Závěry Evropské rady k migraci: pro Evropu nedůstojné, zázrak se nekoná…

Závěry Evropské rady z 25. října 2013 podle Amnesty nepřinášejí žádné konkrétní kroky vedoucí k ochraně životů migrantů a uprchlíků na evropských hranicích.

„Závěry Rady k migraci bolestně ukazují, jak projevy smutku a solidarity nebyly ničím jiným než krokodýlími slzami“, řekl Nicolas Beger, ředitel Evropské kanceláře Amnesty. „Prioritou Evropy není záchrana životů nebo ochrana lidí na hranicích, ale ochrana hranic. Vítězí úkol zabránit lidem za každou cenu, aby přijeli do Evropy, přestože ti lidé mohou potřebovat ochranu a bezpečí.“

Ani jeden ze závěrů Rady se netýká možností, jak předcházet dalším ztrátám na životech ve Středozemním moři. Téma kapacit pátracích a záchranných operací není ani zmíněno a možnost zřídit pro uprchlíky bezpečné trasy do Evropy nebyla projednána. Navržená opatření se místo toho opět soustředí na zvýšení ostrahy hranic. To však lidi povede pouze k výběru riskantnějších tras, aby se nepozorovaně dostali do Evropy.

Navržené závěry navíc vůbec nezmiňují potřebu, aby evropské státy upřednostňovaly životy a práva lidí i při spolupráci na kontrole hranic se státy na druhé straně Středozemí. Evropa musí přestat přehlížet porušování lidských práv migrantů a uprchlíků, k nimž v těchto státech dochází.

„Evropská rada tvrdí, že na konkrétní kroky přijde řada později. Nejvyšší čas jednat ale přišel už teď. Dokud lídři od základu nezmění evropskou imigrační politiku, budou další muži, ženy a děti dále umírat ve Středozemním moři.„

25.6.2019

Evropský soud odmítl polský zákon, který nutí soudce Nejvyššího soudu odejít do důchodu

Soudní dvůr Evropské unie (SDEU) rozhodl, že zákon Polska o Nejvyšším soudu porušuje právo EU.

31.1.2019

Sýrie povolila evakuaci raněných

9.1.2019

Stovky mrtvých a cenzura médií při protestech v Nikaragui

14.2.2019

Evropské země odmítají přijímat migranty, počet příchozích však klesá

Více než dva týdny muselo devětačtyřicet migrantů z Libye strávit na moři, než jim maltské úřady umožnily vstup do země. Následně byli přerozděleni mezi Maltu a dalších osm zemí Evropské unie. Nejedná se o ojedinělý případ, evropské státy odmítají přijmout lodě s uprchlíky stále častěji.