

Alaa Abdel Fattah, známý egyptský bloger a politický aktivista, byl v minulosti opakovaně zadržen za veřejné projevy proti tamním diktátorským režimům. Od roku 2015 si odpykává pětiletý trest kvůli údajnému vyvolávání demonstrace v roce 2013 a za příspěvky na Twitteru. Tam se vyjádřil o egyptských soudech jako o neobjektivních institucích. Případ Alaa Abdel Fattaha si "adoptovala" brněnská skupina Amnesty International, která se intenzivně snaží o jeho propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 1115 Náš cíl: 1300

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...