USA: Katastrofální migrační politiky vedly k většímu počtu rozdělených rodin

  Článek

Migrace   Spojené státy publikován 5.11.2018


Americká vláda úmyslně přijala přistěhovalecké politiky a praktiky, které krutě zasáhly tisíce lidí hledajících bezpečí ve Spojených státech, včetně rozdělení více než 6 000 rodin během 4 měsíců, což je více, než bylo dříve úřady uvedeno.

Tématu se věnuje výzkumná zpráva Amnesty International: USA: "Zde nemáte žádná práva": Nezákonné zatlačování migrantů zpět, svévolné zadržování a špatné zacházení se žadateli o azyl ve Spojených státech odhaluje brutální daň za Trampovo administrativní úsilí o podkopání a rozložení amerického azylového systému cestou hrubého porušování amerického a mezinárodního práva. Zdokumentované kruté politiky a praktiky zahrnují: masové nezákonné zatlačování žadatelů o azyl zpět na americko-mexické hranici; tisíce nezákonných rozdělených rodin; a stále častější svévolné zadržování žadatelů o azyl na dobu neurčitou.

„Trumpova administrativa vede záměrnou kampaň porušující lidská práva s cílem potrestat a odradit lidi hledající bezpečí na hranicích mezi USA a Mexikem“, uvedla Erika Guevara-Rosas, ředitelka Ammesty International v Americe.

Intenzita, rozsah a dosah poškozování osob žádajících o azyl jsou opravdu ohavné. Kongres a americké orgány činné v trestním řízení musí provést rychlé, důkladné a nestranné vyšetřování a musí být zajištěno, že se to nebude nikdy opakovat. " 

Přibližně 8000 rodinných jednotek separovaných v letech 2017 a 2018

CBP (Celní a hraniční ochrana) přiznala Amnesty International, že násilně rozdělila více než 6000 rodinných jednotek od 19. dubna do 15. srpna 2018 - více než americké orgány dříve přiznaly. CBP potvrdila, že toto číslo stále nezahrnuje nezveřejněný počet rodin, jejichž rozdělení nebylo řádně zaznamenáno, jako jsou prarodiče nebo jiní ne-bezprostřední rodinní příslušníci, jejichž vztahy orgány kategorizují jako "podvodné" a nezapočítávají je do svých statistik. Celkově Trumpova vláda nyní připustila, že od roku 2017 bylo separováno přibližně 8 000 rodinných jednotek.

Tato šokující nová čísla naznačují, že americké úřady buď špatně informovaly veřejnost o tom, kolik rodin násilně oddělily, nebo bez zmírnění pokračovaly v této protiprávní praxi, i přes jejich vlastní prohlášení a soudní příkazy o zastavení rozdělování rodin, “řekla Erika Guevara-Rosas.

Erika Guevara-Rosas, ředitelka Americké Amnesty International

"Kongres musí okamžitě jednat, aby vyšetřil a vytvořil komplexní záznam o rodinných separacích americkými vládními orgány a přijal právní předpisy zakazující odloučení a neomezené zadržování dětí a rodin."

Extrémní utrpení, které orgány USA úmyslně způsobily rozdělováním rodin, odpovídá definici špatného zacházení a v některých případech dokonce mučení.

Amnesty International pohovořila s 15 rodiči a opatrovníky oddělenými od svých dětí americkými hraničními a imigračními úřady, včetně 13, kteří se registrovali na oficiálních hraničních přechodech. Tyto rodinné separace vedly k extrémním úzkostem a v některých případech k dlouhodobému traumatu, a to jak u dospělých, tak u dětí.

V jednom imigračním zadržovacím zařízení v Texasu, 39letá brazilská matka Valquiria řekla Amnesty International, že agenti CBP ji bez udání důvodu oddělili od sedmiletého syna den poté, co požádali o azyl v oficiálním místě vstupu v březnu 2018.

"Řekli mi:" Nemáte zde žádná práva a nemáte žádné právo zůstat se svým synem, "uvdela Valquiria. "V tu chvíli jsem zemřela. Bylo by lepší, kdybych padla mrtvá... Když nevím, kde je můj syn, co dělá. Byl to nejhorší pocit, jaký kterákoliv matka může mít. Jak může matka nemít právo být se svým synem?“

Nezákonné zatlačování zpět a svévolné zadržování

CPB v letech 2017 a 2018 implementovala de facto politiku odvracení od hranic tisíce lidí žádajících o azyl v oficiálních přechodech podél celé americko-mexické hranice.

"Každá lidská bytost na světě má právo hledat azyl z důvodu pronásledování nebo vážného ublížení a požádat o ochranu v jiné zemi," uvedla Erika Guevara-Rosasová.

"Americké pohraniční orgány flagrantně porušují americký azylový zákon a mezinárodní právo uprchlíků tím, že lidi nutí k návratu do Mexika, aniž by posoudili jejich žádosti o azyl a vyhodnotili, zda mají na mezinárodní ochranu nárok či ne. Lidé, kteří jsou zatlačeni zpět do Mexika, tam mohou čelit přímému ohrožení nebo deportaci a riziku vážného porušování lidských práv ve svých zemích původu. "

Od roku 2017 orgány USA rovněž zavedly politiku povinného a neomezeného zadržování žadatelů o azyl, často bez podmíněného propuštění, po dobu trvání jejich žádostí o azyl. To představuje svévolné zadržování v rozporu s americkým a mezinárodním právem.

Amnesty International hovořila s žadateli o azyl, kteří byli zadrženi na neurčenou dobu poté, co požádali o mezinárodní ochranu, včetně rozdělených rodinných příslušníků, starých lidí a osob s akutními zdravotními problémy a potřebou lékařské péče.

Organizace zdokumentovala také případy 15 transgender osob a homosexuálů žádajících o azyl, kteří byli zadržováni po dobu od několika měsíců do až téměř tří let bez podmínečného propuštění (detence bez podmíněnosti), včetně dvou osob, kterým bylo odepřeno podmíněné propuštění, a to navzdory sexuálním útokům po dobu detence. V několika případech jejich zážitky během časově neomezeného zadržení odpovídaly definici špatného zacházení. 

Kongres musí nyní jednat tak, aby jednou provždy skončilo zadržování dětí a rodin - a financovat alternativní možnosti. 

Erika Guevara-Rosas, ředitelka Americké Amnesty International

Ze strany orgánů USA je bezcitné, že zbytečně zadržují a traumatizují lidi, kteří přišli požádat o ochranu před pronásledováním nebo smrtí, "řekla Erika Guevara-Rosasová.

" Kongres musí nyní jednat, aby jednou provždy ukončil zadržování dětí a rodin - a byly financovány alternativní možnosti, jako je například Program pro řízení rodinných věcí, který se ukázal být na 99 procent efektivní v pomoci rodinám žádajícím o azyl.

 

Odkaz na výzkumnou zprávu z října 2018: https://www.amnesty.org/download/Documents/AMR5191012018ENGLISH.PDF

Aktuální petice

  Spojené státy

Devatenáct mužů z Guantánama mělo být propuštěno, přesto dál zůstávají ve vězení. Pomůžete?

Z třiceti šesti mužů zadržovaných na americké vojenské základně v zátoce Guantánamo na Kubě jich devatenáct mělo být propuštěno, přesto dál zůstávají ve vězení.

 

Aktuální počet podpisů: 870 Náš cíl: 2000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...