Závěry Evropské rady k migraci: pro Evropu nedůstojné, zázrak se nekoná…

Závěry Evropské rady z 25. října 2013 podle Amnesty nepřinášejí žádné konkrétní kroky vedoucí k ochraně životů migrantů a uprchlíků na evropských hranicích.

„Závěry Rady k migraci bolestně ukazují, jak projevy smutku a solidarity nebyly ničím jiným než krokodýlími slzami“, řekl Nicolas Beger, ředitel Evropské kanceláře Amnesty. „Prioritou Evropy není záchrana životů nebo ochrana lidí na hranicích, ale ochrana hranic. Vítězí úkol zabránit lidem za každou cenu, aby přijeli do Evropy, přestože ti lidé mohou potřebovat ochranu a bezpečí.“

Ani jeden ze závěrů Rady se netýká možností, jak předcházet dalším ztrátám na životech ve Středozemním moři. Téma kapacit pátracích a záchranných operací není ani zmíněno a možnost zřídit pro uprchlíky bezpečné trasy do Evropy nebyla projednána. Navržená opatření se místo toho opět soustředí na zvýšení ostrahy hranic. To však lidi povede pouze k výběru riskantnějších tras, aby se nepozorovaně dostali do Evropy.

Navržené závěry navíc vůbec nezmiňují potřebu, aby evropské státy upřednostňovaly životy a práva lidí i při spolupráci na kontrole hranic se státy na druhé straně Středozemí. Evropa musí přestat přehlížet porušování lidských práv migrantů a uprchlíků, k nimž v těchto státech dochází.

„Evropská rada tvrdí, že na konkrétní kroky přijde řada později. Nejvyšší čas jednat ale přišel už teď. Dokud lídři od základu nezmění evropskou imigrační politiku, budou další muži, ženy a děti dále umírat ve Středozemním moři.„

14.6.2017

ČTK: Evropská komise zahajuje řízení s Českem kvůli kvótám

18.1.2017

Prohlášení komisaře Avramapoulose během jeho návštěvy ostrova Lesbos, Řecko

Jsem na ostrově Lesbos, abych předal velmi důležitou zprávu: Na nás všech, Řecích, Evropanech leží neodkladný úkol humanitární povahy, a to ulehčit situaci zde na ostrovech - jak migrantům, tak obyvatelům těchto ostrovů.

9.11.2016

Evropská Unie nutí Afghánistán napít se "z otráveného poháru" výměnou za humanitární pomoc

Vyjednávání s afghánskou vládou o přijímání afghánských občanů zpět do země výměnou za humanitární a rozvojovou pomoc je ostudné.

3.6.2016

Bezohledné navracení uprchlíků z EU do Turecka je nezákonné

EU musí okamžitě zastavit své plány na navrácení žadatelů o azyl do Turecka na základě tvrzení, že je jedná o „bezpečnou zemi“ pro uprchlíky.